Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 10:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 13:29 
Porucznik
Porucznik

nie martw się... jak ja płaczę nad taką HBT jaką masz.... to ty nawet nie wiesz.... kiedy indziej.... ale kiedyś tak!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lipca 2005, 13:04 
Weteran
Weteran

hehe i o to chodzi, jeden ma to, drugi tamto, trzeci ma wszystko :cfa

ale i tak wszyscy gonimy tego samego kroliczka, tylko niektozy sa blizej jego zlapania :)

:1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lipca 2005, 17:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

no te spaereczki to cud miod !!! gratuluje!!! sam szukam od bardzo dawna jakies skladanej z pokrowcem!! mam pytanko odnoesnie tej skladanej saperki : jak widac pokrowiec jest pierwszego wzoru ( wczesny model ) i w zwiazku z tym chcialem sie zapytac z czego jest wykonany ; juz z presstoffu czy jeszcze ze skory ???
gratuluje wspanialej kolekcji!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: DDX
PostNapisane: wtorek, 26 lipca 2005, 13:40 
Porucznik
Porucznik

Sory za opóźnienie - pokrowiec jest w całości ze skóry.
News z optyki - cynkowa lornetka Voigtlandera z symbolem klimatycznym w postaci niebieskiego trójkąta. Te brudy na łączeniach elementów oraz na śrubach to właśnie doskonale zachowany smar przeciwko niskim temperaturom - jest on miękki, o konsystencji plasteliny, o kolorze prawie identycznym z lornetką - dostał nieco kurzu przez te lata i wygląda teraz jak tłusty brud. Dzięki Bogu nikt nie wpadł na pomysł i nie wziął rozpuszczalnika by całość w 30 sekund "umyć z tłustego brudu". Lornetka wyglądałaby wprawdzie wizualnie zdecydowanie lepiej - ale co z tego? Na szczęście też żaden kretyn nie był ciekaw co jest w środku, w związku z czym nie ma śladów otwierania, co jest w optyce prawdziwą plagą.

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lipca 2005, 18:04 
Podporucznik
Podporucznik

:cry:

Ostatnio edytowano wtorek, 2 sierpnia 2005, 19:58 przez dariusz08, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lipca 2005, 21:26 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

świetny fant !!! i ten kolorek !! która to już z kolei piaskowa lornetka??? marzę o takiej lorneteczce w takim kolorku i w dodatku kompletnej tj. z paskami , przesłona na okularyi zapinką do munduru i pokrowcem ( niestety póki co mnie na takie cacko mnie nie stać ) !! ale i tak wszystkie te lornetki chowają sie przy tej bakelitowej ! gdybym miał kase to już taka bym miał bo taką jedną przeszła mi koło nosa !!ta bakelitowa to jest moje prawdziwe marzenie !! cud miód !! tylko pozazdrościć ! gartulacje !!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: KOLEJNE DRZEBIEZGI
PostNapisane: czwartek, 28 lipca 2005, 19:19 
Porucznik
Porucznik

Zaległe drobiazgi.... brązowy z 1940, czarny z 1942..
A propo przedmiotów "z historią" a nie "z ceną" jak to napisał ktoś na tym forum :jump
Bardzo rzadko, ale czasem sobie tam poszukam wykrywaczem. Parę dni temu
byłem w kotle świdwińskim - efekt to 2 szpangi oraz blacha w skórzanym etui jednostki zapasowej dostarczającej żołnierzy do 402 dywizji grenadierów - która to jednostka faktycznie była w kotle. Znalezione na miejscu gdzie jednak generalnie rozbita została 163 dywizja grenadierów - w całym tym ogólnym bałaganie nic dziwnego, z pewnością był to jakiś kolejny błąkający się z obcą dywizją "Versprengte". W sumie bardzo fajnie szukać, jeszcze lepiej znajdować - ale serce się kraje jak widzi się tak zniszczone przedmioty..... :cry:
Szpangi to numer 3 i 4 z tego samego miejsca - nie były nadane, w glebę poszła kancelaria 307 pułku. Blacha jak najbardziej używana - ale leżała bez właściciela - w tym miejscu jednostki 163 dyw. były tylko przez kilka godzin 4 marca - i to w nocy. Śnieg, mróz, ciemno, ogromny las - a wokół sami Sowieci. Wolałbym oddać wszystko co mam, niż się tam znaleźć. Brrrrr....

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: LUGER/P38 COLLECTION
PostNapisane: czwartek, 28 lipca 2005, 19:49 
Porucznik
Porucznik

Jeżeli chodzi o relikty to generalnie ich nie zbieram, no ale parę drobiazgów z tej kategorii jednak zatrzymałem - poniżej na fotce znalezisko z barki amunicyjnej spoczywającej na dnie Bałtyku niedaleko Kołobrzegu. Odznaka trałowców (ledwo widać co to jest!), kilka guzików KM zbitych w kupkę, Vałka z resztkami munduru oraz kabura do Parabellum - a w środku.... P38 wraz zapasowym magazynkiem wciśniętym na siłę :)
Kabura jest w stanie jak widać, nie otwierałem jej i nie mam takiego zamiaru - tak jak ją zamknął ktoś tam kiedyś tak zostanie. Tym bardziej, że widać iż pistolet natychmiast by się rozsypał (słona woda!!). Natomiast skóra po oczyszczeniu byłaby... prawie nowa... Bicia czytelne w 100%.... śmieszne..... Jutro następny relikt, też z Bałtyku, ale z Focke Wulfa....
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lipca 2005, 20:03 
Porucznik
Porucznik

aa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lipca 2005, 21:01 
Moderator
Moderator

Cześć !
Sorry za ciekawość .
A na ta barkę to nurkowałeś ? :) Czy przy okazji .... na pilkerka ? ;)

Pozdrawiam.

Maciej G.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lipca 2005, 08:22 
Specjalista
Specjalista

ten brązowy plecak artylerii to ładna i ciekawa sprawa :D a lorneteczka miód :) palce lizać :D :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: KABURA
PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2005, 11:31 
Porucznik
Porucznik

Dzisiaj w programie:

Ponad 10 lat temu zobaczyłem u kolegi ładną kaburę do P08, na którą dokładnie zachorowałem :cry: Nie była na sprzedaż :cry: Nie sądziłem, że kiedykolwiek ją dostanę. Późno bo późno, ale jednak w końcu, jak dobrze dojrzały owoc, wpadła mi parę dni temu w ręce i to bez żadnego nacisku na jej właściciela :1 Po prostu panta rhei....

Voila: ładna wczesna twarda kabura do P08 z roku 1937 - jeszcze w wersji brązowej. Używana, ale bez najmniejszych uszkodzeń czy reperacji, pełne oznaczenia - bita Waffenamtem z numerem 142 - używanym w tej fabryce w latach 1936-1938. Niestety i naprawdę w środku był tylko magazynek :cry: , po zasadniczej zawartości tylko ślady w postaci wielu obtarć wewnątrz.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2005, 02:42 
Specjalista
Specjalista

o w morde.. kabury to moja słaba strrona.... ech.. tak brązowa z 37 to jest cud :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2005, 11:11 
Major
Major

Witam
Fullriede czy mógłbyś podac wymiary trzona do niemieckiej składanej saperki,
chodzi mi o:
długość trzonka od pierwszego nitu, znaczy sie tego wyżej,
średnica przy pierwszym nicie,
średnica tej okrągłej gałki na końcu trzonka
średnica trzonka przy nasadzie gałki
Trafiło mi sie kiedys na złomie samo żelazo, nawet w niezłym stanie, nakretka była tyko zjechana, a że mam tokarke do drewna to chciałbym po prostu dorobić trzonek. Kiedyś próbowałem sie bawić łapiąc proporcje ze zdjeć ale słabo to wychodziło.
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 14:49 
Porucznik
Porucznik

Długość trzonka od pierwszego nitu - 32 cm
Średnica przy pierwszym nicie - 3 cm
Średnica gałki - 3,7 mm
Średnica trzonka poniżej gałki - 2,5 cm

Już w chwili wejścia w posiadanie kompletu nadań Pana Kotzura, który pokazywałem wcześniej, pomyślałem, że warto byłoby zebrać odznaczenia do tychże nadań. Nie byłyby to wprawdzie oczywiście dokładnie te odznaczenia, które dostał Kotzur, ale takiej 100% pewności nie ma się w przypadku żadnych nadań z odznaczeniami - jeżeli pochodzą już z drugiej ręki.
Tak czy inaczej - przygarnąłem ładną szpangę produkcji F&BL, delikatnie noszoną (kilka obtarć krawędzi) i kompletną. Tym radośniej powitałem ją u siebie, kiedy zobaczyłem, że 2 szpangi wykopane przeze mnie po 163 dywizji piechoty są tego samego producenta. Jestem ciekaw jednak czego innego - może ktoś udzieli mi odpowiedzi - nie siedzę bowiem zbytnio w odznaczeniach - ale porównując oba wykopy z tym egzemplarzem widać, że "wygięcie" całości jest nieco inne - wykopane są nieco bardziej "wygięte" niż ta na fotce. Oprócz tego wszystko jest OK, szpanga wykazuje wszystkie typowe cechy szpangi F&BL różniące ją od szpang innych producentów, tak jak drobną różnicę w ornamentacji na centralnej ramce (po dwa "zawijasy - wpusty" w każdym rogu, zamiast jednego), poziomą skazę na lewej, górnej stronie rewersu (na prawo od inicjałów firmy) itd. ??
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]