Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 06:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2005, 01:38 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Wodzu Szary Wilku: najwyraźniej nie opanowałeś trudnej sztuki czytania ze zrozumieniem, więc specjalnie dla Ciebie kilka obrazków:

:( ;) :wq :n :

Ale jestem tolerancyjny więc proponuję :piwo a nawet :piwo :piwo
no chyba że należysz do tego rzadkiego gatunku "praktykującego katolika i jeszcze abstynenta" :666
Ze swojej strony proponuję żeby już nie zaśmiecać wątku personalnymi wycieczkami i nie oczekuję odpowiedzi, chyba że na priva..

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2005, 17:28 

P.S. Sorry moderatory ale muszę cos jeszcze dorzucić ;)
Otóż dopiero zauważyłem że Szary Wilk wybrał ciekawy sposób odpowiadania, poprzez dopisywanie treści do starych wypowiedzi :) :1
Szary Wilku - zeby Ci oddać sprawiedliwość: wtraciłeś się i nieproszony kogoś bronisz, a skoro ten ktoś Cię nie poparł to i jemu teraz przyłożysz :n .. Ale co do wszechpolaków to zgoda, ciut mnie poniosło. Jednak czy byłbyś aż tak tolerancyjny gdyby chodziło o SA, Hitlerjugend czy Komsomolców? Chyba jest pewna granica przyzwoitości? Każdy inteligentny człowiek w tym kraju potrafi przejrzeć to towarzystwo na wylot i nie ma wątpliwości co do ich prawdziwej proweniencji i zadań. Jeśli ktoś oficjalnie głosi hasła nietolerancji i nienawiści na tle rasowym, etnicznym, religijnym, seksualnym czy jakimkolwiek innym, to dla mnie sam się wyklucza spod osłony tolerancji.. Historia pokazała już wielokrotnie że tolerancja nietolerancji prowadzi prostą scieżką do nienawiści i ruiny. Dlatego w swojej ocenie tych osób pozostanę bezkompromisowy, czego i Tobie życzę ;)

Pozdrawiam

VW
P.S. Może jednak :piwo ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2005, 18:57 
Specjalista
Specjalista

Van Worden napisał(a):
PSzary Wilku - zeby Ci oddać sprawiedliwość: wtraciłeś się i nieproszony kogoś bronisz, a skoro ten ktoś Cię nie poparł to i jemu teraz przyłożysz :n .. Ale co do wszechpolaków to zgoda, ciut mnie poniosło. Jednak czy byłbyś aż tak tolerancyjny gdyby chodziło o SA, Hitlerjugend czy Komsomolców?

Jezeli chodzi o scislosc to ty wtraciles sie nieproszony w watek ktorego tytulu chyba nie raczyles nawet przeczytac ( Moze przeczytaj teraz) i z mety zaczales tepic Wszechpolakow. Moze przeczytaj sobie o czym ja pisalem w tym watku dopoki nie raczyles udzielic sie calkowicie nie na temat i zmienic na swoja modle kwestie o jakiej traktowal ten watek. Kto niby mial mnie poprzec i komu mialbym przylozyc ?? Wszechpolacy ?? Mysle ze dlatego wlasnie tak ochoczo dajesz upust swojej agresji przeciw temu stowarzyszeniu bo wiesz ze nie ma na naszym forum ich przedstawicieli ktorzy mogliby sie bronic.

Van Worden napisał(a):
Chyba jest pewna granica przyzwoitości? Każdy inteligentny człowiek w tym kraju potrafi przejrzeć to towarzystwo na wylot i nie ma wątpliwości co do ich prawdziwej proweniencji i zadań.

Nie uzurpuj sobie prawa do wypowiadania sie za wszystkich inteligentnych ludzi w tym kraju . Co do porownywania Wszechpolakow do Hitlerjugend to jest wlasnie przekroczenie tej granicy przyzwoitosci o ktorej wspominasz .

I jeszcze jedno. Czy czytanie postow na ktore odpowiadasz sprawia ci trudnosc ??. Na wszystkie te kwestie odpowiedzialem juz w poprzednich postach a dopisek o ktorym wspomniales byl czysto formalny zebys mial czarno na bialym i zeby nie mnozyc postow nie zwiazanych z tematem. Ty jednak uparcie pod sztandarem tolerancji obrazasz ludzi o innej ideologii niz twoja. Spojrz na tytul tego watku. Czy jest on wedlug ciebie o tolerancji i nienawisci rasowej ???
Nie chce mi sie wiecej odpowiadac na te zaczepki i to jest moj ostatni post w tym temacie (czego i tobie zycze) ktory na poczadku byl ciekawy ale doprowadziles go swoimi "supertolerancyjnymi" haslami do ruiny ( to jest oczywiscie moja opinia a nie wszystkich ludzi w kraju).
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2005, 22:56 
Generał Broni
Generał Broni

Wracając do tematu.....................

...ulżyło mi troche bo jednak te precjoza zostana jako "skarb narodowy" w Polsce.
Z drugiej jednak strony - jesli przyjeżdża facet co zakopał i powierzył bankowi ziemskiemu swój majatek, to przeciez to jest jego....
On wskazał miejsce gdzie zakopał i to powinno się mu zwrócić a co najwyżej ponegocjować by to zostało w muzeum na Majdanku.

Denerwuje mnie natomiast tekst - bodajże dyrektora - Majdanka, który stwierdził że chcą tu zrobić wykopaliska archeologiczne....

By pozyskać więcej takich precjozów....

Myślę, że powinno się poczekać z tym jeszcze jakieś 25 lat by była pewność , ze na pewno juz nikt, kto przeżył Majdanek nie zgłosi się po swoje schowane w tk dramatycznej chwili precjoza do czego powinien mieć święte prawo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2005, 23:00 
Generał Broni
Generał Broni

Apropos kłótni to może i wam (Szary i Van Worden) należą się odznaki honorowego Chińczyka czyli taki żółty kwadracik nad awatarkiem.
Ten post wyjątkowo nie pasuje do waśni.
Myślę że nadszedł czas by zrobic kolejne spotkanie detektorystów w Warszawie i zaprosić na nie Van Wordena..........

Szary - co Ty na to?

:piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 00:57 

Szary - Hej, a kto kogokolwiek zaprasza do wątku? Czy to konieczne? Sądziłem że każdy może coś dodać a teraz ma być tak jak w pisie? Jak się z nami zgadzasz to wporzo a jak nie to wyp...alaj? Hmmm.. A z Hitlerjugend to przesada? Serio? Przecież oni sami pokazali że jak zamawiają browce to tylko w wiadomy sposób :666 ... Wyluzuj troszkie bo nie wierzę żeby Ci się podobało co te gertychowskie bojówki wyczyniają.. Chyba że źle Cię odczytuję ;) :)

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 11:20 
Generał Broni
Generał Broni

Van Worden, czyli jak ktos jest wszechpolakiem, glosuje na leppera albo nie lubi gejow lub UE to jest gorszy tak? Typowo lewacka "tolerancja".Nie kreuj sie na autorytet spoleczny bo nim nie jestes. I naucz sie myslec bez GW. Naprawde z calego serca Ci tego zycze :1 :piwo

Kocio, zgadzam sie z Toba, ze jak koniecznie chca robic jakies badania na terenie bylych KL, powinni jeszcze troche poczekac. Ale wg.mnie w takich miejcach w ogole nie powinno robic sie takich badan. Dla mnie to jakies takie niesmaczne. Moze za 100lat ludzie beda mieli do tego inne podejscie.
Pozdrawiam![/list]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 11:23 
Główny Administrator
Główny Administrator

Masło maślane
Do czego chcecie się na wzajem przekonać ? bo o to chyba chodzi.
Skoro Żydzi przyjeżdżają i wspominają a raczej rozpamiętują to przecież ich sprawa. Zabrali trochę drobiazgów i dobrze. To co przeżyli na pewno spustoszyło ich psychikę i do końca normalni nie są ,więc należy z lekkim zrozumieniem podchodzić do niektórych ich tekstów i ich fobii bo to ich problem nie nasz.
Jakim prawem coś wywożą ? a prawem kaduka :) jak coś chcemy z wykopków zabrać to zabieramy ! Znam ludzi, którzy kopią na Słowacji, Czechach, Niemczech, Ukrainie... i czy któryś z nich zasilił muzea w tych krajach ? wątpię.
Potem jacyś wszechpolacy, hitlerjugend, wycieczki osobiste - po co ?
Panowie zastanawiałem się co robicie z forum i co? a właśnie ...... gówno !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 12:52 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Z tego co wiem to kwestia wywozu są regulowane porozumieniami miedzy danymi państwami. Dzikie kopanie na pewno nie podlega prawu, ale wykopaliska tak. Np. na Ukrainie może teraz coś się zmieni, wcześniej wszystko lub większość zostaje w muzeach Ukraińskich, a reszta jest wypożyczana.
W każdym kraju może być inaczej, ale nie można tak sobie wywozić, chyba że robi się mały przekręt.
Na Ukrainie zasadniczo mało rzeczy można było robić, ledwie na wykopaliska się godzili. A za monety w butach już kilku archeo mieli ogromne problemy. Szarego człowieka tak nie sprawdzą jak czasami takich co wiadomo że mogą coś zabrać;-)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 14:11 

Witam!

FDJ - nie przesadzaj.. Troszkę poszło na noże ale przecież to forum dyskusyjne ;) Gadam sobie na kilku forach poza Polską i tam nikt nie robi dramatu z ostrej wymiany zdań. W końcu poszukiwacze powinni być z natury "twardzielami" więc nie oczekujmy od nich żeby się ze sobą cackali :666
Lipek - nie chodzi o to kto jest gorszy czy lepszy.. Ja mogę być tolerancyjny dla innych poglądów, ale tylko wtedy kiedy one są tolerancyjne dla mnie i nie głoszą otwarcie nienawiści dla innych.. Nie przepadam za GW ale przynajmniej nikogo się tam nie obraża i nie poniża.

Wracając do tematu.. Chyba temperatura trochę się podgrzała bo chodzi o Żydów i obóz koncentracyjny a te tematy zawsze wywołują w tym kraju sporo emocji.. Spójrzcie na to jednak chłodnym, poszukiwawczym okiem: Znaleziska to często kosztowności czyli z naszego punktu widzenia klasyczne "skarby".. Kopanie na terenie obozu może być dla wielu gorszące ale warto by się było zastanowić dlaczego. Czy nie jest to spowodowane tym że ta historia jest jeszcze wciąż zbyt "świeża"? Znajdujemy różne skarby, które mogły być ukryte w wyniku równie strasznych okoliczności, ale ponieważ nic nam o tym nie wiadomo to nie mamy żadnych skrupułów w ich wykopywaniu.. To tylko kwestia psychologii i odpowiedniego nastawienia, które najczęściej jest mieszanką naszej edukacji i wpływu różnego rodzaju mediów. Może u podstaw problemu leży zazdrość o to że przyjeżdżają jacyś "obcy" i wykopują "nasze" skarby? Ilu z Was, dostawszy pozwolenie na poszukiwania na terenie obozów przy jednoczesnym uzyskaniu 100% pewności o zakopaniu grubszej kasy, odmówiłoby wzięcia udziału w takiej akcji? Od lat było wiadomo że na terenie większości obozów zakopywano kosztowności. Było już zreszta wiele "cichych" akcji poszukiwawczych. Teraz sprawa "wybuchła" bo zrobiono to w świetle jupiterów, ale tak naprawdę to nic nowego. Pytanie tylko jak ten temat potraktować..

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 20:24 
Strzelec galicyjski

Witam . Ciekawa dyskusja ! Ale teraz to się zacznie kopanie po obozach koncentracyjnych - podobno na Majdanku wzmocniono ochrone przed napływem dzikich kopaczy . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 15:46 
Generał Broni
Generał Broni

Dla mnie kopanie na terenie KL jest niesmaczne. Chyba, ze jest to robione na zasadzie "wykopalisk archeologicznych", z odpowiednim zabezpieczeniem terenu, wyspecjalizowanymi pracownikami itp. Ale na "dziko"?? Nigdy. Nawet jakbym mial wykopac tam kupe kosztownosci. Pieniadze smierdzace czyims nieszczesciem i dymem z kominow krematoryjnych nie moga przyniesc szczescia.
Pozdrawiam!
P.S. w sumie patrzac obiektywnie, kopanie na terenach obozow jenieckich tez moze wydawac sie malo etyczne. Tam rozgrywaly sie nie mniejsze tragedie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 00:19 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Van Worden napisał(a):
Ale jestem tolerancyjny więc proponuję :piwo a nawet :piwo :piwo
no chyba że należysz do tego rzadkiego gatunku "praktykującego katolika i jeszcze abstynenta"

Czy to znaczy że z "praktykującym katolikiem się nie napijesz" ;-) Tutaj już się kończy tolerancja ??? A ja słucham czasami "felietonów" O. Rydzyka szczególnie jadąc samochodem bo mnie nudzą komercyjne stacje radiowe (RMF, Z itd...) i głosowałem na Korwina Mikke a później na Kaczora (bo Andrzej kazał) i żaaaaal mi że nie moge z tego powodu golnąć se piwka z Tobą.

A w kwesti GW to niestety oni obraźają chociażby swoich czytelników próbując robić z nich półinteligentów, dowodem chociażby jest to że potrafili zrobić wariata nawet z Herberta !!! bo wg Michnika nie był "postepowy"

Sory Że przeszkodziłem ;-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 00:29 

Witam!

Szwagier - umówiliśmy się tu wszyscy (?) że będziemy trzymac się wątku, więc dalszą dyskusję proponuje przenieść na priva, OK?.. Szybciutko jednak się odniosę: żartowałem z tymi katolikami ;) Chodziło mi o to że często tacy właśnie chleją na potęgę.. Piwka się chętnie napiję :1 Co do GW to oni szanują inteligencję swoich czytelników i nie wciskają im niczego doktrynalnie. Wiedzą przecież że jak komuś coś się nie podoba to i tak "zweryfikuje prawdę" np. w nowym dzienniku.. Czytelnik tej NDeckiej gazetki nie ma takiej mozliwości bo przyjmuje pisane tam bzdury jako "prawdę przenajświętszą".. :666

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 03:30 
Generał Broni
Generał Broni

Faktycznie bronię się sam i nie potrzebuję ochronki Szarego Wilka. Koty zawsze własnymi dróżkami pomykają i nie znoszą standardów.

jeśli chodzi o robienie sobie i Fundacji autoreklamy to jest tu pewne nieporozumienie Szary.......

Mam wspaniałą żonę, jestem heterosexualny więc autoreklama mi nie jest potrzebna.
Jeśli chodzi natomiast o Fundację Pamięci Ofiar Holocaustu to zawsze i wszędzie będę się starał ją reklamować bo nie jest to źródło moich przychodów ale miejsce gdzie spędzam sporo czasu w ramach samorealizacji i dzialania mającegona celu wyprowadzenie wielu ludzi i nacji z błednego mniemania, że komory gazowe były polskie.
Jednym z naszych celów jest kręcenie filmów o Polakach, którzy przetrzymywali w czasie okupacji i wiele jeszcze lat po wojnie, Żydów w trosce o ich życie, z narażeniem własnego.
Takie działania są wskazane przede wszsytkim by ocalić od zapomnienia dobro, i serce jakie daliśmy, jako naród ludności Żydowskiej i nietylko.
Mówienie o reklamowaniu brzmi co najmniej dziwnie.
Chciałbym by nie trzeba było takich fundacji zakładać i żeby tego tematu w ogóle nie było.
Nie przypisuje sobie równiez jakiegokolwiek bohaterstwa czy heroizmu bo nie to jest celem osób działających w tej fundacji.

Bywam często w Izraelu i spotykam się częściej z bardzo miłym przyjęciem - jako Polak niż z niechęcią lub nienawiścią. To mnie krzepi i pozwala z dobrym nastrojem i optymizmem dalej walczyć o dobre imię Polaków mimo, ze wiem wspaniale, że szmalcowników i konfidentów było wbród.
W kazdym narodzie są gnidy i ludzie. Ale udzielanie się ksenofobii i antysyjonistycznym zapędom gdy na tych samych rusztach naszych palili jest podłością poniżej godności ludzkiej.
Moim marzeniem jest zmiana programu edukacyjnego dzieci Izraelskich przyjeżdżających na obowiązkowe wycieczki po miejscach martyrologii w Polsce.
Aktualny program potęguje niechęć i nienawiść do Polski i to trzeba zmienić!

Apropos FDJ prosił by przesunąc termin spotkania forumowiczów na piatek bo nie zdąży wrócić.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]