Teraz jest piątek, 12 września 2025, 21:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poszukiwacze skarbów rozkopują lasy. Będą mandaty
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 14:36 
Moderator
Moderator

Cytuj:
W lasach wokół Olsztyna zaczął się sezon na poszukiwanie skarbów. Dla leśników to prawdziwe utrapienie.
W czwartek strażnicy leśni z Nadleśnictwa Kudypy odkryli wykopane w lesie doły. Na dnie jednego z nich była amunicja z lat II wojny światowej. - Powiadomiliśmy sztab kryzysowy, który wezwał saperów. Patrol saperski wyniósł z dołu trzynaście pocisków moździerzowych, cztery pociski kalibru 100 mm i pocisk rakietowy - pisze w informacji dla mediów rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie.
To kolejne tego typu znalezisko. - Sezon na poszukiwanie skarbów zaczyna się wiosną i trwa do jesieni. W zeszłym roku też musieliśmy wzywać saperów, bo osoby penetrujące las z wykrywaczami metalu wykopały zardzewiałą amunicję - dodaje.
Chodzenie po lesie z wykrywaczem metalu nie jest zabronione. Nie wolno jednak robić wykopów czy dołów. Za niszczenie ściółki i runa leśnego grozi grzywna nawet do 5 tys. zł.
Od niedawna strażnicy leśni z regionu, także w okolicach Olsztyna, korzystają z ukrytych na drzewach przenośnych kamer, które mogą nagrywać ludzi łamiących przepisy w lesie. Leśnikom zależy głównie na ukróceniu podrzucania śmieci do lasu i kradzieży drewna, ale kamery mogą się przydać także do łapania poszukiwaczy skarbów rozkopujących ściółkę.

Źródło: http://olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,9604630.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Poszukiwacze skarbów rozkopują lasy. Będą mandaty
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 14:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.
Cytuj:
Chodzenie po lesie z wykrywaczem metalu nie jest zabronione. Nie wolno jednak robić wykopów czy dołów.

Odbieram to w ten sposób że jak nie zostawię po sobie krajobrazu księżycowego, jak również rozrywek na wierzchu to mogę spacerować spokojnie. Swoją drogą pozostawienie urwiłapek na wierzchu uznaje jako szczyt debilizmu i słuszne wydaje mi się ściganie i tępienie takiego postępowania. Aczkolwiek to tylko moja subiektywna opinia :).
Pozdrawiam :).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 15:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kultura wymaga żeby po sobie zakopać dołki . Widziałem takie efekty rozkopków na łące gdzie krowa wlazła w dół z ostrym żelaztwem i złamała nogę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 16:28 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Wysek napisał(a):
Witam.

Odbieram to w ten sposób że jak nie zostawię po sobie krajobrazu księżycowego, jak również rozrywek na wierzchu to mogę spacerować spokojnie. Swoją drogą pozostawienie urwiłapek na wierzchu uznaje jako szczyt debilizmu i słuszne wydaje mi się ściganie i tępienie takiego postępowania. Aczkolwiek to tylko moja subiektywna opinia :).

Źle odbierasz . Chodzi o to że nie ma żadnego przepisu zabraniającego chodzenia po lesie z wykrywaczem. Tak samo jak nie ma zabraniającego chodzenia z piłą spalinową po lesie .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 16:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ten kto pozostawia po sobie NIE zasypane dołki to pseudo poszukiwacz !!!!!! A już pozostawianie na wierzchu urwiłapek to debilizm!!!!!!!!! I potem za pseudo poszukiwaczy obrywamy my wszyscy!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 19:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Fjordvangen napisał(a):
Wysek napisał(a):
Witam.

Źle odbierasz . Chodzi o to że nie ma żadnego przepisu zabraniającego chodzenia po lesie z wykrywaczem. Tak samo jak nie ma zabraniającego chodzenia z piłą spalinową po lesie .

Na forum Poszukiwaczy Skarbów określenie "mogę spacerować spokojnie" w domyśle miało znaczyć z wykrywaczem, ale cóż, nie dopowiedziałem, mój błąd. Moja wypowiedź zmierzała do tego iż jak spotkam strażnika leśnego/leśniczego i nie będę siedział po pas w dole albo nie będzie mnie otaczało mnóstwo dołków to nic złego mi się nie stanie. Mandatu nie dostane bo przecież, (co miałem w cytacie) nie ma przepisu zabraniającego chodzenia z wykrywaczem po lesie. Co zresztą chyba było na tym forum powiedziane nie raz :).
Mam nadzieje że nie będzie już niedopowiedzeń :).
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 21:27 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Od niedawna strażnicy leśni z regionu, także w okolicach Olsztyna, korzystają z ukrytych na drzewach przenośnych kamer, które mogą nagrywać ludzi łamiących przepisy w lesie. Leśnikom zależy głównie na ukróceniu podrzucania śmieci do lasu i kradzieży drewna, ale kamery mogą się przydać także do łapania poszukiwaczy skarbów rozkopujących ściółkę.
A jeszcze miesiac temu pisaliscie ze to nie mozliwe, ze tego nie zrobia.......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 21:48 
Podporucznik
Podporucznik

superstefan napisał(a):

A to pomaga na kominiarki, ktore zwykle nosza poszukiwacze, aby uchronic sie przed kleszczami ?
:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 21:56 
Moderator
Moderator

Cpt. Nemo napisał(a):
superstefan napisał(a):

A to pomaga na kominiarki, ktore zwykle nosza poszukiwacze, aby uchronic sie przed kleszczami ?
:)

Dokladnie Kapitanie ...a imienia i nazwiska na plecach nikt nie ma ;-) moim zdaniem ( i nie tylko moim ) troche prawdy w tym jest, ale reszta to podpucha i tyle.... zreszta kazda akcja rodzi reakcje i na forach lesnych pisza już ze smieciarze lesni zaczeli dewastowac wszystkie budki legowe w zasiegu wzroku ( tam ponoc maja zamieszkiwac kamery monitoringu) i smieca w kominiarach a tablice rejestracyjne zakrywaja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 maja 2011, 19:23 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Widziałem nie raz w lesie wykopaną grubszą amunicję ,a zapewne wielu z was również. Dlaczego tak się dzieje? Bo nikt nie chce miec kłopotów :usta więc zostawiają mając nadzieję że inna osoba ich wyręczy. Takie coś powinno być nader proste czyli: zgłaszam do :cop że jest takie coś , ona podejmuje działania. Nikt nie powinien pytać co tu robimy , czego szukamy. Nikt nie powinien zaglądać nam do "majtek" i robić z tego powodu przesłuchania jak na UB :bat Skoro takie prawo to i efekty

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 maja 2011, 19:32 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

mariuszdr1 napisał(a):
Widziałem nie raz w lesie wykopaną grubszą amunicję ,a zapewne wielu z was również. Dlaczego tak się dzieje? Bo nikt nie chce miec kłopotów :usta więc zostawiają mając nadzieję że inna osoba ich wyręczy. Takie coś powinno być nader proste czyli: zgłaszam do :cop że jest takie coś , ona podejmuje działania. Nikt nie powinien pytać co tu robimy , czego szukamy. Nikt nie powinien zaglądać nam do "majtek" i robić z tego powodu przesłuchania jak na UB :bat Skoro takie prawo to i efekty

Czyli koledzy mam rozumieć, że jeśli wykopię taki skarb, to po ukryciu w zaparkowanym nieopodal aucie / schowaniu do plecaka wykrywacza mogę powiadomić policję o znalezisku dołu z niewybuchem i czekać na dalszy rozwój wydarzeń tj. wskazać miejsce. Nikt nie będzie mnie raczej nękał i przeszukiwał ?
Jakby co jestem na pikniku ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 maja 2011, 21:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Może to nie całkiem w temacie wątku, ale przerabiałem sprawę znalezionego niewybuchu w ostatnią niedzielę.. Wykopałem, obfotografowałem i zakopałem z powrotem jeszcze głębiej, po wyjściu z lasu odnalazłem dom leśniczego w pobliskiej wiosce ale nie zastałem nikogo, potem jeszcze odnalazłem posterunek policji w wiosce gminnej i tam zastałem kartkę, że pracują od poniedziałku do piątku, a w niedzielę to dzwonić do komendy powiatowej.. Sorry, ale zadzwonię i potem będę czekał nie wiadomo ile na przyjazd kogoś, potem jeszcze z powrotem do lasu i na noc wrócę do domu? tak więc na obejrzeniu drzwi posterunku wyczerpało się moje poczucie obywatelskiego obowiązku..
Niewybuch tak czy inaczej zakopany głęboko, że tylko poszukiwacz go znajdzie..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 maja 2011, 21:54 
Złosliwy Nieludzki Doktor

eee tam mandaty, SL interesują złodzieje drewna, kłusownicy, śmieciarze, od samych strażników wiem, że mają w d..pie poszukiwaczy i to co robią. No może poza ewidentnymi sprawami jak niewypały w lesie - po kiego grzyba wykopywać z pól metra i pozostawiać?? Jak było głęboko to zakopać raz jeszcze razem z dołkiem rzecz jasna, nagarnąć ściółkę. Nikomu w tym SL nie chce się ganiać po sądach, policjach etc. znam z relacji ile mają poważniejszych spraw na głowie. Ostatnio jest nacisk na śmieci i to słusznie i o tym będziemy słyszeć. A kogo tam interesuje jakiś typ z wykrywaczem, można sobie te nocne lęki odpuścić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 10:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mój znajomy leśniczy powiedział tak:
"do tej pory nie obchodziło mnie jak ktoś łaził i kopał z wykrywką (dziki robią więcej szkody),
teraz jak wpadłem po kolana w niezasypany dół i mało co nie złamałem nogi będe gonił takich gości"...
Co do kamer to głównie chodzi o złodziei drewna i śmieciarzy,co osobiście popieram. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 18:50 
Podporucznik
Podporucznik

Czyli koledzy mam rozumieć, że jeśli wykopię taki skarb, to po ukryciu w zaparkowanym nieopodal aucie / schowaniu do plecaka wykrywacza mogę powiadomić policję o znalezisku dołu z niewybuchem i czekać na dalszy rozwój wydarzeń tj. wskazać miejsce. Nikt nie będzie mnie raczej nękał i przeszukiwał ?
Jakby co jestem na pikniku ?[/quote]

Kodeks Poszukiwacza i polskie prawo mówi wszystko w tym temacie.
Pozdrawiam
rewton

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]