Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 22:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 września 2005, 21:26 
Generał Broni
Generał Broni

Słuchajcie, powiem Wam jak to w moim przypadku wygląda...
na pewno trzeba mieć trochę farta, na pewno trochę fantazji, na pewno trochę wiedzy historycznej ale wcale niekoniecznie o tym miejscu.
Ale przede wszystkim trzeba mieć czuja......

Podam pewien przykład. Lat temu........ no....... ładnych parę lat temu.... Też nie wiedziałem gdzie chodzić i zacząłem się zastanawiać co chcę znaleźć. To jest pierwsze i najważniejsze pytanie. Czy mam sprecyzowane hobby czyli czy szukam militariów czy monet czy wszystkiego a kiedys podejmę decyzję.
Ja od początku podjąłem decyzję że będę zbierał wszelkie możliwe pamiątki świadczące o Polskości ziem czyli, ze będę ratował nasze Dziedzictwo Narodowe począwszy od guzika do Żupana, poprzez nabijki do pasów, biżuterię (niestety z reguły sztuczną) proste narzędzia a skończywszy na monetach, medalikach i innych reli-reli czyli religijnych reliktach.

Pytanie gdzie nalezy szukać należy samemu sobie zadać ale pod postacią pytania:
1). Gdzie powstawało wczesne osadnictwo? Ano powstawało zawsze na wyższym brzegu rzeczki - bezpiecznym od zalania. Ludzie od zarania wiedzieli, że woda jest potrzebna nie tylko do picia ale i do podlewania i do podchlapki ( :luv ). Wystarczy się w swojej okolicy przejść po wyższym brzegu rzeczki, najlepiej 3-4 dni po orce i bronoiwaniu a jeszcze lepiej po orce, bronowaniu i deszczu. I popatrzec na zienmię. I tu hasło mojego poprzednika: jak są skorupy to są łupy się sprawdza.
2). Gdzie mogła byc karczma?
Ano wiadomo, że karczma zawsze była na początku wsi lub na krzyżówce starego traktu, zawsze innym rogu niż ten z kapliczką. Nie ma co karczm szukać przy kościele bo ksiądz ganiał karczmiarzy bo mu chlebek odbierali.....
Pan również nie pozwalał stawiać blisko knajpy koło dworku lub pałacu. Nie szukajcie monetek koło pałacu bo tam bywał pan, który nie n osił raczej monet przy sobie po ogrodzie. szukajcie na rozstajach dróg tam gdzie mogły być koniowiązy, zajazdy i karczmy.
3). Jeśli szukasz militariów no to mapka, ksiązka historyczna, nanoszenie w skali i poptem jeszcze warto spytać miejscowych.

Ogólnie warto zajść do Księdza na plebanię i pogadać.... Dobrze robi buteleczka naleweczki niechcący noszona przy sobie. Probosz zawsze lubi spróbować dobrej nalewki chyba, ze wariat lub abstynent z powodu ostrej choroby. Warto miejscowych zapytać czy ktoś coś ciekawego wyorał albo czy znaleźli na polu jakieś monetki... Gdzie była karczma kiedyś alnbo czy nie znają jakieś legendy o skarbie bądź czymś innym lub o rzołnierzach co zakopywali skrzynie rozbrajając się.

Kiedyś pojechałem na Kujawy służbowo ale zawsze wożę ze sobą wykrywkę. Zatrzymałem się w pewnym momencie na siusiua Kolega, który ze mną był przypomniał mi :
- miałeś znaleźć skarb celtów, hehe....
Niestety śpieszyłem się juz bardzo ale na chwilkę wyjąłem wykrywka i .....
podniosłem pierwszy w życiu rzymek dokładnie w miejsci sikania :skromny

Na kazdym polu można coś znaleźć ale trzeba mieć cierpliwość i po 2-3 godzinach tak samo równo i systematycznie machać wykrywką jak przez pierwsze 15 minut od przyjazdu.

darz dół!!!

:1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 września 2005, 08:46 
Porucznik
Porucznik

Haha. Ja zauważyłem, taką prawidowość. Rosną sobie takie roślinki podobne trochę do pokrzywy tylko miniaturki, małe listki, 20-30 cm wysokości. Mają malutkie fioletowe kwiatuszki. Koło każdej znalazłem jakiś metalowy przedmiot, zazwyczaj gwoździe. Ale na razie szukałem tylko kilka razy w życiu więc mógł być to tylko dziwny zbieg okoliczności.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 września 2005, 10:15 
Generał Broni
Generał Broni

Warkon napisał(a):
takie roślinki podobne trochę do pokrzywy tylko miniaturki, małe listki, 20-30 cm wysokości.

Jest to pewna prawidłowość a mianowicie te roslinki rosną w miejscach gdzie kiedyś były domostwa i są wskazówką że tak kiedys stała chałupa lub był dołek do którego wrzucano smieci.
Zwróć uwagę ze pokrzywy - dla przykładu - sa tak wytrzymałe że jako pierwsze kolonizuja pogorzeliska i rumowiska. A jak się rozrosną, a potrafia szybko, to zagłuszają wszystko inne. W takich miejscach są z reguły resztki pociesielskie czyli klamry, gwoździe i inne badziewie.

myślę, że to z tego powodu miałeś takie trafienia.
Zwróć też uagę, że pokrzywa w naturze prawie, że nie występuje. Jest to typowy chwast przydomowy bo zapylanie odbywa się przez takie ładne, kolorowe motylki występujące głównie w przydomowych ogródkach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 września 2005, 13:39 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam
Dzięki za rady dzisiaj idę na (gwara) 2 godzinki, poświecić piszcałką.
Pozdrawiam Wiesiu

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]