|
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Quote:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>
<BR>ps` sieć neuronowa raczej nie sprawdzi sie w wykrywaczu do określania kształtu przedmiotu gdyż rozpatrując sprawdę z czysto teoretycznego punktu widzenia sygnał z sondy niesie zbyt mało informacji by cos takiego zadziałało. albo się myle? w każdym razie z klasycznej centrycznej sondy zbyt mało .
<BR></BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR><TR><TD><HR></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
<BR>Ja nie jestem konstruktorem, ale o sieciach wiem co nieco. Może źródłem takich danych mógłby być pomiar na wielu częstotliwościach? Fakt, że dodatkowa sonda by tu pomogła.
<BR>
<BR>I o problemach z siecią neuronową:
<BR>- sieć neuronowa, to albo super zaprojektowany scalak (z zaszytym oprogramowaniem), albo kawałek kompa z niezłym oprogramowaniem plus bardzo dobre wzorce! Te wzorce to trochę duży kłopot - bo aby zbudować taką bazę wzorców, to można ruszyć wyobraźnią ile jest roboty: różne przedmioty, różne metale (i ich zestawienia), różne położenia przedmiotów, różne głębokości, różny teren - wilgotność, temperatura itp. To gigantyczna masa informacji, którą należałoby wprowadzić do detektora i opracować. A później należy mieć nadzieję, że sygnały wzorców się nie pokrywają - że będziemy mieć ogniska skupienia wzorców poukładane tak, że da się jednoznacznie zidentyfikować przedmiot. To trudne zadanie, na pewno trudniejsze jak teoretycznie "proste" rozpoznanie tekstu. I nawet jak się to zrobi, to taka maszyna będzie potrzebowała jeszcze dwóch rzeczy - czasu na rozpoznanie (jeśli oprogramowanie z bazą wzorców obszerne) i bardzo dużo prądu! A z drugiej strony wydaje mi się, że w warunkach polskich produkcji wykrywaczy badania w takich aspektach budowy sprzętu mogą być zbyt kosztowne i trudne w realizacji. Łatwiej jest zbudować tylko tą część fizyczną wykrywacza i pozwolić użytkownikowi robić samemu za sieć neuronową...
<BR>
<BR>Nie wiem na jakiej zasadzie działa rozpoznawanie w np. White`s DFX czy ML Explorerze - czy na podstawie charakterystyki sygnału (natężenie, wartość prądowa itp.) jest określany przedmiot, czy istnieje baza wzorców i prymitywna sieć neuronowa? A może to tylko zaawansowany system filtrów itp.? [addsig]
|