Teraz jest niedziela, 24 sierpnia 2025, 23:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 lipca 2008, 05:00 
Mr. Sturmgewehr

Polak napisał(a):
dect napisał(a):

Gwoli scislosci - biegly nie orzeka czy cos jest bronia czy nie tylko czy jest zdolne do oddania strzalu (inaczej, czy spelnia ustawowe wymogi bycia bronia), ocenia stan techniczny i ewentualne modyfikacje...

Czyli wychodzi na to, że od opinii biegłego zależy tylko czy sądzeni będziemy za posiadanie broni w 100% sprawnej, bądź niesprawnej w pewnym stopniu (bo stwierdzić, że broń została pozbawiona cech użytkowych w 100% zgodnie ze specyfikacją techniczna danego modelu taki rzeczoznawca możliwości/uprawnień nie ma) ??? I tak na prawdę co za różnica, i jeden i drugi przypadek w praktyce tak samo są traktowane, bo przecież nawet najbardziej skrupulatnie dokonana "kasacja" wykonana przez osobę bez odpowiednich uprawnień i nie potwierdzona przez CLK odpowiednim dokumentem w myśl ustawy jest nieważna...

Problem polega na tym, ze biegly posiada (eeee..... a przynajmniej teoretycznie powinien) tzw "wiedze specjalistyczna" i ocenia czy cos jest zdolne do oddania strzalu czy nie. Jesli jest to KK 263 par 2., a jezeli nie to... w sumie prawie to samo...

Poza tym, jezeli juz trzymac sie litery prawa to w rozporzadzeniach do wiadomej ustawy jest dokladnie opisane jak nalezy pozbawiac bron cech - i w sumie kazde odstepstwo (pomijam juz 'domowe sposoby' dekowania) jest traktowane jako lamanie prawa. I najczesciej, niezaleznie od ostateczneg efektu = faktycznego pozbawienia broni jej cech. Caly polski problem polega na tym, ze niewazne czy bron jest faktycznie niesprawna tylko czy ma odpowiedni papier. To bzdura na skale swiatowa, ale na razie nikt nie ma ochoty tego zmieniac.

Krzychu_ napisał(a):
dect napisał(a):

@ Krzychu
To Twoje pytanie to chyba retoryczne...

Oczywiście, że retoryczne. Powiem więcej: to pobożne życzenie... (bo jak jest w rzeczywistości - to wiadomo... :n )

Cytuj:
-No i panie i kto za to płaci? Pan płaci... Pani płaci... My płacimy... To są nasze pieniądze proszę pana...
- Społeczeństwo.
- Społeczeństwo proszę pana... No normalnie.

O to, to!!!
Aż mi się chce wyjść z kina! ...I wychodzę! :)

ROTFL - jak bedziesz w okolicach Poznania lub Birmingham to stawiam browar :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 lipca 2008, 07:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dodam jeszcze cytat jednego z ministrów - zasłyszany kiedyś w telewizji - "urzędnik nie może pracować w stresie odpowiedzialności za swoje decyzje". Wtedy to mi witki opadły.
A może by tak zorganizować się i zacząć bombardować Ćwiąkalskiego listami czy mailami z protestami w sprawie tej kolekcji? Przecież prawo to nie Biblia, można je zmieniać. Jeśli udało się nagiąć ordynację podatkową do przypadku Hellera, to może i tu się uda.
Zdrav!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 lipca 2008, 08:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

dect napisał(a):

Gwoli scislosci - biegly nie orzeka czy cos jest bronia czy nie tylko czy jest zdolne do oddania strzalu (inaczej, czy spelnia ustawowe wymogi bycia bronia), ocenia stan techniczny i ewentualne modyfikacje. Z tego co pamietam opinie bieglych zawierajace stwierdzenie, ze cos jest bronia trafiaja do kosza i raczej draznia sedziow i prokuratorow.

A co do opisywanego przez Ciebie "ryzykowania" - maja prawo sie odwolywac do dalszych instancji. A ze wiele osob rezygnuje z tego na wlasne zyczenia to juz tylko ich wina. Poza tym, w razie wygranej mozna starac sie o zwrot kosztow i rekompensate - jak nie u nas to chetnie pomoga unijne instytucje.

i tu sie Dect myslisz, poniewaz biegły orzeka co jest bronia a co nie w rozumieniu ustawy... i stwierdza to na jakiejs podstawie, tzn. mozna z tego oddac strzał,lub nie mozna ale zawiera istotne czesci broni takie jak lufa, zamek, a to ze te czesci sa pozbawione cech uzytkowych, bo powiercone i zardzewiałe, to go w zupełnosci nie interesuje,bo lufa zawsze bedzie lufa a zamek zamkiem,chocby miał zeszlifowane czółko...
tak własnie wyszło w mojej opini..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 lipca 2008, 08:37 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

....

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 listopada 2008, 21:40 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 lipca 2008, 08:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dect napisał:

Problem polega na tym, ze biegly posiada (eeee..... a przynajmniej teoretycznie powinien) tzw "wiedze specjalistyczna" i ocenia czy cos jest zdolne do oddania strzalu czy nie. Jesli jest to KK 263 par 2., a jezeli nie to... w sumie prawie to samo...

Nie do konca...
bo jeżeli nawet napisze, ze coś nie jest zdolne do oddania strzału, to powołuje się na art. 5 wiadomej ustawy i wypisuje że posiada istotne czesci i w rozumieniu ustawy istotne części uważa się za broń, a więc na posiadanie tegoż przedmiotu wymagane jest pozwolenie.
i jak taką opinię podważyć przed sądem ??
:( :cop :cop :n :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2008, 09:56 
Podporucznik
Podporucznik

Krzychu_ napisał(a):
Jeżeli ekspertyza niezależnych biegłych wykaże, że wszystko jednak było OK - to kto poniesie jej koszty :que

Skarb państwa.

dect napisał(a):
Gwoli scislosci - biegly nie orzeka czy cos jest bronia czy nie tylko czy jest zdolne do oddania strzalu (inaczej, czy spelnia ustawowe wymogi bycia bronia), ocenia stan techniczny i ewentualne modyfikacje. Z tego co pamietam opinie bieglych zawierajace stwierdzenie, ze cos jest bronia trafiaja do kosza i raczej draznia sedziow i prokuratorow.

Mylisz się. Jedno z podstawowych pytań do biegłego jest "Czy przesłany do badań przedmiot jest bronią w myśl ustawy o broni i amunicji z ..... " i jeszcze kilka pytań szczegółowych. Prowadziłeś kiedyś postępowanie przygotowawcze? Jakie zadawałeś pytania biegłym? Co ty opowiadasz? Modyfikacje także ocenia, podobnie jak stan techniczy. Ale także to, czy przedmiot jest bronią w myśl ustawy czy też stanowi istotny elementy takiej broni.

pablo11 napisał(a):
i jak taką opinię podważyć przed sądem ??
:( :cop :cop :n :n

Najnormalniej w świecie. Zażądać przestawienia przez biegłego jego kwalifikacji. Jasno powiedzieć do protokołu że ten biegły w mojej opinii jest nierzetelny, bo.... tu argumenty napisanie wyżej. Tym samym wnoszę o powołanie drugiego eksperta np. biegłego - balistyka z KWP. I łaski nikt wam nie robi - sędzia musi się do tego odnieść.

Poza tym w razie skazania - po jakiego diabła są takie kary jak "warunkowe umorzenie" itd. No po to aby się nim poddać. Oczywiście mówię o sprawach typu zardzewiały karabin czy kilka wykopanych nabojów w domu.
Nie godzisz się na karę pozbawienia wolności w zawieszeniu i żądasz aby w protokole zapisany został tekst "wnoszę o uwarunkowe umorzenie prowadzonej wobec mnie sprawy przez Sąd z uwagi na ..... np. niekaralność, opinię, pracę itd." No przecież coś takiego wynika z kk i kpk - jest taka możliwość. A co szkodzi z jej skorzystać?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2008, 21:28 
Moderator
Moderator

Zobaczcie koniecznie!
http://www.tvn24.pl/2148047,12690,0,0,1,wideo.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2008, 23:56 
Kapral
Kapral

mi sie nasowa mysl ze pieski grzebia w archiwum jak tylko przepisy sie zmieniaja i sprawdzaja czy kolekcjonerzy sie do tych zmian ustatkowywuja

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2008, 00:04 
Generał Broni
Generał Broni

Chciałbym zobaczyć zdjęcie tego ewidentnego kretyna :n :n :n , który na :cop pod...dolił człowieka, dzięki któremu jego rodzina i on sam może żyć w wolnym kraju... :(
Chylę czoła przed p. Nowakowskim.
Smutne to :( , ale prawdziwe: okazalo się bowiem, że czasy komuny były dla kolekcjonerów bardziej sprzyjające... :(
:n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n :n Żenada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2008, 00:09 
Generał Broni
Generał Broni

I bardzo dobrze, że sprawa nabiera głosu, im głośniej o tym przypadku będzie w mediach tym lepiej. I bardzo słusznie mówił redaktor "Strzału" o dwóch wzajemnie wykluczających się zapisach tej samej ustawy, mam nadzieje ze o tym i o tej sprawie napiszą w którymś z bliskich numerów

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2008, 00:19 
Moderator
Moderator

Pogański Kraj,Pogańskie obyczaje....
:n
Taki mł.asp. :piwo nawet nie zdaje sobie sprawy co mówi :kolko ,ale zawdzięczamy to radosnej "tfurczości" wybrańców narodu :n :n :n

Quo vadis POLICJO :( :n :n :n cyt".. przedmiot z wyglądu przypominający broń" to sformułowanie określa nieudolność w przypadku gdy ,ktoś kasjerce w sklepie zagrozi kupionym na targu chińskim wyrobem z plastiku za 8 do 20 zł.Statystycznie ujmują to ,że nie był napad z bronią w ręku.( Chyba,że złapią sprawcę...!?)A poza tym organ będący stroną w postępowaniu nie ma prawa powoływać swoich "Boże się pożal biegłych"
Quo vadis POLSKO :(
Bardzo brzydkie słowa cisną się na usta.........

A może ten przypadek zmusi tą bandę wybrańców i służbę powołaną do SŁUŻENIA POLAKOM do przeorientowania wartości!?
Chciałbym,ale jak pisał Melchior Wańkowicz to może być zwykłe cyt.."chciejstwo".. :( :( :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2008, 03:59 
Mr. Sturmgewehr

Krzychu_ napisał(a):
Chciałbym zobaczyć zdjęcie tego ewidentnego kretyna :n :n :n , który na :cop pod...dolił człowieka, dzięki któremu jego rodzina i on sam może żyć w wolnym kraju... :(

Otoz to. Ciekawe czy ktos mialby wystarczajaco ikry zeby teraz powiedziec: 'Tak to ja wulgaryzm pana Nowakowskiego, kolekcjonera nielegalnej broni. Mial mase sztuk ktore ja bym chcial miec, chociaz nie moglem, wiec teraz on tez nie bedzie mial'. Typowo polskie.

Za przeproszeniem rzygac mi sie wulgaryzm chce. Czlowiek walczyl o ten cholerny kraj, a ten mu teraz taki numer wywija. Do gliniarzy nic nie mam bo oni sa tylko zbrojnym ramieniem ustawy. Za to politycy i prokurator nie sa godni mu wycieraczki wytrzepac. Lepiej sie juz zamkne bo teraz mi sie juz same bluzgi cisna na usta.

I wiecie co? Jak na moje to po tym wszystkim gowno sie zmieni. Sprawa zaistnieje w mediach przez jakis czas - w koncu to sezon ogorkowy, a banda 460 debili ma wolne - a potem, zdechnie smiercia naturalna. I zostanie status quo.

Obym sie mylil...

PS Co do sprawy bieglych to napisze pozniej bo wlasnie wrocilem z pracy i padam na twarz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 11:22 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

:wq [cenzura- mirek]

tak powinien wyglądać ały mój post bo nic innego nie ciśnie mi się na usta!!
po obejrzeniu materiału zrobiło mi się smutno po prostu wyć się chce!!! Jak można człowieka, który za nas walczył tak traktować??

Panie Boże zatrzymaj ten kraj - JA WYSIADAM

Mam tylko nadzieję że media nie dadzą temu się tak skończyć i doprowadzą do zwrotu kolekcji i oficjalnych przeprosin.

Pozdrawiam

Samotny Wilk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 11:49 
Moderator
Moderator

Samotny Wilk napisał(a):
Panie Boże zatrzymaj ten kraj - JA WYSIADAM

Mam tylko nadzieję że media nie dadzą temu się tak skończyć i doprowadzą do zwrotu kolekcji i oficjalnych przeprosin.

Pozdrawiam

Samotny Wilk

Media dadza temu tematowi zdechnac, rzuca sie w oczy ze to sprawa nagrana przez kogos komu kolekcja sie bardzo spodobala i ten ktos to nie jest to płotka, mam niejasne wrazenie ze ukryte sznurki za ktore ktos pociaga w tej sprawie prowadza prosciutko do Muzeum Powstania ...........
A co do Pana Boga i zatrzymywania tego kraju ................ ja wyskakuje w biegu, moja skromna kolekcja broni juz jest za granica, mysle ze ja bede tam wkrotce ...... przestalem sie juz indentyfikowac z tym panstwem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 sierpnia 2008, 05:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Argo z tym Muzeum to nie tak do końca...
Oni sami oficjalnie pomagają, jak się do nich zwrócisz w takiej sprawie i poprosisz,jak wyjdzie że broń nielagalna, niezgodna z ustawą, to sąd orzeka o przepadku na skarb państwa i do huty do zniszczenia.. ale wtedy tu wkracza muzem z oficjalnymi prośbami jako instytucja i uprzejmie prosi sąd żeby cie nie karał jak oddasz do muzeum...
bo muzeum biedne więc każda rzecz się liczy...
ja też już z nimi rozmawiałem w tej sprawie...
wszystko zależy od sądu, ale z reguły przychyla się do prośby instytucji państowej jaką jest muzeum..

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]