Teraz jest wtorek, 8 lipca 2025, 23:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 786 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ustawa jest w sejmie - Jacek Wielgus
PostNapisane: środa, 26 lipca 2023, 20:11 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Zmiana Ustawy ułatwi uzyskanie pozwolenia na poszukiwanie zabytków - obecnie proces prawie nie do przejścia, papierologia pochłaniająca niepotrzebny czas. Przecież archeolodzy również będą mogli z tego korzystać - ale mam wrażenie, że oni nie chcą odkrywać nowych stanowisk - wolą pobierać pensję (na którą my obywatele się zrzucamy) na obecnych stanowiskach które zapewne mają w pobliżu domu i które już przekopali. To nie jest tak, że za każdym razem poszukiwacz wychodzi w pole i przynosi worek skarbów - przynosi ale zebrane śmieci których nie zostawia jak znajdzie. Archeolog nic nowego nie odkrywa tylko bada to co odkryje poszukiwacz. My poszukujemy z pasji i za własne środki, oni badają za kasę. Nie słyszałem żeby dopłacano do hobbistycznych poszukiwań. Może właśnie dlatego ta ustawa zmieni, że za odkrycie czegoś cennego możliwa będzie nagroda - i to jest sprawiedliwe. A porównanie do lekarzy (wiemy o co chodzi, porównanie jest nie na miejscu) lekarz odpowiada za życie a wykopanie przedmiotu zabytkowego chyba nie spowoduje śmierci archeologa - chyba, że dostanie palpitacji serca, że pasjonat odkrył coś cenniejszego niż niejeden archeolog. Ale spójrzmy na prawo budowlane - zmieniono prawo, można budować do małe domki bez pozwolenia i nadzoru - i jak na razie nie słychać żeby coś się zawaliło. Wręcz przeciwnie zmiany idą dalej. Protestowali kierownicy budów i inspektorzy (część nie wszyscy) bo to utrata zarobku ale to dobry kierunek. Tera nawet nikt nie protestuje, wszyscy są zadowoleni. Co do nazywania poszukiwaczy złodziejami okradającymi groby to przy najbliższej Pandorze proponuję akcję przeszukania mieszkań tych panów którzy tak głośno protestowali. Proszę nie odczytywać, że wszyscy archeolodzy są tacy, jest na prawdę wielu archeologów którzy współpracują z poszukiwaczami, są za zmianami i w przyszłości wspólnie niejeden skarb odnajdziemy. Można by tak pisać godzinami.
Pozdrawiam M

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 lipca 2023, 21:22 
Podporucznik
Podporucznik

Dla PiS niedobrze. Przed samymi wyborami kilka tysięcy głosów archeo i ich rodzin odpadnie :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2023, 09:43 
Sierżant
Sierżant

Ponury napisał(a):
Dla PiS niedobrze. Przed samymi wyborami kilka tysięcy głosów archeo i ich rodzin odpadnie :roll:

Ale dojdzie kilkadziesiąt tysięcy głosów detektorystów i ich rodzin. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2023, 11:44 
Generał Broni
Generał Broni

Ponury napisał(a):

Oni i tak raczej na PiS nie głosowali :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2023, 12:54 
Moderator
Moderator

Odnoszac sie to tego co napisał Lipek zastanawiam sie czy to nawet nie jest forma jakiegos zawoalowanego dokopania czy nawet zemsty na tym srodowisku bedacemu od lat bastionem albo komuny ( Urbanczyk), albo platfusów ( SNAP), bo ja nie sadze zeby minister Sellin był aż tak wielkim admiratorem poszukiwan z piszczałka ...ja tu podejrzewam drugie dno znaczy jest okazja ....no to dokopiemy kutafonom, bo graja na przeciwników politycznych a te kilka głosow jakie mozna ugrać tu przy okazji też piechotą nie chodzi :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2023, 13:20 
Generał Broni
Generał Broni

Dlatego bardzo cieszy mnie histeryczna reakcja srodowiska archeo i stymulowanej nim opozycji, gdzie jest pełno wyzwisk w strone PiS. Paradoksalnie to nam pomoże, bo w pisowcach odezwie się instynkt walki na zasadzie: nieważne co jest w ustawie, ale skoro tak nas za nią krytykujecie, to na złość Wam ją uchwalimy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2023, 14:53 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Lipek napisał(a):
Dlatego bardzo cieszy mnie histeryczna reakcja srodowiska archeo i stymulowanej nim opozycji, gdzie jest pełno wyzwisk w strone PiS. Paradoksalnie to nam pomoże, bo w pisowcach odezwie się instynkt walki na zasadzie: nieważne co jest w ustawie, ale skoro tak nas za nią krytykujecie, to na złość Wam ją uchwalimy :)

Serio? Uważasz że jakiekolwiek ustawy powinno się uchwalać "na złość" komuś? To że opozycja krytykuje ustawę jest wynikiem agitacji środowiska naukowego - czyli wydawałoby się fachowców w tym niszowym temacie
To, ze w temacie poszukiwań/archeologii środowisko naukowo-eksperckie w dużej części jest na niskim poziomie i skupia się tylko obronie swoich prywatnych interesów nie znaczy że w każdej dziedzinie tak jest
Dziwne, że nie zastanawia Cię dlaczego rząd ma taki problem z tym żeby ludzi wykształconych przekonać do słuszności swoich działań i zamiast meteorytyki woli chamską propagandę wiadomo na kogo nakierowaną
Zamknąłeś się drogi Kolego w strasznej bańce, a to nigdy nie jest zdrowe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2023, 15:05 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Archeo urządzili się w swoim grajdołku i myśleli, że tak będą się gilgać między sobą do końca świata i jeden dzień dłużej, ale to już koniec, teraz już nie będą spać spokojnie, skończą się lipne stanowiska i pozoracja na nadzorach, będziemy obserwować i weryfikować. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2023, 15:55 
Generał Broni
Generał Broni

canabis.dw napisał(a):
Serio? Uważasz że jakiekolwiek ustawy powinno się uchwalać "na złość" komuś?

Chyba nie zrozumiałeś mojego posta. Ja tak nie uważam (bo to jest tragedia dla Państwa), ale wiem że tak to właśnie wygląda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2023, 15:59 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Lipek napisał(a):
canabis.dw napisał(a):
Serio? Uważasz że jakiekolwiek ustawy powinno się uchwalać "na złość" komuś?

Chyba nie zrozumiałeś mojego posta. Ja tak nie uważam (bo to jest tragedia dla Państwa), ale wiem że tak to właśnie wygląda.

Rzeczywiście teraz jak czytam jeszcze raz twój komentarz to chyba go odebrałem jako opinie własną, a nie opis sytuacji sory za to

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2023, 16:08 
Generał Broni
Generał Broni

Nie ma problemu :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2023, 16:10 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Każda, obojętnie jaka ustawa ma zwolenników i przeciwników, ale w tym przypadku strona archeo w deprecjonowaniu ustawy posługuje się wyłącznie frazesami, pomówieniami i oczywistymi kłamstwami. Nie przedstawia żadnych rzeczowych argumentów, chcą wszystkich wokół zagadać by słyszalny był tylko ich fałszywy przekaz, agresją chcą stłumić wszystkie głosy opowiadające się za ustawą. Po takich panicznych reakcjach można wnosić, że ustawa jest dobra.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2023, 18:36 
Podporucznik
Podporucznik

Fajnie że Sellin i jego ludzie z Ministerstwa to w końcu odważyli się ruszyć. Szacuneczek raz jeszcze! Jego działania się uzgodnione z Ministrem Glińskim, a ten jak wiadomo ma wysokie notowania u nadprezesa i bardzo dobrze. Archeolodzy sobie mogą... Czas na zmiany! Nie od razu w 100% trafione, ale kropla drąży skałę.... WKZ też podlegają pod Sellina, tak więc nie będą tutaj się wychylać i popierać archeo jawnie oraz publicznie. Stołki, stołeczki... tak to działa przecież od wielu lat :1 :cop :666 :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2023, 19:45 
Pułkownik
Pułkownik

Rzad wcale nie ma problemow z przekonaniem ludzi wyksztalconych do slusznosci swoich dzialan..
ale tak sie utarlo juz na scenie polityczno kulturalnej, ze probowano ludziom wmowic, ze PiS to obciach co podchwycily lzeelity, pseudoelity i celebryty a tychze z kolei dzialania jotka w jotke przypominaja podejscie opozycji do poselskiej ale wymordowanej przez poszukiwaczy (chyba PZE) przygotowywanej ustawy..
Nie bylo ani jednego glosu typu: - "sluchajcie, jest w tym troche racji.. wszystko przenosimy do internetu a tu listy sie wysyla z wnioskiem o zgode, pomyslmy wspolnie nad ta aplikacjia"
albo: "zrobmy jakis okres przejsciowy i dajmy takie samy mozliwosci archeologom przyjrzyjmy sie temu"

takich glosow nie bylo
i tak jest ze wszystkim co proponuje rzad (bez wzgledu czy inspiratorem byla jakas grupa spoleczna, poselska czy nawet - opozycja) wszystko negowane na potege..
ale takiej pogardy do drugiej strony jaka obejrzalem na senackiej komisji to dawno nie widzialem..
wybaczcie, jestem wyksztalcony a jednak wybiore PiS bo nie che miec nic wspolnego z ludzmi pokroju tych, ktorzy kpili z Jacka Wielgusa.. z ludzmi, ktorzy za trzy fenisie z trzeciej rzeszy zlamaliby wyrokiem sadowym zycie pasjonacie..
kaczor to dobrze ocenil - "lzeelity".. skompromitowani, cyniczni i wrogo nastawieni
i naprawde nie o polityke czy agitacje mi tu chodzi a o te glupote, zaprzanstwo destruktywne nastawienie..
Co innego gdzies tam wojowac w obszarach programowych. Takie batali niech se prowadza.. ale tu czytelnie pokazane zostalo, ze gdyby nawet PZE wynalazlo sposob na krecenie zlota z piasku alo wyciskanie ropy z ziemniakow to opozycja (a ok 80 procent archeo i konserwatorow tych publicznych utozsamia sie z opozycja) bylaby na nie..
To prawdziwa porazka demokracji, to porazka zdobyczy Solidarnosci to kopiowanie systemu kastowego.. kasta urzednikow, kasta archeo, kasta sedziowska, kasta lekarska, kasta komornikow (do niedawna)

a Glinskiego notowania u nadprezesa skubie powoli inflacja (z pierwszi reki wiadomosc)...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2023, 20:15 
Generał Broni
Generał Broni

A ja jestem wykształcony i dlatego ich nie wybiorę :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 786 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]