Michał Antczak, Facebook: (
https://is.gd/S5Cpwg)
Cytuj:
Michał Antczak
1 września Prezydent podpisał zmianę w ustawie o ochronie zabytków - w części dotyczącej poszukiwań o którą "walczyliśmy" od maja 2018 r.
To zasługa wieku osób, nie będących też na tej fotografii.
Załącznik:
ms.jpg
Wybrane komentarze z dzisiejszej dyskusji na profilu Antczaka. Jednym słowem Antczak to bezczelny typek, kwestionuje wyłączny wkład PZE w pracę nad ustawą, zaś Zalasińską uważa za patronkę nowej ustawy. :lol: :666
Cytuj:
Michał Semczyszyn
Szkoda, że osoby że zdjęcia stojące w centrum nie miały nic wspólnego, a nawet były PRZECIW! wprowadzeniu nowelizacji ustawy. Jednak teraz próbują zakładać laur zwycięzcy.
Michał Antczak
Michał Semczyszyn proszę o konkrety i dowody o tym co piszesz. Chcesz zobaczyć nasze stanowisko z 2018 roku skierowane oficjalnie do MKiDN? Brałeś udział w konsultacjach że tak piszesz?
Jacek Wielgus
Piotr Kowalski po naszej interwencji u premiera rozmowy zostały wznowione co zaskutkowało kadłubkowym projektem, który trafił do szuflady K. Zalasińskiej i nawet nie dotarł do RODA. W styczniu 2021 projekt K. Zalasińskiej zdechł. W tym miejscu kończy się opowieść o pracach nad ustawą tego zespołu. Obecna ustawa została poczęta po moim spotkaniu z premierem i Pawłem Kukizem w lutym 2022 roku...
Jacek Wielgus
Michał Antczak to nie ten zespół stworzył tą ustawę. Ten ze zdjęcia zakończył prace niestety na niczym. Ostateczna nowela, która nawet nie trafiła do RCL, w tamtym czasie, w ogóle nie uwzględniała niczego nad czym wspólnie pracowaliśmy. Prace nad obecną ustawą ruszyły za sprawą PZE przy wsparciu posłów Pawła Kukiza i Jarosława Sachajko z poparciem 30 posłów PiS. Z resztą sama K. Zalasińska stanowczo i w dość żenujący sposób odcięła się od uchwalonej ustawy, co z kolei stoi ewidentnie w sprzeczności z twoim wpisem. Nie mniej jednak niezaprzeczalnym jest fakt, iż z zaangażowaniem pracowaliśmy wspólnie nad tym pierwszym projektem K. Zalasińskiej i twardo staliście na straży postulatów poszukiwaczy. Ostatnią bitwę stoczył samotnie PZE z w/w politykami....
Michał Antczak
Jacek Wielgus Joanna Kaferska-Kowalczyk
Przedstawiłem swój punkt widzenia, oraz to jak nad tym pracowaliśmy, jeśli uważacie że to tylko Wasz sukces - macie do tego prawo. Ja opisuje to ze swojego punktu widzenia który niedługo przedstawimy w naszym nowym programie.
Pozdrawiam Was serdecznie i już nie chce się licytować kto i ile zrobił.
I gdyby nie Pani Katarzyna Zalasińska to nie mielibyście raczej o czym rozmawiać dalej .. dziękuję za rozmowę
Joanna Kaferska-Kowalczyk
Michał Antczak (...) W każdym razie ani pani Zalasińska ani Ty nie kiwnąłeś palcem w sprawie powstania tej ustawy, wniesienia jej do Sejmu, przepracowania w KKiŚP, mimo sprzeciwu wielu osób ze zdjęcia... To co teraz robisz jest obrzydliwe i nie wiem kompletnie po co to robisz.
Michał Antczak
Joanna Kaferska-Kowalczyk nie rozumiem po co się tak spinacie. Ja tylko przedstawiłem swój punkt widzenia. Uważam że każdy z tego zdjęcia do tego dążył
Joanna Kaferska-Kowalczyk
Michał Antczak (...) Twoja rola i udział w pracach nad zmianą przepisów zakończyła się w 2020 r. Jeśli chodzi o osoby ze zdjęcia, to poza przedstawicielami PZE mogliśmy, w którymś momencie procesu legislacji tej ustawy, liczyć na wsparcie jednej tylko osoby, której nie wymieniam, bo nie wiem czy sobie tego życzy. Nie jesteś to jednak ani Ty ani Katarzyna Zalasińska ani tym bardziej nikt z grona archeologów i urzędników.
Jacek Wielgus
Michał Antczak a czegóż tak szczególnego nas nauczyła i jakąż to tajemną wiedzą nas obdarzyła Katarzyna? Chyba popłynąłeś trochę. I nie spinamy się tylko jest granica, którą właśnie przekroczyłeś. Miałem zamiar początkowo w ogóle nie komentować twojego wpisu. Obawiam się jednak, że za chwilę przekroczysz kolejne granice. Przyjmij do siebie, że w ramach tamtych rozmów nigdzie i nigdy byśmy nie doszli. Zwodzono nas i oszukiwano. Temat ruszył tylko i wyłącznie za sprawą dwóch posłów i sprzyjającemu obywatelom okresu politycznego oraz tytanicznej pracy zespołu PZE. Jeszcze rok temu odbijaliśny się od drzwi. Mówisz, że nakręcisz program to dobrze. Wspomnij choć w przypisach o nas. Wracając na koniec do twojego zdjęcia to porównał bym go do fotki reprezentacji Polski w piłce nożnej z dopiskiem mistrzowie świata.
Michał Antczak
Jacek Wielgus nie wiem po co znów próbujecie podzielić Wszystkich... Proszę zamknijmy już ten temat.
Jacek Wielgus
Michał Antczak konia kują, żaba nogę podstawia.