Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 00:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 49  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 4 pro WD - 18khz i 8khz
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2015, 19:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

flither napisał(a):
aleksoarg napisał(a):
Ja reguluję grunt co około 20 min, szczególnie na takich "mieszanych" polach.
:lol:

Ło jeżu, chyba bym nerwowo nie wytrzymał. To ma być stabilny wykrywacz? Więcej tam dostrajania niż przyjemności z użytkowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2015, 19:39 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

kolega Tara miał do czynienia z tytułowym wykrywaczem? Jego obsługa jest dośc przyjemna i nieskomplikowana .Posty które tutaj umieszczam dotycza szczególnie trudnych terenów w których mało który wykrywacz był stabilny-w tym przypadku jedynie At-pro zachował spokój ale sily się wyrównały a moze i przewyzszyły na polach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 października 2015, 17:42 
Kapral
Kapral

tara napisał(a):
flither napisał(a):
aleksoarg napisał(a):
Ja reguluję grunt co około 20 min, szczególnie na takich "mieszanych" polach.
:lol:

Ło jeżu, chyba bym nerwowo nie wytrzymał. To ma być stabilny wykrywacz? Więcej tam dostrajania niż przyjemności z użytkowania.

Chyba się nie zrozumieliśmy kolego, wykrywacz dostrajam do gruntu co ok 20 min. z własnej, nieprzymuszonej woli :lol: Tak, żeby być pewnym że na tę chwilę mam idealne strojenie. Zabiera mi to ok. 10s, ale ja spokojny człowiek jestem, wytrzymuję jakoś :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 16:30 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Koledzy czy GM 4 Pro na zewnętrznych słuchawkach nie rozłącza wewnętrznego głośnika ??
I jak ustawiacie czułość i dyskryminacje?.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 19:55 
Kapitan
Kapitan

GM4 ma przełącznik na zasobniku baterii głośnik/słuchawki bezprzewodowe. Na głośniku, po włożeniu dużego jacka zewnętrznych słuchawek wycisza się głośnik. Ja chodziłem na czułości max 9, dyskryminacja 2-4.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 22:55 
Kapral
Kapral

Czułość zawsze ustawiaj zależnie od miejsca. Z reguły jest to 8-9, ale na niektórych miejscówkach musiałem zjeżdżać do 6. Ustawiaj tak, żeby sygnał wiodący był ledwo słyszalny, albo nawet pół kreski poniżej. Czułość najlepiej jest walnąć na maxa (10) i zjeżdzać w dół aż do ciszy.
Co do dyskryminacji, to nie mogę ci za dużo doradzić, większość chodzi na 2 albo trochę poniżej, ale to zależy chyba od indywidualnej wykrywki, musisz sam dojść metodą prób i błędów. Ja chodzę na max 2, idzie się nakopać troszkę, ale efekty są...co najmniej zadowalające :)
Powodzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 20:35 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dziękuję za odpowiedz tylko nurtuje mnie kwestia sygnału wiodącego czym go ustawiacie głośnością ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 października 2015, 07:19 
Kapitan
Kapitan

Sygnał wiodący można ustawić ustawiając tak czułość, by w tle słychać było delikatny sygnał - zarówno dźwięki na żelazo i kolor są czytelnie sygnalizowane...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 19:30 
Kapitan
Kapitan

Czy ktoś orientuje się czy są dostępne zastępcze słuchawki bezprzewodowe do Golden Masków? WS103 i WS105 niestety jakością nie powalają. Chciałem doposażyć mojego GM5 o naprawdę dobre słuchawki bezprzewodowe. Obecnie chodzę z kablowymi słuchawkami Phlilips`a w których zmieniłem kabel na spiralny - jakość znakomita tylko ten kabel - ciągle czuję niedosyt.
A może ktoś posiada uszkodzone oryginalne słuchawki z Golden Maska? Chętnie bym odkupił i zamontował z nich odbiornik FM w Philips`ach.
Na koniec ktoś wie jakie dokładne parametry transmisji FM mają bezprzewodowe słuchawki w tych wykrywaczach? Jaka częstotliwość, rodzaj modulacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 21:36 
Podporucznik
Podporucznik

Z tego co wyczytałem w specyfikacji słuchawek to działają na częstotliwosci 2,4 Ghz.
Podaj maila kolego to wyślę Ci skan.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2015, 22:12 
Kapitan
Kapitan

Drążąc intensywnie temat zamiennych bezprzewodowych słuchawek do Golden Masków, w końcu dałem sobie spokój i zdecydowałem się na radykalne rozwiązanie. Wykorzystałem słuchawki WS105 i łącząc ze sobą dwie słuchawki, oraz dokładając gniazdo na dużego jack`a uzyskałem kompaktowy odbiornik, do którego teraz mogę podłączyć każde nawet audiofilskie słuchawki :)
Jakość zdecydowanie lepsza od oryginalnych słuchawek. Rozwiązanie z dużym jack`iem nie jest przypadkowe - w przypadku rozładowania się odbiornika, przepinamy słuchawki do wykrywki.
Jutro wyruszam w teren przetestować nowy patent - zabieram ze sobą mały power bank na wypadek, gdyby trzeba było podładować odbiornik. Rozwiązanie połączenia ze sobą słuchawek jest proste i banalne - tak naprawdę musimy przelutować kilka kabelków, sterowanie, ładowanie odbiornika jest takie samo jak w oryginalnych słuchawkach.
Do czasu kiedy Golden Mask nie wyda lepszych słuchawek, będę ten odbiornik nosił w kieszeni spodni albo bluzy podpinając do niego pięknie brzmiące słuchawki :)
PS
W odbiorniku jest dużo miejsca - można podmienić fabryczny akumulatorek na większy uzyskując dłuższy czas działania :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 listopada 2015, 15:59 
Kapitan
Kapitan

Dzisiaj przetestowałem patent w terenie - jakość na dużych słuchawkach Philipsa rewelacyjna. Chodzenie z odbiornikiem w kieszeni nie jest wcale uciążliwe. Żeby maksymalnie zmniejszyć gabaryty odbiornika, można wbudować w obudowę gniazdo na małego jack`a - wtedy odbiornik będzie naprawdę kompaktowy...
Może uda mi się załatwić drugie takie słuchawki - wówczas zabuduję z nich odbiornik w słuchawki Philipsa.
Mam tylko nadzieję, że Golden Mask kiedyś wprowadzi na rynek porządne słuchawki - ich koszt nie powinien być dużo większy od dotychczasowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 listopada 2015, 21:06 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie rozumiem właściwie, dlaczego zrobiłeś ten transmiter, mając działające słuchawki bezprzewodowe...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 listopada 2015, 21:36 
Kapitan
Kapitan

kometes napisał(a):
Nie rozumiem właściwie, dlaczego zrobiłeś ten transmiter, mając działające słuchawki bezprzewodowe...

A przynajmniej raz spróbowałeś pochodzić z fabrycznymi słuchawkami?
Jakość tych słuchawek jest łagodnie mówiąc przeciętna. W wykrywaczu dźwięki to podstawa - kto tego nie rozumie to ma wielki problem :)
Jakość dźwięków na dobrych słuchawkach kablowych jest nieporównywalnie lepsza od tych bezprzewodowych dołączanych do zestawu. Problemem fabrycznych słuchawek nie jest jakość transmisji bezprzewodowej tylko zastosowanie bardzo przeciętnej jakości samych słuchawek. Dlatego szukałem rozwiązania, które poprawi jakość dźwięku - wniosek nasunął się sam - skoro problemem były słuchawki trzeba je było zamienić na inne - wykorzystując poprawnie działającą transmisję bezprzewodowego przesyłania dźwięku...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 listopada 2015, 22:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Swoich nie używałem, bo się rozłączają. Moim zdaniem akurat w tym wykrywaczu jakość dźwięku jest mało istotna. Za mało niuansów ten sprzęt wyłapuje. Masz 2 dźwięki o 2 częstotliwościach które nie są modulowane - mogą istnieć jedynie sygnały mieszane. W moim przypadku nie słyszę różnicy w dźwiękach z wbudowanego głośniczka (o ile nie jest za cicho) a tymi z dobrych słuchawek przewodowych, a słuch mam b.dobry.
Moim zdaniem ktoś ma problem jeśli myśli że mu dobre słuchawki coś pomogą w pracy z tym wykrywaczem. No, chyba że mu "słoń na ucho nadepnął". Miałem wykrywacze w których słuchawki faktycznie coś dają, myślę że wiem, co piszę - mam porównanie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]