Teraz jest wtorek, 14 października 2025, 18:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 97  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 11:08 
Generał Broni
Generał Broni

https://youtu.be/APHJn-oAa18

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 11:18 
Generał Broni
Generał Broni

Dwa pytania.
Czy w każdym z programów fabrycznych można będzie w dowolny sposób zmieniać wszystkie istotne parametry (korekta gruntu, dyskryminacja, reakcja na kamienie magnetyczne, maskowanie, rodzaj filtru...) w tym samym dostępnym zakresie, czy dla każdego programu fabrycznego, który stanowi "bazę" do indywidualnych ustawień - zakresy dostępnych parametrów będą "funkcjonalnie" zawężone w zależności od programu bazowego?
Pytanie 2: czy w nowym Rutusie rozwiązany będzie "problem" szybkości zmiany/korekty parametrów (ideałem byłoby rozwiązanie umożliwiające nastawę zgrubną i precyzyjną ze zmiennym skokiem, która działała by na zasadzie: im dłużej przyciśnięty przycisk - tym szybciej licznik zlicza)?

Pozdrawiam,

Krzychu_

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 13:24 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!

"Czy będzie brana pod uwagę opcja dyskryminacji wielkościowej w trybie all metal / mix -- ?" - nie. I ma to swoje uzasadnienie - statyka all metal jest najgłębszym z rodzajów pracy. Obecność słabych sygnałów z kanału statycznego zwraca uwagę użytkownikowi,że istnieją obiekty poza możliwościami kanału dynamicznego. użytkownik może taką informację zignorować - albo zrobić z niej użytek. W ten sposób można wykopać obiekty poza możliwościami jakiegokolwiek czysto dynamicznego wykrywacza.

Wykrywacz jest stabilniejszy od poprzedników.
Filmiki oczywiście będą.
Spust pełni takie same funkcje jak w poprzednikach.
Słuchawki będą w produkcji w przyszłym roku - albo nigdy, jeśli same odbiorniki zdobędą popularność.
Nie wiem czy odbiorniki będą w zestawie czy też nie.Ale jeśli będą sprzedawane osobno to cena będzie maksymalnie przystępna ( rzędu 50 zł. )
Sercem urządzenia jest STM32.
Nie będzie możliwości ręcznej korekty strojenia do gruntu.
Sonda jest wodoszczelna , reszta wykonanie standardowe.
Transmisja bezprzewodowa jest i działa i jest zgodna z przepisami UE. Nie musi być kodowana - to nie sprzęt wojskowy. Inna sprawa,że to nie jest transmisja audio - a dane z pewnego etapu obróbki z których dopiero procesor w odbiorniku tworzy dźwięk - kończąc ich obróbkę. Trudno będzie samemu zrobić funkcjonalny odbiornik współdziałający z tym wykrywaczem.
Użyte zostały gotowe moduły - nie wyważa się otwartych drzwi.
Ukryte menu - jeśli będzie lub jest , to jest do celów serwisowo- doświadczalnych. Sama nazwa "ukryte" wskazuje na to że sam fakt istnienia nie jest jawny :) Więc może jest, a może wcale nie ma.
"czy wykrywacz będzie dźwiękowo informował o zbliżającym się lov-power np 5% poziomu aku" -nie - użytkownik ma wskaźnik na LCD. Ale dopisanie kilku linijek do źródła nie stanowi problemu...
"czy przewidywana jest opcja zasilania (lub koszyka) na wydajne aku 18650" - na razie nie.
Oprócz ID na wyświetlaczu pojawia się wykres zależności fazowych w czasie trwania sygnału. Daje to możliwośc lepszego rozpoznawania blaszek i gwoździ przebijających się przez dyskryminację.
Sztyca pozostaje taka sama.
Kabel jest tam gdzie widać na fotce.
Rodzaj kabla jest zupełnie inny niż w poprzednich wykrywaczach - jest grubszy.
Dodatkowe osłony sond nie są planowane.
Osłony z cordury - tak,czarne.
"czy kiedyś w przyszłości będzie planowane wprowadzenie stelażu ala deus" - nie wiem. Na pewno nie takiego samego bo z tego co wiem jest to wzór zastrzeżony.
Gwarancja 2 lata.
" czy planowany będzie wypust nowego wykrywacza w kilku wariantach low / full (tak jak podział proxima / agro / )" - nie wiem.
Czułość ma 90 poziomów, edycja dyskryminacji nie ma wpływu na zasięg ( poza wyciętym zakresem )
Czułość jest dobrana tak ,że jej zwiększenie nic nie daje. Czułość wyższa niż dostępna zwiększa tylko poziom szumu słyszalny w głośniku. dostępna wartość - 90 to wartość optymalna.
Nowy wykrywacz ma zasięgi większe od Argo i Optimy.
"czy opcja "szybkie szukanie"" - to nie opcja - to program. Można szybko biegać :)

W każdym programie fabrycznym można w pełnym zakresie zmieniać parametry pracy.
Regulacje które tego wymagają mają dwie szybkości.Po naciśnięciu klawisza początkowo skok wynosi 1 jednostkę a po 10 skokach zwiększa się do 10 jednostek.

pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 13:33 
Generał Broni
Generał Broni

Odnośnie odbiornika który miałby być osobno np. w kieszeni i do którego połączymy słuchawki na przewodzie.

Czy będzie on posiadał własne zasilanie?
Jakie ono będzie? Paluszki? Wbudowany akumulator?
Ile godzin wytrzyma taki odbiornik?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 13:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dwa paluszki , 50 godzin.

pozdrawiam. !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 13:58 
Generał Broni
Generał Broni

Rewelacyjnie! :1
Taki czas działania to jest coś. Nie będzie trzeba ciągle myśleć o ładowaniu.
Dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 15:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

RUTUS napisał(a):
Dwa paluszki , 50 godzin.
RUTUS napisał(a):
Nie wiem czy odbiorniki będą w zestawie czy też nie.Ale jeśli będą sprzedawane osobno to cena będzie maksymalnie przystępna ( rzędu 50 zł. )

no i sie robi miło :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 15:09 
Specjalista
Specjalista

Posiadam Argo y Optime ,to mne interesuje ci cewky su zamienne s Alterom ? - po ustavienu censtotlivosci 6,622 kHz abo 16 kHz..Y.tez ci cewka Altera pasuje na Argo y Optimu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 15:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

Niestety nie. W żadną stronę nie pasuje.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 16:57 
Podporucznik
Podporucznik

Pozostaje tylko czekac aż ukaże sie w sprzedaży i odkładać kase.Argo plus Alter 71 , jak dla mnie to jest to -zadowolenie na 100%.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 19:23 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

A co producent poleca na monetki i inną drobnice Optime 2.0 czy Alter 71 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 19:35 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tofi1987 napisał(a):
A co producent poleca na monetki i inną drobnice Optime 2.0 czy Alter 71 :)

Producent poleca cierpliwość i wytrwłość w połączeniu z dobrym sprzętem daje drobnicę lub nie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 20:33 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Wykrywacz dla ludzi lubiących szperać w ustawieniach ( wymagających). Ja nie cierpię jak jest dużo ustawień, przerabiałem to przy okazji posiadania Sorex pro, gdzie było mnóstwo filtrów, geinów, czułości, szybkości itp. chodząc z tym wykrywaczem, cały czas miałem w głowie "czy nie lepiej dać ten filtr ciut niżej, a może zwiększyć szybkość". Dlatego Tejon jest dla mnie idealny. Oczywiście nie neguje dużej ilości ustawień dla ludzi , którzy lubią grzebać w ustawieniach, ja wole grzebać w ziemi. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 20:40 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

chowart napisał(a):
Wykrywacz dla ludzi lubiących szperać w ustawieniach ( wymagających). Ja nie cierpię jak jest dużo ustawień, przerabiałem to przy okazji posiadania Sorex pro, gdzie było mnóstwo filtrów, geinów, czułości, szybkości itp. chodząc z tym wykrywaczem, cały czas miałem w głowie "czy nie lepiej dać ten filtr ciut niżej, a może zwiększyć szybkość". Dlatego Tejon jest dla mnie idealny. Oczywiście nie neguje dużej ilości ustawień dla ludzi , którzy lubią grzebać w ustawieniach, ja wole grzebać w ziemi. :666

To trochę działa innaczej. Mając brak wyboru nie jesteś nastawiony na inne scenariusze. Jak ci producent ustawił filtr glebowy na 5kHz to niestety w pewnych warunkach nie będziesz widział sygnałów. Tak w uproszczeniu, ale masz rację trzeba rozumieć jak używać i jak to wpływa na inne ustawienia. Nie każdego to interesuje.

Często kiedy ja grzebie inni kopią fanty ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 20:51 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Dlatego, mam wykrywacz, pod swoje ścisłe preferencje poszukiwawcze, uniwersalność mi nie jest potrzebna, za starym powiedzeniem, że jeśli coś jest do wszystkiego....
Ale nie neguje tego wykrywacza, na pewno ludziom podpasuje takie rozwiązanie

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 97  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]