Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 16:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: plazowe pytanie
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2004, 13:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bedac kiedys w Hiszpani widzialem kolege ktory mial to samo hobby co ja. Jak wiadomo Espania jest juz w UE. W tym roku moze uda mi sie wyskok do Italii oczywiscie tez nad morze. A ze zabieram swa maszynke na kazdy mozliwy wyjazd mam pytanie jak jest we wloskim prawie apropo szukania na plazy. Serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2004, 12:52 
Szeregowy
Szeregowy

we wloszech podobnie jak w hiszpanii nie ma problemow z poszukiwaniem z wykrywka po plazy.rozumiem ze chcesz szukac bizuterii i telefonow,jesli tak to droga otwarta.ja osobiscie nie mialem problemow ani z policja :cop ani z wlascicielami plaz.moje najlepsze trafienie to spinka do krawata (na plazy!!!) warta wedlug wyceny jubilera 3200 euro :)) osbiscie natluklem ladnych pare dziesiat kilometrow plazami-naprawde warto :ups: :dnc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2004, 05:41 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

DEX DOO a czy wiesz w jakich innych państwach można bez zezwoleń szukać fantów?
Planuje w wakacje wyjazd i zabrałbym oczywiście wykrywkę ale błąd ortograficzny!!! gdzie pojechać ,żeby bez przeszkud sobie poszukiwać fantów.
Byłbym wdzięczny za odpowiedż.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 03:33 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

witam!
Mogę ci tylko powiedzieć w jakim państwie na pewno nie można szukać (nawet po plażach)
Jest to GRECJA!!!! :n
W zeszłym roku planujac wyjazd na urlop , wysłałem FAX z zapytaniem do ambasady tego pięknego kraju, czy będe mógł poszukać amatorsko na plaży "wykrywką".Po kilku dniach dostałem odpowiedź,że "na terytorium Grecji posiadanie wykrywacza metali jest ZABRONIONE!"
Jeśli wybierasz się na saksy do obcych landów to dobrze jest wysłać takie zapytanie, jeśli uzyskasz pozytywną odpowiedź to ten papierek może ci pomóc przy ewentualnych spotkaniach z miejscową :cop "mylycją"
p.s.
Faxik pięknie się prezentuje wśród moich znalezisk z Grecji! :lol:
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 10:38 
Felix Hobus Drugi

Witam.
Może w przyszłości wspólnymi siłami stworzymy "eksploratorską mapkę Europy"?wiadomo będzie,gdzie mozna wejść z wykrywką,a gdzie lepiej nie ryzykować utraty wykrywki,wolności życia :gil - niepotrzebne skreślić.
Pierwsze dane już są :idea

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 13:50 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Z tego co sie orientuje - w Belgii samo posiadanie wykrywacza jest nielegalne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 20:32 
Porucznik
Porucznik

Koledzy, a macie jakąs wiedzę na temat poszukiwań na Ukrainie? Czy poszukiwanie jest tam legalne?
Czytałem jakiś czas temu wspomnienia naszego żołierza, który ewakuował się we wrześniu 39 roku do Rumunii, niedaleko przejścia granicznego,starannie zabezpieczyli i zakopali broń, dokumenty i wiele pamiatek osobistych, liczyli że wrócą tam kiedys po wojnie. Nie przypuszczali że stracimy te ziemie... Nie oni jedni zresztaą tak postapili, lasy w pobliżu dawnych przejść granicznych II Rzeczypospolitej obfitują w takie miejsca. Co Wy na to?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 20:51 
"Spammerus maximus"

Ja już jestem umówiony na kopanie w zachodniej Ukrainie we wrześniu z pewnym młodym ukraińcem.
Kopanie to podobno żaden problem jak kopiesz z kimś miejscowym kto się dogada z milicją, są natomiast rejony gdzie kopać nie można ( nie wchodziłem w szczegóły o co mu chodziło).
Podobno najbardziej przykre jest bycie złapanym na granicy z wykrywką i fantami. Podejrzewam że człowiek wie o czym mówi bo handluje tym co znajdzie :)))
Pozdrawiam
Hans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 22:29 
Porucznik
Porucznik

dziękuję za odpowiedź. Zobaczymy co przyniesie czas. Kolego Hans, zauważyłem u Ciebie dziwny dopisek : "Łupaszko i inni" NAJDŁUŻSZA NOWELA O POSZUKIWANIACH , czy w ten sposób reklamujesz nasz ukochany temat?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Tworzymy Euromapę Poszukiwaczy Skarbów
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 23:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam!
Bardzo dobry pomysł z tą mapą.
Mam propozycje dla administratora strony o utworzenie nowego tematu na stronie głównej:
"EUROMAPA POSZUKIWACZY"
Oprócz wiadomości gdzie wolno szukać a gdzie nie, można umieścić informacje na temat miejscowego prawa dotyczącego odnalezienia skarbów itp.
RAZEM MOŻEMY TO ZROBIĆ!
Od poniedziałku zaczynam wysyłać fax-y do ambasad
pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2004, 01:50 
"Spammerus maximus"

Traper napisał(a):
= Kolego Hans, zauważyłem u Ciebie dziwny dopisek : "Łupaszko i inni" NAJDŁUŻSZA NOWELA O POSZUKIWANIACH , czy w ten sposób reklamujesz nasz ukochany temat?

Tak, podziwiam wasze podejście do historii kilku osób i wyniki pracy waszej jak i IPN'u. Inna sprawa że jest to chyba najdłuższy wątek w historii forum :)))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2004, 06:13 
Porucznik
Porucznik

Hans powiem szczerze , że twój podpis na temat naszej dyskusji nas zezłościł ale widzę , że nie jest to złośliwy podpis :)
Temat się ciągnie długo bo wiele spraw nie do końca jest w tej kwestii odkrytych. Jest więc pole do popisu i poszukiwań.
Plusem jest to , że nie jest to tylko poszukiwanie za pomocą wykrywki ale też zbieranie relacji od naocznych świadków, wczoraj udało nam się kobietę odnaleźć od której dużo się dowiedzieliśmy.
Co do współpracy z instytucjami to wbrew niektórym negatywnym wypowiedziom na odkrywcy (dot. pracowników IPNu) nawiązaliśmy kontakt z IPN-em , Archiwum Państwowym w Gdańsku, muzeum w Stutthofiie i Aresztem Śledczym w Gdańsku. Współpraca jest na razie niezła więc mamy zapewnione atrakcje a i wykopki zgodne z prawem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2004, 10:40 
"Spammerus maximus"

Tommy, najbardziej zazdroszczę wam tego że szukacie pozostałości po określonej z imienia i nazwiska osobie bądź osobach. Większość poszukiwaczy szuka "czegoś" i dopiero jak znajdzie stara się zidentyfikować właściciela np. nieśmiertelnika.
Kiedyś na wykopkach miros trafił kupę dokumentów (chwalił sie na forum) które ktoś zakopał na pozycjach z 39 roku. NIestety nie udało mu się dojść do kogo należały, nie mógł więc dojść jaka była historia właściciela.
Życzę Wam powodzenia.
Hans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2004, 22:17 
Lew morski

Dzieki Hans za cieple zyczenia - jesli chodzi o scislosc to nie szukamy po kilku osobach bo przez te oddzialy przewinelo sie kilkaset osob - raczej chodzi o doprecyzowanie juz czesciowo znanych faktow w terenie. Przy okazji moze niedlugo wyjsc watek innej organizacji - Gryfa Pomorskiego. No z drugiej strony to szkoda, ze tak malo osob wypowiada sie na " naszym" forum - moze maja mala wiedze bo wyswietlen duzo - ja bym sie b. cieszyl jakby ktos zadal nawet najprostsze pytania a tak to mamy dyskusje 3-4 osob, chcialbym tez zwiekszyc udzial wypowiedzi ludzi z innych stron Polski bo chyba wszedzie dzialaly jakies podziemne organizacje po wojnie. :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2004, 23:50 
Weteran
Weteran

Pit stary napisał(a):
Dzieki Hans za cieple zyczenia - jesli chodzi o scislosc to nie szukamy po kilku osobach bo przez te oddzialy przewinelo sie kilkaset osob - raczej chodzi o doprecyzowanie juz czesciowo znanych faktow w terenie. Przy okazji moze niedlugo wyjsc watek innej organizacji - Gryfa Pomorskiego. No z drugiej strony to szkoda, ze tak malo osob wypowiada sie na " naszym" forum - moze maja mala wiedze bo wyswietlen duzo - ja bym sie b. cieszyl jakby ktos zadal nawet najprostsze pytania a tak to mamy dyskusje 3-4 osob, chcialbym tez zwiekszyc udzial wypowiedzi ludzi z innych stron Polski bo chyba wszedzie dzialaly jakies podziemne organizacje po wojnie. :pa

Witam
Znacie temat od podszewki i dobrze, że nikt nie zaśmieca go bzdurnymi postami. Po prostu na "tym forum" jesteście ekspertami.
W zasadzie temat ten moglibyście też uzgadniać na prv. ,, ale dzięki temu, że jest na forum w takiej postaci, można prześledzić drogę zdobywania informacji , kojarzenia faktów itd. Więc myslę , że jest dobrze jak jest.

pzdr i życzę wytrwałości

111

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]