Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 10:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 419 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TAKTYK URD-1
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2017, 15:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

tara napisał(a):
Więc jeśli nie ma id, to powinna być dyskryminacja wielkościowa.

To podstawa w detektorze typu Relic. I nie do końca jest tak jak pisze Taktyk że tylko w PI, przykłady: Smętek, Lem1/GoLem.

Jak czyta się specyfikację detektora URD 1 nasuwają się naturalne podobieństwa do MXT, czyżby kompilacja?

Częstotliwość 13-14kHz, sonda DD... to chyba wielkie nadużycie określanie tego wykrywacza typem Relic.
Chyba że Relic w rozumieniu zamorskim...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2017, 17:36 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Panowie :)

W URD-1 jest tak: ton dla żelaza 200Hz, ton dla metali z zakresu GOLD 400HzHz i dla zakresu SILVER(miedź, srebro) będzie 800Hz - i to musi wystarczyć! :)

Łuska pistoletowa w pozycji równoległej w stosunku do sondy ma VDI = 42 - 45 a w pozycji prostopadłej VDI = 52-55.
Łuska karabinowa równolegle do sondy 42 - 47, prostopadle 62-67. Biorąc pod uwagę największą różnice w odczytach dla różnych łusek i położenia mamy błąd rzędu 20 jednostek.

Jeszcze raz powtórzę: VDI zależy nie tylko od przewodności ale także od ułożenia przedmiotu względem sondy, odległości od sondy i mineralizacji gleby.

Dyskryminacja wielkościowa występuje w detektorach PI, ponieważ tam to faktycznie działa. Przez zwiększenie opóźnienia próbkowania zmniejsza się wrażliwość detektora na cele, które dają sygnał o małej stałej czasowej TC.
Przedmioty są dyskryminowane ze względu na wielkość bez znaczenia (w uproszczeniu) czy będzie to żelazny gwóźdź, stalowy kapsel czy łuska. Chodzi o wielkość!

Natomiast w detektorach VLF mamy do czynienia z dyskryminacją fazową, której skala zaczyna się od żelaza do srebra, poprzez: żelazo, folie, nikiel, złoto aż do srebra. I tak jest w Smętku, Lem, czy White's 6000 Di PRO SL. Oczywiście na początku skali jest żelazo i na początku będą dyskryminowane niewielkie przedmioty z żelaza. Przy nastawie 2-3 w Smętku będą dyskryminowane żelazne śmieci. Jednak czy będą dyskryminowane mosiężne łuski? aluminiowe kapsle??? Nie będą! Ponieważ detektor opiera się na pomiarze przewodności obiektu a mosiądz i aluminium jest dobrym przewodnikiem i leży na drugim końcu skali VDI.

Pomijam fakt, że Smętkiem nie da się za bardzo szukać w trybie dyskryminacji (brak możliwości eliminacji wpływu gruntu) i dodatkowo jej nastawa ma wpływ na zasięg.

W URD-1 jest inaczej. Detektor zawsze mam taki sam zasięg jak w trybie ALL METAL z neutralizacją efektu gruntowego - obojętnie jaki profil dźwiękowy się wybierze (normalny, ze wzmocnieniem audio, rozróżnianiem, wycinaniem żelaza przez nastawę dyskryminacji). Jest tak ponieważ URD-1 jest detektorem w pełni cyfrowym i statyczna dyskryminacja jest w nim zrealizowana w zupełnie inny sposób, właśnie poprzez algorytm VDI :)

URD-1 nie jest żadną kompilacją. Częstotliwość w URD-1 jest regulowana (możliwość przestrajania) w zakresie 13-14kHz. Proponuje nie ulegać stereotypom, że wyższe częstotliwości lepiej nadają się do poszukiwania monet a niższe do metalowego złomu. Wszystko zależy od konstrukcji i niuansów technicznych i wszelkie próby generalizowania to droga prosto na manowce. I dlatego wspomnianym wysokoczęstotliwościowym MXT można szukać hełmów, dlatego 6000Di Pro SL można szukać monet, i dlatego URD-1 będzie można szukać hełmów i monet.

Sondy DD występują np. w detektorach do lokalizacji min :o Nie znajduję przyczyny, dla której nie można jej zastosować do poszukiwań niewybuchów czy reliktów? Czy aby w Rutusie taka sonda nie jest właśnie sondą dedykowaną do poszukiwania militariów...? Z racji tego, że ma właśnie większy zasięg....

Do 1 marca wyłączam się z dyskusji na forum.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2017, 18:07 
Podporucznik
Podporucznik

Taktyk napisał(a):
Łuska pistoletowa w pozycji równoległej w stosunku do sondy ma VDI = 42 - 45 a w pozycji prostopadłej VDI = 52-55.
Łuska karabinowa równolegle do sondy 42 - 47, prostopadle 62-67. Biorąc pod uwagę największą różnice w odczytach dla różnych łusek i położenia mamy błąd rzędu 20 jednostek.

To fakt VDI zależy od ułożenia, każdy kto kopie to to wie.
Nie narzekajcie puki nie widzieliście sprzętu może się okazać bardzo ciekawą alternatywą dla Bułgarów na moniaki mimo że do czego innego tworzone. :za Ja tam kibicuje Polskim konstruktorom i cieszę się że coś się rusza w temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2017, 18:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

tui napisał(a):
Taktyk napisał(a):

To fakt VDI zależy od ułożenia, każdy kto kopie to to wie.
Nie narzekajcie puki nie widzieliście sprzętu może się okazać bardzo ciekawą alternatywą dla Bułgarów na moniaki mimo że do czego innego tworzone. :za Ja tam kibicuje Polskim konstruktorom i cieszę się że coś się rusza w temacie.

Tak jest w Whitse, w innych wykrywaczach łuska ma stabilniejsze id, ale jeśli nawet już pozostaniemy przy whitsowskich odczytach to klamra będzie miała od 80 w górę, więc już to nam coś mówi o celu. Największym problemem w tej całej zabawie jest zrobienie głębokiego statyka z głębokim id i pewnie tu jest sedno problemu. Ja wiadomo nowy Rutus na tym też poległ.

W URD-1 jest tak: ton dla żelaza 200Hz, ton dla metali z zakresu GOLD 400HzHz i dla zakresu SILVER(miedź, srebro) będzie 800Hz - i to musi wystarczyć!

Pytanie komu to wystarczy, do luźnych poszukiwań pewnie tak. Do zawalonego wszelkim śmieciem miejsca- nie.

Do Bułgarów? To nie będzie ta półka cenowa i nie to zastosowanie. Kto wychodzi ze statykiem w pole?
Temu wykrywaczowi bliżej do samorodkowców, niż do monetkowców, a jak wiadomo samorodków u nas cale mnóstwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2017, 18:56 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Taktyk napisał(a):
(...) i dlatego URD-1 będzie można szukać hełmów i monet.

I dlatego nadal wybór wśród klasycznych detektorów Relic to : Smętek lub Lem1/GoLem od Mranda.

Mxt nigdy nie był projektowany do poszukiwań militariów(tym bardziej w PL), komfort pracy w trybie prospecting pozostawia wiele do życzenia.
Ucyfrowienie Mxt i dodanie do niego trybu statycznego nie spowoduje że będzie idealnym narzędziem do poszukiwań niewybuchów.

Przypomnę tylko:
"Nazwa URD-1 to akronim od uxo&relic detector i w rzeczy samej detektor przeznaczony jest głównie do zastosowań profesjonalnych jak: rozminowanie terenów, poszukiwania reliktów na polach bitew, depozytów oraz ze względu na statyczny tryb pracy z ręczną korektą gruntu, do poszukiwania meteorytów, etc."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2017, 19:06 
Kapral
Kapral

Bardziej będzie pasował z tymi parametrami do poszukiwań relikt , trzy tony starczą w zupełności . Raczej Taktyk zdaje sobie sprawę jaki jest rynek i nie zrobi czegoś mało funkcjonalnego żeby rozkminiać go w długie zimowe wieczory , raczej wyjdzie na przeciw rynkowi . Myślę że to będzie jakiś mix Goldmaxa i Gmaxa Xp .
Dziwie sie czemu nasi krajowi producenci nie robią takich zrzynek jak Bułgarzy ,nasz rynek jest na to chłonny ze zbytem nie mieli by problemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2017, 21:35 
Generał Broni
Generał Broni

Cóż czyli nic z tego nie będzie i trzeba będzie się przekopać przez setki łusek...

Tara
Mam podobne zdanie do tego co napisałeś w ostatnim swoim poście.
Wręcz myślimy praktycznie identycznie w tym akurat temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2017, 10:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

ezelab napisał(a):
Raczej Taktyk zdaje sobie sprawę jaki jest rynek i nie zrobi czegoś mało funkcjonalnego żeby rozkminiać go w długie zimowe wieczory , raczej wyjdzie na przeciw rynkowi . Myślę że to będzie jakiś mix Goldmaxa i Gmaxa Xp .

To wyjście na przeciw rynkowi znamy z wcześniejszych projektów.
Czytaliście specyfikacje tego wykrywacza?
To nie będzie ani żaden Goldmax, ani inny Bulgar, Golden Mask, czy co tam jeszcze. To wykrywacz cyfrowy, statyczny i moim zdaniem nie nadający się na pole. Jedyne co ma wspólnego z prostymi analogami, to brak wyświetlacza, ale koncept tego wykrywacza to 100% coś innego, do zupelnie innych zastosowań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2017, 12:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

:no

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2017, 18:35 
Generał Broni
Generał Broni

Widzę, że jednak kolega Taktyk z dyskusji się nie wyłączył :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2017, 00:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Kolega Taktyk ma rację. VID działa dobrze tylko w sprzętach wielo częstotliwościowych, ale i tam jest mocno uzależnione od masy zewnętrznych czynników. W takim popularnym VLF dokładność jest mniej więcej i zależy od zalegania jak i ustawień. ID w XP Deusie jest takie, że nie ma sensu patrzeć na panel. Wszelkie wariacje typu AKA czy GM5 to tylko wariacje. Dopiero w Spectrze przy aktywnych 3F coś tam można wywróżyć więcej. Trzymam kciuki i czekam na egzemplarz testowy, żeby opracować recenzję. Zobaczymy czy kolega Taktyk odważy się wysłać jakąś sztukę demo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 21:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Sprzęt jest stworzony pod konkretne potrzeby i zamówienie ale oczywiście jest możliwość przekazania kliku egzemplarzy dla testerów z mainstreamu :) Po wcześniejszym spotkaniu. Proponujemy jakiś mały zlot, żeby się poznać, porozmawiać i różne rzeczy przetestować. Plan takiego działania zaproponujemy w marcu.

Najpierw jednak będą Nasze filmy i raporty, w tym raport inżynierski.

Premiera: 1 marzec i jest już teraz korekta - to będzie pierwszy tydzień marca - mamy klika dni opóźnienia. Dla większości oczekujących na nowy soft v4 dla Deusa, to i tak bez znaczenia:)

Instrukcje będą dwie: podstawowa i rozszerzona, i będą miały swoje wersje rozwojowe zgodne z rozwojem i życiem platformy rozwojowej.

Jakość URD-1 jest naprawdę wysoka, konstrukcja nośna węglowo-aluminiowo-kompaktowa będzie również wykorzystana w naszych kolejnych projektach: II PRO i multifreqency. Zawsze mi się taka konstrukcja marzyła bo strasznie już irytuje mnie klasyk - standardowy stelaż do White's, którego rurki muszę mocować trokami do plecaka.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 22:27 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk czytam na Twojej stronie opis funkcjonalności tego detektora. Jedna rzecz mnie zaniepokoiła:
- regulacja wzmocnienia sygnału z sondy RX <1-4>
czyli regulacja wzmocnienia sygnału z sondy będzie mieć tylko 4 stopnie? Nie rozumiem tego ograniczenia. Od razu mi się przypomniał Dfx Whitesa którego już nie produkują. Dlaczego tak to zrobiłeś?

Poza tym:

- 3 tryby pracy: statyczny (ST), pseudostatyczny(PS), dynamiczny(D5)

Pseudo statyk będzie z regulowanym Sat czy Sat będzie na sztywno ustawiony jak np w 5900?? Identyfikację i tak będziesz miał w statyku. Jaki był cel dodania trybu dynamicznego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 22:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Robi się bardzo ciekawie. Czekamy zatem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 13:55 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):
Taktyk czytam na Twojej stronie opis funkcjonalności tego detektora. Jedna rzecz mnie zaniepokoiła:
- regulacja wzmocnienia sygnału z sondy RX <1-4>
czyli regulacja wzmocnienia sygnału z sondy będzie mieć tylko 4 stopnie? Nie rozumiem tego ograniczenia. Od razu mi się przypomniał Dfx Whitesa którego już nie produkują. Dlaczego tak to zrobiłeś?

Poza tym:

- 3 tryby pracy: statyczny (ST), pseudostatyczny(PS), dynamiczny(D5)

Pseudo statyk będzie z regulowanym Sat czy Sat będzie na sztywno ustawiony jak np w 5900?? Identyfikację i tak będziesz miał w statyku. Jaki był cel dodania trybu dynamicznego?

Tak. Gain to 1x, 2x, 4x, 8x. Przy 8x pracuje stabilnie w mojej pracowni ale "komfort" słyszalności, osiąga się przy niższych nastawach. W terenie nie będzie żadnego problemu pracować z nastawą 8x. Niższy próg wzmocnienia może przydać się np. na DŚ. Proponuje się kiedyś spotkać i pojechać do pewnej miejscowości gdzie grunt to skała, dużo magnetytu. Z moich doświadczeń wynika, że obniżenie GAIN, na takim właśnie gruncie + sonda 6x10'' daje mniej fałszywych sygnałów i same poszukiwania są bardziej efektywne. Reasumując: w normalnym terenie gain max=8x, w terenie o dużej mineralizacji obniżamy. Domyślnie jest 8x.

Tryb D5 jest trybem dynamicznym z podwójnym cyfrowym filtrem typu band-pass 5Hz. Pozwala filtrować sygnał również w górnym paśmie, odcinając wyższe częstotliwości zakłóceń. W trybie pseudostycznym jest tylko uśrednianie sygnału bez filtrowania zakłóceń.

W oprogramowaniu są jeszcze inne filtry 7Hz i 12Hz ale w soft ver.1.0 nie ma ich w menu. Mam pewien pomysł jak to wykorzystać w przyszłości, żeby nie zmuszać użytkownika do zmian - naprawdę nie chcę zmuszać użytkownika do wyboru filtrów.

Najlepszy tryb pracy w tym detektorze to tryb statyczny z rozróżnianiem metali i 3 tony: niski dla żelaza, średni dla zakresu GOLD i wysoki dla zakresu SILVER.

Nie będzie możliwości regulacji SAT bo nie znalazłem argumentu, dla którego powinien być regulowany. Staram się maksymalnie upraszczać i nie chcę tutaj również zmuszać użytkownika do regulacji. Regulacja SAT ma sens w poszukiwaniach samorodków w black sand.

Platforma jest rozwojowa ale nie wiem czy dam radę (w tym rozwoju) zapewnić Wam wszystkie funkcje, które są potrzebne. U mnie główny nacisk jest na jakość produktu. Nie będzie opcji rozstrajania się sondy po dwóch latach. Jeśli będziesz miał problem z sondą i wykaże to moduł diagnostyczny (funkcja w detektorze) to TAKTYK prześlę nową sondę użytkownikowi. Sonda to tylko czujnik. Gwarancja na sondę jest dożywotnia.

Gwarancja na detektor to 2 lata na elektronikę 10 lat. Sonda jak napisałem wyżej.

Natomiast dodanie innych funkcji będzie możliwe w kolejnych wersjach oprogramowania. Chcę żeby w rozwój włączyli się użytkownicy. Tylko taki scenariusz ma sens i daje możliwość rozwoju. Itd.

TAKTYK

Ostatnio edytowano piątek, 24 lutego 2017, 14:03 przez Taktyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 419 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]