Cytuj:
Zdjęcie ilustrujące grabież zabytków z wywiadu z marcinkiem.
I tu pytanie co na tej fotce jest aż takim zabytkiem?
otoz to!
moim zdaniem najwiekszym przewinieniem archeologow i przejawem naszej slabosci jest to, ze slowo zabytek zastapilo juz wszystkie inne polskie czy spolszczone slowa jakimi sie kiedys poslugiwalismy opisujac przedmioty stare, znalezione, odziedziczone czy wykopane..
Archeologom to na reke bo nie musza sie zbytnio gimnastykowac atakujac nas. Juz pisalem o tym wielokrotnie. Dobrze byloby tez (mysle tu o PZE) aby zasugerowac Generalnemu Konserwatorowi Zabytkow panu Selinowi (skoro juz jest do niego dostep) pytanie czy zasadne jest wydawanie panstwowych pieniedzy na konserwacje i opracowania zlomu i rupieci czy chociazby rzeczonego na komisji senackiej fenola.
To krytyczny moment aby oddzielic chocby tylko finansowo balamutnikow i fantastow nazywajacych sie archeologami od tych co rzeczywiscie mysla o zabytkach o odkrywaniu pradziejow a nie o swojej przynaleznosci do kasty.
Jestem przekonany, ze obowiazek uzyskiwania zgody na poszukiwanie zabytkow planujac poszukiwania militarki jest niekonstytucyjne. Od dwoch bodaj lat zachodze w glowe jak to ugrysc i kogo tym zainteresowac. Wszelkiej masci rzeczniki praw to pic na wode i stanowiska przeznaczone dla karierowiczow wiec odpadaja..
Strasburgi i im podobne takze bo to nie moja bajka..
Najgorsze to to, ze nowicjusze wsrod detektorystow czyli coi najmlodsi wiekiem ale tez i stazem sa juz dotknieci zaraza nazewnictwa, dlatego takze im naleza sie wyjasnienia.
Czy wybierajac sie na grzyby prawo zakazuje mi wyjscia z powodu potencjalnego znalezienia grzybow chronionych?
Otoz nie! Jest zakaz ich zbierania, w gestii grzybiarza lezy umiejetnosc identyfikacji a zlamanie zakazu jest zagrozone sankcjami.. Ale nie trzeba zadnych kwitow od lasow panstwowych czy prywatnych i od wlascicieli terenu na potencjalne zbieranie grzybow chronionych..
Podkreslam to jeszcze raz bo to bardzo bolesna paranoja..
Archeolodzy traktujac wszystko zwiazane z przeszloscia jako zabytek czy zabytek archeo niszcza wlasny zawod i watpliwej juz reputacji nauke jaka jest dzis w Polsce archeologia.
Ponury posiadasz wiedze, ktora moglaby przydac sie PZE. Mam na mysli doswiadczenie..