Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 00:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: sprawa dla reportera - kto ogladał
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2005, 22:14 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

sprawa dla reportera - kto ogladał ludzie w Siedlcach od 60 lat mieszkaja na bombie i nikt nie chce jej wziac. badali wykrywaczem przez podłoge
dawało sygnał nie dziwne gwożdzi pełno ale wszyscy dają strzały smiechu tyle że. :jump :jump :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2005, 22:31 
Specjalista
Specjalista

ja przed chwila ogladalem
powiedzieli ze siedz na 2 metrach i 6 centymetrach i jest niemiecka ta bomba :P
ciekawe jak to wykryli?? hehe

pozdrawiam krilan ;)

Ostatnio edytowano piątek, 26 sierpnia 2005, 19:04 przez krilan, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2005, 22:34 
Generał Broni
Generał Broni

własnie mnie tez to ciekawi... :) :1 :666 :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2005, 22:36 
Generał Broni
Generał Broni

krilan napisał(a):
powiedzieli ze siedz na 2 etrach i 6 centymetrach i jest niemiecka ta bomba :P
ciekawe jak to wykryli?? hehe

i 8 mm , a po prawej stronie ma namalowany czerwony numer, waży dokładnie 249,9 kg , a to wszystko powiedział energoterapeuta z błąd ortograficzny!!! w ręku....

kolejna bójda z cyklu - pod moim sraczem jest zakopany tygrys królewski :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: bombka
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2005, 23:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Programu nie oglądałem ale historię znam. Bombka leży tam od wojny i co jakiś czas sprawa odświeżona zostaje przez media w 44 r byli saperzy radzieccy i powiedzieli można mieszkać (tak mówił dziadek jeden z sąsiadów "feralnej" posesji). Bombka produkcji Niemieckiej z nalotu z 39r, Niemcy bombardowali miasto i węzeł kolejowy, ten budynek zlokalizowany jest zaraz przy torach kolejowych, tak więc bombka co najwyżej 100 kg zapalająca (70% budynków dawnych Siedlec to drewniaki, więc obstawiam zapalającą). Tyle wiem
Przypomniałem sobie jeszcze że w latach 90 byli saperzy i powiedzieli że leży za głęboko teren zabudowany, lepiej nie ruszać a w tym stanie nie zagraża życiu
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2005, 00:44 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Też oglądałem, przez ten okres powinien bombe sam wykopać. Z tego wszystkiego najlepszy był Endriu :czo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2005, 11:56 
Porucznik
Porucznik

Ja jestem ciekaw tylko jak to wszystko się skończy, trochę chamsko z ich strony powiedzieć "jak ta historia się skończy?? Zapraszamy za tydzień". Chollera a ja właśnie po to to oglądałem, żeby zobaczyć co to będize ale jak oni 2 dni móżdżyli co zrobić z granatem to myślę, że to żadna bobma nie będzie ;) A tak nawiasem mówiąc to sytuacja przekomiczna i kolejny przykład na to, że państwo ma nas w ..... (wpiszcie sobie co chcecie - kieszeni, dvpie itp, itd). :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2005, 16:47 
Starszy Sierżant Sztabowy

Z tego co wiem to rozkopali i co------bombki niet.Sami zobaczycie za tydzien.Pisali o tym w gazecie, byly tez zdjecia.Jednak sprawa jest dosc tajemnicza , niby bombka byla a jej nie bylo.
Semen wiesz cos dokladnie o zbombardowaniu w okolicy Siedlec cwiczebnego pociagu pancernego, nazwy nie pamietam.Slyszalem wlasnie ze jeszcze w 1939r takowy byl widziany wlasnie w okolicach zjazdu na Karier .To akurat okolicy bardzo bliskie tego domu z bomba.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: bombardowanie
PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2005, 00:21 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witaj Aro
To nie był poligon czołgowy, a co najwyżej park maszynowy ( za mało miejsca na poligon). Wjazd był od ulicy łukasińskiego (zaraz za warsztatami i stolarnią PKP)Bombardowanie od starej parowozowni (ta jest za dawną rampą PSK) do mostku na muchawce. To wiem od osoby która pracowała w tamtych latach na kolei. Nie wyrządziło to wielkich szkód bo jak wcześniej wspomniałem było to głównie bomby zapalające nie burzące, miało to bardziej aspekt psychologiczny. Chociaż faktem jest że trochę więcej tego spadło właśnie tam gdzie umiejscowiłeś poligon czołgowy. Zwróć uwagę że do dzisiejszego dnia jest tam podjazd dla ciężkiego sprzętu. Ja słyszałem że karier miał być bazą wypadową pociągu pancernego (wystarczy zaczepić siatkę maskującą, a niewiele potrzeba by to zrobić. Jeżeli chcesz pokopać w tamtej okolicy odradzam ful śmieci i Sokiści (miałem tam praktyki jeszcze w szkole średniej)

Mówisz że kiedy będzie ten program (dogrywka że bombki niet)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2005, 20:08 

hej Semen
Nie bardzo rozumiem z tym poligonem czolgowym, ja o nim nic nie wspominam.Moze ktos inny cos Tobie napisal.Ja osobiscie nie kopie , nie posiadam sprzetu lecz staram sie dosc duzo dowiedziec o naszej okolicy.Ot taki jakis sentymentalny sie zrobilem chyba na starosc.W sumie to jestem bardzo ciekawy co sie dzialo w naszej okolicy a fanty wyciagane z ziemi sporo moga o tym powiedziec.
Bomby na mur beton nie znaleziono, piosali w gazecie .Bomba mogla byc faktycznie tylko ta kobieta jako dziecko wcale nie musiala dowiedziec sie co zrobili z nia jej rodzice.To sa moje luzne przypuszczenia, bo skoro bomby "niet" a wszystkie slady i opowiesci wskazoja ze faktycznie byla, to sama nie mogla sie zmineralizowac przez paredziesiat lat.Dokladnej daty programu nie znam.
Swoja droga to nie wiesz co dzialo sie w okolicach starej strzelnicy, obecnego lasu ze sciezka przyrodnicza?Zobacz jaki ten las jest poprzecinany okopami jak rowniez duzo wiekszymi dolami.Ja slyszalem ze chasaly tam czolgi ale to juz za PRL , czy to byl jakis teren cwiczebny dla lokalnej jednostkli ?
Z tm pociagiem pancernym to w necie czytalem ze gdzies w okolicy Siedlec zostal zbombardowany.Co do samego pobytu w karierze to opowiadal mi gosc ktorego ojciec podobno go tam widzial.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 22:14 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Chodzi ci o Sekułe z wjazdem od artyleryjskiej? Na pewno był tam park artyleryjski podczas I Wojny, a przed II WŚ nasz dzielny 22pp doskonalił swoje umiejętności. Teren maksymalnie zryty bo kto dorwie wykrywacz z miasta testuje go właśnie tutaj (bo najbliżej). Co do czołgów i ich udziału w II WŚ na tle Siedlec, to na pewno kilka było ale nie jest to konkretnie udokumentowane a raczej gdybanie, ja przychylał bym się do 2 wersji:
1) Część maszyn była remontowana na miejscu tak że mogły się w Siedlcach pojawić
2) Kilka maszyn mogło trafić z wycofującymi się wojskami (podobno jedna jest zatopiona pod Siedlcami w okolicznym bagienku ale to raczej mało prawdopodobne lecz nie niemożliwe)
Pociąg pancerny na pewno wojował w okolicy siedlec nie pamiętam nazwy ale fakt (muszę odświeżyć materiały źródłowe), pociąg ten został zbombardowany w Mrozach. Moja pomyłka co do czołgów polega na tym że niektóre pociągi pancerne miały na wyposażeniu 2 czołgi lekkie. Wczoraj pisząc post wycieło mi rozwinięcie zdania nie ma takiego słowa w języku polskim !!! zauważyłem dopiero dzisiaj czytając go ponownie.
Chętnie się spotkam i przedyskutuje inne kwestie (wiek podobny tak, że się nie ździwię jak się znamy)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 23:29 

Czy czytales ksiazke Pana Kopowki "Stalag 366".Jest tam dosc ciekawe zdjecie rozbitego czolgu w Chodowie z mogilami niemieckich pancerniakow przed wrakiem.Oczywiscie pisze o 1939r, cos go musialo niezle trafic .Co to bylo - byc moze cos ciezszego bo na postrzal z UR-a to nie wygladalo.
Sama Sekula to dosc mroczny lasek, chyba wszystkie armie tam cwiczyly.Akurat o tym ze byl tam teren parku artyleryjskiego to nie wiedzialem.
Wiesz co kiedys na ebay.de trafilem galerie zdjec ktore sprzedawal jakis Niemiec przebywajacy w Siedlcach przed inwazja na Sowietow.samych zdjec kilka jest, oczywiscie okoliczne zabytki ale tez jest jedno zdjecie ktorego nie bardzo wiem jak umiejscowic.Pokazany jest oddzial niemiecki tak jakby podczas odpoczynku w luznym szyku bez broni ani bluz.Wygladaja jakby byli na jakims pickniku.Co jest ciekawe znajduja sie na jakiejs gorze bez lasu .Podpis jest oczywiscie Siedlce ale ni jak nie moge tego gdzies tutaj w okolicy umiejscowic.Byc moze to tereny Sekuly tylko jeszcze bez lasu?Drugie zdjecie ktorego nie bardzo moge umiejscowic to jest jakis park maszynowy z zaparkowanymi "kibelwagenami" tak jakby jakis p[arking.Na moje oko to zdjecie jest gdzies z podworzy miedzy Pulaskiego a Sienkiewicza , gesta zabudowa i takie placyki.Ale ja tych terenow zbytnio nie znam oczywiscie patrzac od strony podworek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2005, 00:02 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Co do umiejscowienia tego parkingu to może to być dawne podwórze Prusa, podczas okupacji miało tam siedzibę wojsko wiec i na pewno mieli jakiś sprzęt zmechanizowany (jak zgrałeś te foty to wkle może da się coś więcej powiedzieć). Przez Siedlce przetoczyły się wszystkie większe rozpierduchy ostatnich wieków. Autor wyżej wspomnianej książki w luźnej rozmowie stwierdził że bombardowanie miasta miało charakter ćwiczebny i że sporo faktów za tym przemawia (na pewno jest to jedna z możliwości). Co do stalagu była to bardziej umieralnia dla jeńców, z warunków jakie tam panowały wykończyły spora masę ludzką ( a na terenie obozu ,a raczej 3 obozów fanty z wykrywki to raczej łut szczęścia, czasami drobne monetki, guzik). Co do czołgu zniszczonego w chodowie może bateria która w tamtym rejonie była (okolice mostku) zaliczyła trafienie w końcu niemcy wcale nie mieli gładko, a Wojsko polskie walczyło dopuki było czym walczyć

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]