Teraz jest środa, 21 stycznia 2026, 05:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2005, 22:39 
Pułkownik
Pułkownik

Oto namiary na poczatek na drobnice. Wedlug przewodnika z 1907 roku:" Po przejsciu miedzy jeziorami Białe i Kłodno droga droga wchodzi na teren grodu kasztelanskiego i siedziby ksiezniczki Damroki. Zachowaly sie resztki walow, zaglebienie po fosie od strony zach. i odlamki cegiel z jakiejs budowli".
Na rogu Jeziornej i Gdanskiej w Kartuzach stala karczma, nie wiem co jest tam teraz ale mozesz poszukac na przeciwko, przy brzegu jeziora karczemnego. Proponuje tez Wzgorze Wolnosci (przed wojna byly tam czesto imprezy masowe, po wojnie zreszta tez).

Pozdrawiam.
karas1979

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 12:28 
Porucznik
Porucznik

do karaś1979
:za - jesteś gość...

do ciacho
może zamiast objeżdżać chłopaka, napisz mu, jak ma się przygotować do poszukiwań - jak samemu znaleźć namiary - będzie wiedział na później - żeby poszedł do biblioteki, stare książki, przewodniki, mapy poczytał, do muzeum się przeszedł, popytał starych ludzi etc...

pzdr
Julek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 12:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

karas1979 gratuluję postawy, masz u mnie piwo :1

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 14:14 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Bisiu nie znam Twoich okolic ale moge Ci podac jedna rade :
Obserwacja terenu , rozmowy z starszymi ( i bardzo starszymi ) ludzmi .
- Dlaczego obserwacja terenu ? A to dlatego chodzac czy jezdzac na rowerze mozna znalezc samemu miejscowki lub ciekawe miejsca . Idziesz miedzy ppolami i zauwazasz , ze pole jest niby "gladkie" a jakis odcinek wskazuje lekkie zaglebienie - to niekoniecznie musi byc okop strzelecki po ktorym zostal tylko slaby slad .To tak samo moze byc miejsce w ktorym kiedys wyrzucano smieci ... ale kiedys wiec stare rzeczy tez tam znajdziesz . Jakies stare "piaskownice" tzn. miejsca gdzie kiedys ludzie dla potrzeb wlasnych wydobywali piasek . TYLKO NIE CHODZ PO CZYNNYCH WYROBISKACH !! Jakies parki , lasy ... czesto bywalo , ze cos , ktos zakopal pod starym drzewem lub w jego okolicy ( korzenie z drzew potrafia "przesunac" rzecz pod ziemia zalegajaca ) wiec omijaj mlode drrzewa a skup sie na tych b. starych .
- Dlaczego rozmowa z starszymi ludzmi ? Bo oni jeszcze pamietaja , ze tam , gdzies pod lasem kiedys stala karczma , tam na wzgorzu byly po wojnie ruiny starego mlyna ( czy nad rzeka ) , ktory zostal rozebrany doszczetnie bo ludzie potrzebowali cegly na stodole czy szopke po wojnie . Starsi ludzie pamietaja jak nie bylo jeszcze autobusow do karzdej miejscowosci i ktoredy trzeba bylo chodzic do sasiedniej wioski czy na targ przez las .

Jesli napisalem za duzo czy zrobilem blad w wypowiedzi , ktory moglby spowodowac , ze mlody kolega popadlby w tarapaty czy problemy prawne to prosze o skorygowanie mnie .

Lubie chodzic na ryby i z ksiazki nie nauczylbym sie tak lowic jak lowie . Ja tez chodzilem i podgladalem doswiadczonych wedkarzy , ktorzy raz chetniej raz niechetnie zdradzali tajemnice polowu na wedke . Nauczylem sie tego na tyle dobrze , ze moja wiedze przekazalem 15 letniemu braciszkowi , z ktorego jestem dumny za kazdym razem gdy znowu przyniesie puchar do domu po zawodach ( a ma ich juz sporo ) .
Nigdy mi nikt nie pokazal pod ktorym drzewem w lesie mam szukac wykrywka ale nikt mi nie odmowil pokazac kierunku gdzie ten las jest .

Chyle z szczegolnym szacunkiem glowe przed kolega Ciacho .

Reszte kolegow pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 20:07 
Podporucznik
Podporucznik

saper3791 akurat sie zkłada że ja też łowie ryby ale bardziej hobbystycznie na zawodach byłem 4 razy bez większych efektów ale zawsze coś.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2005, 15:10 
Szeregowy
Szeregowy

dodam tylko ze to nie wiek ma tu znaczenie, ja mam jak widac prawie trzydychy i niewiele wiem, niewiele widzialem, nic nie wykopalem/znalazlem, ale chyba od czegos sa fora internetowe no nie? gdzie "my nowi" mamy sie o cokolwiek pytac? na komendzie policji? wiem czesc "starej gwardii" woli srodowisko skostnialo - hermetyczne bez swiezej krwi i "mlodzienczej brawury" bo im zadaja durnowate pytania, nie czytaj i takie tam inne...ale jak wchodze i czytam takie posty to mi rece opadaja i kolko sie zamyka: mnie nie powiedziano/pokazano - ja nie powiem/pokaze...szkoda. bo wydawalo mi sie ze "poszukiwania" to cos wiecej niz bieganie po bibliotekach/czytelniach/kopanie/wykopywanie/identyfikacji...myslalem ze to wiecie: nowy styl zycia, powrot na podworko i do piaskownicy kiedy moglem sie brudzic do woli a teraz po prostu "niewypada" i ludzie patrza jakos dziwnie...nie chodzi mi o to zebyscie mlodych za raczke ciagali po swoich "fantonosnych" terenach, tylko moze jak to koledzy wyzej zauwazyli: pomoc na poczatku, bo bez waszej pomocy to moge sobie co najwyzej rece pourywac jak znajde cos rozrywkowo-plaskiego (dla przykladu).
pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 02:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bisu jesli masz dobry dostep do netu i czas,oczywiscie nie zaniedbywajac nauki w szkole to mysle ze sam najlepsze miejsca znajdziesz po lekturze tego forum,wejdz w forum i dlugo czytaj,w postach kolegow jest duzo wskazowek gdzie szukac,jak lokalizowac miejscowki,teraz jest zima,wiec juz praktycznie po sezonie,(nie wiem jak u was w Kartuzach ,ale u mnie to po kilku dolkach dalem sobie ostatnio spokoj z kopaniem),jest wiec duzo czasu na literature ,czyli przede wszystkim na czytanie tego forum i "Odkrywcy"(ale to jest lepsze),tak ze czytaj,czytaj i probuj myslec o zastosowaniu porad na swoim terenie,poczytaj tez duzo o niewypalach i bezpiecznym kopaniu,zebys sie nie okaleczyl albo jeszcze cos gorszego,bo scierwa w ziemi jest sporo,uwiez mi naprawde jest niebezpiecznie a szczegolnie w lesie.Najwazniejsze to nie zrazaj sie niepowodzeniami na poczatku,ja tez na poczatku po calym dniu poszukiwan czasami nie znajdowalem nic ciekawego,dalej tak bywa,ale zalozmy ze nic nie znajdziesz ciekawego przez kilka dni,az tu nagle cos ci sie trafi super,musisz byc cierpliwy.
"Cierpliwy, kamien na miekko ugotuje"-jak mowi przyslowie.
Mozesz tez poszukac,lub gdy spotkasz,bardziej doswiadczonego poszukiwacza,ci co sa w porzadku na pewno nie odmowia,ze moglbys im towarzyszyc w wyprawach,duzo sie od nich nauczysz.
Powodzenia!Pozdrawiam.Tytus.

post scriptum: Ciachem sie nie przejmuj,on tak juz ma. :666 :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]