Teraz jest czwartek, 25 czerwca 2026, 09:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2005, 20:18 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Sprawa sie wyjaśniła po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi akumulatorki 2700mAh ładuje z tygodniowym wyprzedzeniem np. w niedziele przez ok 24godz.(ładowarka ładuje prądem 200mAh X 24h=2800) a używam je dopiero w sobote :666 .Dodatkowo są włożone do wykrywki i może przez to spada ich pojemność.Dziękuje za wypowiedzi :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2005, 02:15 
Plutonowy
Plutonowy

Witam.
Postanowiłem napisać coś od siebie w tej kwestji ponieważ też mam problem z zasilaniem. Stosuję aku. Forever 2500mAh i mi też dość szybko się rozładowują. Czasem jeśli nie są wszystkie 2500 naładowane wkładam 4 x 2500 + 2 x 2400 mAh, czy ma to jakiś znaczny wpływ na zasilanie elektroniki w wykrywaczu? Osobiście nie zauważyłem jakieś radykalnej różnicy w długości działania wykrywacza na ogniwach o różnej pojemności.
Przeczytałem post kolegi Sapera3791 o zwiększeniu napięcia przez dodanie jednego lub dwóch akumulatorków i taka myśl mi przyszła do głowy :pomysl , czy nie warto byłoby raczej zwiększyć w ten sposób pojemność? Tzn. zamiast te dodatkowe aku. włączyć w szereg to dać je równolegle, wtedy napięcie pozostało by bez zmian a pojemnośc całości zwiększyła by się trochę o pojemność tych dodatkowych akumulatorków. Jeśli źle myślę to niech mnie ktoś poprawi.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2005, 10:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .
Nie chcialbym wywolywac ponownej batalii na temat laczenia rownolegle ogniw . Wiec ogranicze moja wypowiedz do "suchej" wiedzy zapisanej w ksiazkach . Mozna laczyc ogniwa lub zespoly ogniw ( paczki akumulatorow ) rownolegle ALE NIE bezposrednio .Co oznacza , ze w naszym przypadku mozna " - " baterii polaczyc ze soba bezposrednio natomiast " + " obu baterii ( akumulatorkow ) poprzez diody aby uniemozliwic wzajemne rozladowywanie sie akumulatorkow . Przez wlutowanie tych dwoch ( 4 ) nastapi jednak minimalny spadek napiecia okolo 0,5 - 0,7 Volt . Postaram sie "wystrugac" rysunek ( schemat ) takiego podlaczenia i umieszcze go tutaj ... dla ew. osob zainteresowanych ale po poludniu bo w robocie kompy nie lubia .jpg :cry: . Jednak przy tym ukladzie jest jedna bardzo wazna kwestia do przestrzegania - wykrywacz musi byc w trakcie ladowania wylaczony !!
Te diody zapobiegaja ujemnym wplywom , ktore moga wywierac akumulatory wzgledem siebie tak przy ladowaniu jak i przy pracy . Jednak powinno sie uzywac akumulatorki o ( przynajmniej ) podobnej pojemnosci ( np. 2200mA/h i 2400mA/h ) a nie np. 1100mA/h i 2200mA/h .

Pozdrawiam - Piotr

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano piątek, 11 listopada 2005, 20:27 przez saper3791, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2005, 12:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

zybinek napisał(a):
Konsos ciekaw jestem ile zapłaciłeś za
Nie jest to tajemnicą więc mogę się pochwalić swoją niegospodarnością zapłaciłem za Ładowarkę z 4 akumulatorami 140zł + 40 zł za następne 4 szt. Akumulatorków w Media Market ( dla idiotów ;) ) ok. rok temu . Na Ładowarce jak najbardziej napis MADE IN CHINA - ale co dziś nie jest z Chin nawet truskawki mamy Azjatyckie :zygi .

Widzę że kolega troszkę się obruszył moimi wypowiedziami , ale zupełnie niepotrzebnie ponieważ to są jedynie spostrzeżenia - a właściwie zapytania , wskazujące na to że także mam problem z zasilanie . Dodam jeszcze że nie było moim celem wchodzenie w czyjeś kompetencję

Jeszcze nie sprawdziłem tego na innych akumulatorach ponieważ MB ma swój akumulator - Tyle tylko że nie chciałem go zajechać za szybko i starałem się go Ładować dopiero po całkowitym rozładowani a tak Ładuje go po prostu po ok. 15 godzinach pracy w terenie i nie czekam aż się rozładuje .

Pozdrawiam
Konrad

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]