Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 03:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Do znawców prawa ...
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2005, 18:22 
Sierżant
Sierżant

Witam!!!

Mam pytanie do prawników z forum lub innych życzliwych którzy znają odpowiedz na moje pytanie:

Czy jest jakaś ustawa regulująca sprzedaż artykułów dla służb mundurowych ??? (policja ,straż pożarna i inne)
Czy trzeba mieć na to jakieś specjalne pozwolenie ???
Widziałem na allegro trochę błąd ortograficzny!!! wojskowego i nikt się o to chyba nie czepia ,ale są to rzeczy jeszcze z PRL
Co z np. ze współczesnymi elementami błąd ortograficzny!!! policji wojska itp...
Zanaczam że nie chodzi mi o broń :666 ;) :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2005, 18:36 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam !!

Chcesz kupić, czy sprzedać...? Bo to istotne.
A druga sprawa, po diabła ładujesz takie pytanko w "Monety".
Przecież jest "To i owo"... :spoko

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Do znawców prawa ...
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2005, 20:12 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam
Piszesz o elementach, ale podejrzewam że nie chodzi ci o kałacha czy beryla....

Co do starego umundurowania, to "osoba cywilna nie może nosić mundurów we wzorach aktualnie obowiązujących w Polskich Siłach Zbrojnych. Zakaz dotyczy również munduru bez pagonów, odznaczeń, emblematów, guzików itd.
Można natomiast nosić umundurowanie wycofane z użycia, które sprzedawane jest np. przez

Agencję Mienia Wojskowego,

po pozbawieniu go cech wojskowych – guzików, naramienników itp.

Wydaje się więc że wyłącznośc ma Agencja Mienia Wojskowego, a "PWeMy";) , czy inni właśnie u niej się zaopartuja na przetargach ze starym lumpem i innym demobilem
Podstawa prawna:
Ustawa o odznakach i mundurach z 21 grudnia 1978 r. (Dz.U. z 1978r., nr 31, p. 130)
Obwieszczenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 29 lipca 1993 r. (Monitor Polski z 1993 r., nr 40, p. 410)

A mundury aktualnie szyje firma, która wygra kontrakt z wojskiem na to.

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2005, 21:42 
"Spammerus maximus"

Praktycznie.
Myślę że nie będzie problemy jak ubierzesz mundur obecnie uzywany w WP. (pozbaw je tylko emblematow i doszyj jakąś plakietkę anerykańską` :))
Handlując sprzętem wojskowym używanym obecnie w naszym wojsku musisz się spodziewać zainteresowania odpowiednich służb w temacie pochodzenia towaru :)
Jeśli masz faktury zakupu munduru i sprzętu (o ilejest to sprzęt będący w obrocie handlowym) to problemów mieć nie będziesz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 sierpnia 2005, 13:55 
Sierżant
Sierżant

Hmm... jesli rzeczywiście wsadziłem temet do montet to berdzo przepraszam ,coś mi się musiało pomerdać z przemęczenia :nicnie
Ale widzę juz ktoś to naprawił ;)
Miałem okazję kupić kilka par róznego umundurowania w atrakcyjnej cenie ...
Miedzy innymi kompeltny Policyjny AT i inne części umundurowania ...
Część chciałem puścić na aukcji ,bo we wszystkim chodził nie będę
Ale w takim wypadku nie bedę się chyba w to pakował...
Dzięki za podpowiedzi ... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 10:56 
Porucznik
Porucznik

A w praktyce:
Jest sporo drużyn harcerskich, które jako mundury polowe noszą mundury polowe WP i nikt się nie czepia. Odpruj tylko flagę z ramienia. To są na pewno aktualne mundury WP bo większość jest z wojska załatwianych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 11:11 
Sierżant
Sierżant

Nie chodziło mi o noszenie bo można to nosić bez emblematów ,tylko o odsprzedaż ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 20:30 
Sierżant
Sierżant

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 13 maja 2004 r. w sprawie zakazu używania munduru policyjnego lub jego części :

http://www.ifp.pl/prawo/04_130_1398.htm

Cytuj:
Dz.U.04.130.1398

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI 1)

z dnia 13 maja 2004 r.

w sprawie zakazu używania munduru policyjnego lub jego części

Na podstawie art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 21 grudnia 1978 r. o odznakach i mundurach (Dz. U. Nr 31, poz. 130, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1. 1. Mundur policyjny składa się z kompletnych ubiorów: służbowego, wyjściowego, galowego i ćwiczebnego z oznakami policyjnymi.

2. Części munduru policyjnego - to element składowy ubiorów, o których mowa w ust. 1.

§ 2. 1. Wprowadza się zakaz używania przez osoby niebędące policjantami munduru policyjnego i jego części, o których mowa w § 1, chociażby nawet zostały one pozbawione oznak policyjnych.

2. Zakaz, o którym mowa w ust. 1, obejmuje kompletny mundur policyjny lub następujące jego części wchodzące w skład ubiorów:

1) służbowego, wyjściowego i galowego:

a) czapkę gabardynową,

b) czapkę zimową służbową.

c) czapkę letnią służbową,

d) płaszcz wyjściowy całoroczny,

e) kurtkę 3/4 z podpinką,

f) kombinezon ochronny letni,

g) płaszcz nieprzemakalny,

h) kurtkę gabardynową galową,

i) kurtkę gabardynową wyjściową,

j) bluzę służbową;

2) ćwiczebnego:

a) czapkę ćwiczebną typu sportowego,

b) bluzę ćwiczebną,

c) spodnie ćwiczebne,

d) kurtkę 3/4 z podpinką i kamizelką (czarną),

e) kombinezon antyterrorysty,

f) koszulkę z krótkimi rękawami i napisem "POLICJA";

3) specjalnego:

a) kurtkę nieprzemakalną marynarza,

b) kombinezon pilota z podpinką.

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

pozdr

rYba

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 20:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

radwan napisał(a):
Nie chodziło mi o noszenie bo można to nosić bez emblematów ,tylko o odsprzedaż ;)

Myślę, że odsprzedaż jest legalna.
W końcu każdy może kupić w sklepie mundur, to czemu niemiałby kupić go od Ciebie, Radwan... :idea

Ostatnio edytowano czwartek, 1 września 2005, 21:34 przez Matejko, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 21:28 
Sierżant
Sierżant

Cytuj:
W końcu każdy może kupić w sklepie mundur,

Zapewniam Cię, że jeśli chodzi o umundurowanie policyjne nie każdy...

Nie kupisz jeśli nie okażesz legitymacji służbowej... (oczywiście jeżeli sklep prowadzi oficjalną sprzedaż umudurowania policyjnego, zgodnie z wszystkimi przepisami prawa i się do nich stosuje )

pozdr

rYba

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 21:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dooobra...

Kłócił sie nie będę , już zmieniłem swój poprzedni post.
Ryba, piszesz jak najbardziej na temat.
To tyle.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 21:43 
Sierżant
Sierżant

Jak pewnie zauważyłeś ja też zmieniłem :1 i także nie zamierzam się kłócić bo i o co i po co :)

Pozdr

rYba

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 września 2005, 18:43 
Szeregowy
Szeregowy

Panowie nie popadajmy w paranoję.Oczywiście że odsprzedaż takiego przedmiotu jest legalna .Lektura stosownych przepisów nie budzi watpliwości.Zakazane jest używanie umundurowania lub jego częśći.Zapis ten nie oznacza jednak zakazu posiadania tego typu przedmiotu.Można więc bez ryzyka powieśić sobie taki mundur w szafie i nikomu nic do tego.Tak na marginesie stosowwne przepisy rozporządzeń wyliczają elementy umundurowania i wspomniany zakaz używania dotyczy li tylko tych elementów.Nie może być interpretowany rozszerzająco i dotyczyć wszystkich elementów wyposażenia wojskowego!!!Takimi elementami są np saperka czy lornetka i tego typu przedmiotów można spokojnie używać nawet jeśli są to modele aktualnie stosowane w siłacxh zbrojnych.
Jeżeli chodzi o sprzedaż rzeczy zbędnych /tak ruchomych jak i nieruchomości/ to MON posługuje sie wyspecjalizowaną agendą w postaci AGencji Mienia Wojskowego.Agencja zbywa mienie na zasadach ogólnych i przedmioty nabyte od niej mogą być ponownie wprowadzone do obrotu bez ograniczeń.Pozdr Janusz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2005, 08:18 
"Spammerus maximus"

No dobrze, ale chodziło od odsprzedaż obecnie używanego umundurowania. Sprzedając nowe umundurowanie narażasz się na pytanie: "W jaki sposób wszedł Pan w posiadanie w/w przedmiotów?"
Co odpowiesz? Kupiłem na targu a teraz odsprzedaję? Zobacz ile sklepów z militariami sprzedaje obecnie używane przez polską armię umundurowanie. Poniekąd wiem iż ŻW potrafi poszukiwać na rynku takich właśnie przedmiotów, a niemożność udokumentowania jego pochodzenia naraża posiadacza na zarzut paserstwa...
Nieważne, w praktyce dużo osób posiada polskie mundury polowe nabyte w ten czy inny sposób, chodzi w nich i nic się nie dzieje. Ja jednak bym czymś takim nie handlował :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Handel umundurowaniem
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2005, 20:55 
Szeregowy
Szeregowy

Ja jednak pozostanę przy swoim zdaniu.W mojej opinii nie ma przepisu który zakazywałby handlu umundurowaniem wojskowym nawet tym obecnie używanym.Warunek jest jeden: wspomniany produkt musi pochodzić z legalnego żródła a takowym jest Agencja Mienia Wojskowego.Jeżeli chodzi o zarzut paserstwa jak to określiłeś to rozumiem iż masz na myśli popełnienie czynu typizownego w art 291 par 1 kk.tutaj trochę teorii niestety nudnej.Otóż przepis o którym mówimy stanowi iż jego znamiona wyczerpuje osoba która rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga w jej ukyryciu.Niezbędnym jest więc udowodnienie/ciężar dowodu spoczywa na oskarżycielu.zepotencjalny sprawca wiedział iż pozyskiwany przez niego pzredmiot jest uzyskany za pomocą czynu zabronionego a więc np.kradzieży lub rozboju.Absolutnie nie ma więc możliwości stosowania tego przypisu w sytuacji o której dyskutujemy.Podobnmie rzecz się ma z tak zwanym paserstwem nieumyślnym typizowanym w art.292 par 1 kk.Przepraszam za te teoretyczne rozważania ale bez pobieżnego wyjaśnienia istoty rzeczy trudno było cokolwiek sensownego napisać.Pozdr Janusz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]