Yogi babu napisał(a):
Odnośnie wymiany monet tu link -
http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/banknoty ... miana.htmlJasno określone jest że każdy bank działający na terenie RP ma OBOWIAZEK dokonać wymiany BEZPROWIZYJNIE .Jeśli pani w okienku odmawia może nie zna procedury lub jej się nie chce brudzić rąk.Nie trzeba mieć konta w danym banku w którym chcemy wymienić bilon .W praktyce wygląda to tak że tylko oddziały NBP wykonują wymianę bez problemu w wypadku innych banków zawsze szukany jest sposób by zniechęcić wymieniającego na tyle skutecznie by z wymiany zrezygnował .Pomocnym jest znajomość tej procedury (miła pani z NBP w razie problemów kazała postraszyć skargą na adres-komisja nadzoru finansowego,podobno działa) .W praktyce wygląda to tak że banki wymianę traktują jako rozmiane i pobierają prowizję .W moim wypadku całość bilonu zatrzymywana jest jako falsyfikaty do ekspertyzy ,operacja trwa ok 14 dni po czym dostaje telefon że wszystko ok i zaproszenie do banku .Nie czyszczę oddaje w stanie w jakim zostały znalezione.
pozdrawiam yogi
No to kolego w banku w mojej miejscowości dzisiaj odesłano mnie z kwitkiem a byłem nawet u dyrektora. Najpierw pani w kasie powiedziała że nie wymieni a jeśli już to pobierze prowizję (0,5%). Jak jej wyjechałem z wydrukowanym zarządzeniem to poleciała do dyrektora pewnie z pytaniem co ze mną zrobić. Dyrektor się pofatygował ze swojego gabineciku z piętra na parter i niezbyt uprzejmie poinformował mnie że mi nie wymienią a jeśli już to pobierają prowizję. Gdy się zgodziłem na tą prowizję to i tak powiedział że mi nie wymienią bo to za dużo roboty i za duży koszt dla banku. Może niepotrzebnie się przyznałem że mam tego 7 kilo :D
Wykonałem telefon do Komisji Nadzoru Finansowego z pytaniem co i jak. Niezbyt miła pani potraktowała mnie olewająco stwierdzając że wszystko zależy od wewnętrznych zasad każdego banku i niekoniecznie muszą mi te monety wymienić po czym bez słowa pożegnania odłożyła słuchawkę w połowie mojego kolejnego pytania ...ot i cały nasz popieprzony kraj ! Rozporządzenie sobie a banki sobie.
Będąc osobą upartą spróbuję w innym banku w innej miejscowości.
Wybaczcie offtop ale może się komuś to info przyda.