Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 05:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Gliniana grzechotka
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 15:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam;-)
Poszukuję literatury dotyczącej wczesnośredniowiecznych grzechotek glinianych.
Chodzi mi o artykuły i monografie.
Czy w Słowiańszczyźnie wczesnośredniowiecznej jest coś o glinianych grzechotkach ? Nie pamiętam już, a nie mam tej książki.
Pozdrawiam;-)
Taz
:hmmm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 września 2005, 19:46 
Weteran
Weteran

Tak sobie myślałem o tych jajkach z niespodzianką i cos mi po głowie chodziło, że kiedyś o tym czytałem, ale jak to zwykle u mnie proces myślowy przebiega dość długo :luv
dopiero dziś przyszło olśnienie:

W?. Ślusarski, Wczesnośredniowieczne pisanki i grzechotki gliniane z ziem polskich. Próba typologii, [w:]Hereditatem cognoscere, pod. red Kobylińskiego, Warszawa 2004

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 23:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dziękuję Ci Atylla jesteś wielki;-))
Mi się nie udało znaleźć nic ciekawego, oprócz kilku zadań ze w Kulturze prapolskiej Kostrzewskiego, Słownika starożytności słowiańskich, ale żadnych konkretów. Pamiętam że koleżanka pisała magisterkę o pisankach z grobów, ale niestety nie mam dostępu już do uniwersyteckiej biblioteki w takiej częstotliwości jakbym chciał. A w Narodowej nie ma;-)
Może uda mi się znaleźć tą pozycję, ale wiem już czego szukać.
Jeszcze raz dziękuję;-)!!!!!!

Pozdrawiam
Taz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 września 2005, 14:05 
Weteran
Weteran

No i jeszcze w : Archaeologia Historica Polona, t. 8, Źródła archeologiczne i ich treści
jest artykuł:

Anna Wrzesińska, Jacek Wrzesiński: Wczesnośredniowieczna gliniana pisanka-grzechotka z cmentarzyska w Dziekanowicach

pzdr A.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 września 2005, 14:55 
Kapitan Petersen

Witajcie

Pomyślałem, że ten wątek jest dobrym pretekstem, abyśmy wszyscy cokolwiek dowiedzieli się o tych grzechotkach. Z kontekstu wnioskuję, że były wkładane do grobów. Czy chodzi o zabawki wkładane do grobów dziecięcych, czy też przedmioty te miały znaczenie obrzędowe, magiczne i wkładano je do grobów dorosłych zmarłych?

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 września 2005, 18:22 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cześć Test i Atylla;-))))
Wrzucam rysunek grzechotki do której szukam analogii;-)
O ile Atylla mnie nie uprzedzi to napiszę kilka zdań o grzechotkach. Tak czy owak musze przestudiować tą literaturę;-)
Pytałem o literaturę, bo przewracanie całej Archeologii Polski albo Wiadomości Archeologicznych to masakra, a nie za bardzo mam czas to zrobić, ale stwierdziłem że jak nikt nie będzie wiedział to będę musiał posiedzieć w biblio trochę więcej czasu;-)

Pozdrawiam Was
Taz
:1 :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 21:24 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jak doczytam jeszcze to więcej napiszę;-)
Atylla pewnie też dodasz nieco od siebie;-)

Większość grzechotek odkrywa się na cmentarzyskach, głównie w grobach dziecięcych. Fakt ten wraz ze współczesnymi analogiami pozwalają niektórym badaczom (J. Kostrzewski, W. Łęga) interpretować je jako zabawki w całym tego słowa znaczeniu. Na podstawie źródeł etnograficznych, opisujących zwyczaje obrzędowe związane z grzechotkami mającymi na celu odstraszenie złych mocny, niektórzy badacze przypisują im funkcję magiczną (J. Bauner), związaną często z lecznictwem (R. Moschkau). Większość badaczy łączy jednak funkcję obrzędową grzechotek z zabawką dziecięca, a nawet z funkcją instrumentu muzycznego (W. Hensel), z czym spotykamy się u Słowian. Na terenie Słowiańszczyzny gliniane grzechotki wczesnośredniowieczne nawiązują sposobem produkcji do form występujących w okresach wcześniejszych, ręcznie lepione o formie gruszkowatej, znane są jedynie z terenu Słowiańszczyzny połabskiej. Pozostałe grzechotki z tego okresu są toczone lub obtaczane na kole garncarskim i ich produkcja była zapewne analogiczna do sposobu produkcji naczyń glinianych. Prawie wszystkie okazy wykonane były z białej, dobrze wypalonej glinki, często zdobione ornamentem kłutym, dołkowym lub falistym o układzie poziomym (jedynie na górnej części grzechotki). Maja kształt kulisty lub przypominający naczyńka z pokrywą (Z Gdańska, Kruszwicy). Wielkość ich waha się od 2 d0 4 cm. Między X a XIII wiekiem pojawiają się gliniane grzechotki z polewa, gładkie lub zdobione spłaszczonymi guzkami umieszczonymi w pewnej odległości od siebie. W osadach i na cmentarzyskach wczesnośredniowiecznych spotyka się również gliniane pisanki, puste w środku i zawierające wewnątrz luźny kamyczek, który pełnił jednocześnie rolę grzechotki.
(Słownik Starożytności Słowiańskich 1986, s. 19) Grzechotki z wypustkami uważa się za importy terenu Kijowa (J. Kostrzewski "Kultura Prapolska" 1949, s. 333, ryc. 213).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 00:05 
Weteran
Weteran

Oczywiście nie powstrzymam się :luv
Grzechotki w formie przypominającej pisanki odmiennie od wcześniejszych łączone są z ideą Zmartwychwstania, a więc już z ideologią chrześcijańską
pzdr A.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 21:06 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wiedziałem, że mogę na ciebie liczyć;-))))
Można by rzec, iż pisanki były formą, która wyewoluowała aby wchłonąć magiczny aspekt grzechotek, ale to tylko mniemanologia, bo nie potwierdzają to źródła archeo.
Pozdrawiam :) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 21:25 
Weteran
Weteran

Ale ten trop może być słuszny, w końcu część świąt i tradycji chrześcijańskich ma swe źródło w obrzędach słowiańskich
pzzdr Atylla

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]