Teraz jest sobota, 3 stycznia 2026, 04:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ciekawe epizody kampanii wrześniowej
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 20:55 
Poczciwy Otto

Wszyscy (przynajmniej na Dolnym Śląsku) poszukiwacze znają obronę nadodrzańskich twierdz, ale nie orientuję się, czy coś podobnego działo się w czasie kampanii wrześniowej. Czy obronę Twierdzy Modlin można w jakiś sposób porównać do obrony twierdz nadodrzańskich, czy może to były całkiem inne warunki? Czy w kampanii wrześniowej jakieś miasto musiało być zdobywane dom po domu?
Wpisujcie też co ciekawsze, a mniej znane fakty z waszych miast typu obrony pojedynczych domów czy wsi itp.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 21:00 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Z tego co pamiętam walki "o każdy dom" toczyły się o miasto Sochaczew w czasie bitwy nad Bzurą. Nie ta sama skala, rozmach zaciętość walk co w późniejszym okresie wojny (Berlin , Stalingrad) ale zawsze... Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 listopada 2005, 23:27 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

ja słyszałem o "akcji dywersyjnej" w Zgierzu/Łodzi we wrześniu 39. ponoć podczas postoju jakiegoś niemieckiego transportu na zgierskiej stacji kolejowej Zgierz Północ, jeden z mieszkańców, zaatakował Niemców w pojedynke (choć słyszałem także wersję tej opowieści że wraz z synem) z okolicznego wzgórza. Dywersant posiadał 2 granaty oraz jakąś broń długą. Wprowadził spore zamieszanie wśród odpoczywającego wojska, następnie uciekł. Słyszałem tą historię z kilku źródeł nie wiem na ile jest wiarygodna. Oczywiście to nie ten kaliber co nad Odrą ale zawsze :)
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2005, 08:04 
"Spammerus maximus"

Grubber napisał(a):
ja słyszałem o "akcji dywersyjnej" w Zgierzu/Łodzi we wrześniu 39. ponoć podczas postoju jakiegoś niemieckiego transportu na zgierskiej stacji kolejowej Zgierz Północ, jeden z mieszkańców, zaatakował Niemców w pojedynke (choć słyszałem także wersję tej opowieści że wraz z synem) z okolicznego wzgórza. Dywersant posiadał 2 granaty oraz jakąś broń długą. Wprowadził spore zamieszanie wśród odpoczywającego wojska, następnie uciekł. Słyszałem tą historię z kilku źródeł nie wiem na ile jest wiarygodna. Oczywiście to nie ten kaliber co nad Odrą ale zawsze :)
pozdrawiam

Gdzie w okolicach stacji kolejowej w Zgierzu jest wzgórze???
W 39 niemieckie samoloty miały bombardować stację w Zgierzu ale trafili w las (Hełmy) zabijając parkę na spacerze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2005, 08:15 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

w opowieści występuje stacja Zgierz - Północ . Tory na tej stacji, znajdują się w zagłębieniu terenu i to kilka ładnych metrów poniżej lini gruntu i faktycznie może źle się wyraziłem z tym wzgórzem ... :) choc faktycznie człowiek ten mógł "zaatakować" z góry ..... ;)
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]