danielb napisał(a):
zainwestowałem w magnesik i w 2h dzisiaj wyciągłem 46kg zlomu z wody stojąc na brzegu , 35zł wpadło. jutro znowu ide walczyć :) fajna zabawa w wolnym czasie i wpada pare zł :D
A z ciekawości gdzie kolega łowił - most kolejowy czy drogowy?
Podkopnik napisał(a):
Z drugiej strony mając obejmę możesz łatwiej zniszczyć sam magnes co do zasięgu testów nie robiłem ale to zależy chyba z czego wykonana jest obudowa. Z tego co wiem większość nierdzewek jest diamagnetykiem i wyczytałem, że ogranicza zasięg ale tak na zdrowy chłopski rozum jako że nie oddziałuje z magnesem nie powinna wpływać na jego zasięg???
Jeżeli chodzi o śliską obudowę to trochę może być w tym racjii :)
Jakieś trzy tygodnie temu spotkałem się z kolegą który przypadkiem wspomniał o neodymie. Nie widziałem się z nim dawno i nie wiedział o całym "złomingu". Kupił na własną rękę magnes 70x30 i obudowę jak na filmiku wyżej. Nigdy wcześniej nie używałem takiej obudowy. Zawsze robiłem sam. Na sucho czyli w powietrzu czuć różnicę w przyciąganiu w stosunku z naszą z gołymi bokami. Sytuacja pod wodą za to jest
drastycznie różna. Obudowa sklepowa tak jak myślałem gładko przejeżdża po wszelkim złomie. Chwyta tylko drobne śrubki, gwoździe itp. Wrzucając potem swój magnes w te same miejsca, wyrywałem zbite w dnie razem ze starym tłuczniem podkłady 10kg. Po około roku intensywnego użytkowania z całkowicie odsłoniętymi bokami i rzucaniu po wszelkich kamieniach zdarta jest jedynie ta chromowana warstwa ochronna. Nie raz ciągaliśmy dostawczakiem nasze obudowy i zawsze prędzej pękała tonowa linka. Co do rdzewienia magnesu bez tej warstwy to też mit. Wyłowiłem swój urwany (właściwie to odcięty) magnes po 2 latach w wodzie i tylko zaszedł czarnym nalotem. Wrzucę fotki wieczorem.
Im bliżej magnes złomu tym silniej przyciąga. Nie wiem jaka to zależność ale funkcja na pewno nie kwadratowa ani nie sześcienna. Już mniejsze znaczenie ma z czego obudowa zasłania bok tylko jak jest gruba. Tu się liczy już nawet nie mm a jego części. Kiedy goły magnes 2m pod wodą pochwyci jakieś spore żelazo to słychać to na powierzchni.