Teraz jest sobota, 4 kwietnia 2026, 09:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 17:04 
Poczciwy Otto

bueheheehehehehe... Tylko to zobaczyłem i wiedziałem że tak wyjdzie. Tylko nie chciałem być tym który zwróci uwagę :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 17:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja mogę się pochwalić, że w wieku 11-12 lat odkopałem pięć bunkrów z czego moje odkrycia to garnek na mleko,moneta 1 zł,dywan.
I to wszytko bez wykrywacza, tylko łopatą :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 19:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

wymskło mi sie :P juz nie bede
:jump
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 20:45 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mam kumpli którzy mnie "szkolą" :) Już 2 razy byłem na wykopkach mam tylko łuski od mosina (w pięć minut ok.10 łuseczek :) )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 00:49 
Kapitan Petersen

karas1979 napisał(a):
A na powaznie - poszaleli z ta militarka ostatnio. Wykrywacze potanialy to i dostepnosc sie zwiekszyla. Niedlugo na forum beda pojawiac sie pierwsi 10 - letni militarysci. Ja wiem, ze w tym wieku korci czlowieka ku amunicji, wybuchom, itd. I nie piszcie, ze tak nie jest.

To nie nasza wina, lecz wychowania przez filmy i sklepy z zabawkami. Na ekranie trup ściele się gęsto, jak śniegowe płatki, a na stoiskach z zabawkami można kupić wszystko od kajdanek po kałasza i miotacz plazmy. Dziwić się, że najmłodszych ciągnie do okopów.

Dopiero z wiekiem człowiek mądrzeje i wyrasta. Najlepszym przykładem Prem, który przerzucił się z militariów na drobnicę prawie ;) przed samą emeryturą :jump

Jankees bądź mądry z wyprzedzeniem - od razu weź się za monetki i "kolorową" drobnicę, zaoszczędzisz wiele lat w rozwoju osobowości i karierze poszukiwacza :); że tak powiem: przystąp od razu do elity poszukiwaczy :skromny

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 02:18 
Główny Administrator
Główny Administrator

Test żartujesz ? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 09:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Test napisał(a):
Dopiero z wiekiem człowiek mądrzeje i wyrasta. Najlepszym przykładem Prem, który przerzucił się z militariów na drobnicę prawie ;) przed samą emeryturą :jump

Jankees bądź mądry z wyprzedzeniem - od razu weź się za monetki i "kolorową" drobnicę, zaoszczędzisz wiele lat w rozwoju osobowości i karierze poszukiwacza :); że tak powiem: przystąp od razu do elity poszukiwaczy :skromny

:pa

Test

Aż mi głupio, że nie należę do tej elity poszukiwaczy :wq . Z tego co pisze Test znalezienie hełmu okrywa poszukiwacza prawie hańbą i lokuje go na nizinach hierarchii społeczności poszukiwaczy

Chyba nie do końca test przemyślał swoją wypowiedź :(

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 09:48 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Jarasku - nie łapcie Testa za słowa... Jestem pewien, że nie myśli pogardliwie o całej militarce, tylko pewnie o rozrywkach - aby zrazić młodego adepta poszukiwań do tej kategorii "skarbów", którą na nieszczęście najłatwiej znaleźć. Hełm to swoją drogą bardzo fajna sprawa :) Nie róbcie awantury z byle czego. :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 09:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Uffff, kameń z serca! Ale zabrzmiało to bardzo niefortunnie :)

Daleko mi do wszczynania awantury (niecierpię tego) ale trochę "przypiekł" mnie tekst Testa... Niemniej jeśli Testowi chodziło o wybuchowe fanty - to miał w zupełności rację. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że zbieranie militarki wymaga większej rozwagi i samodyscypliny niż wykopywanie monetek. Oczywiście nic nie mam do "moneciarzy" ;)

pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 10:24 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

I co z tego że bym szukał monetek albo innych pierduł jak i tak na rozrywke moge trafić :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 10:28 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Yankees napisał(a):
I co z tego że bym szukał monetek albo innych pierduł jak i tak na rozrywke moge trafić :)

Tereny "monetkowe" rzadko pokrywają sie z "militarnymi". Tak więc szukając monet jest minimalna szansa, że znajdziesz niewypały. No i jeszcze jedno. Do poszukiwania monetek musiałbyś kupić trochę inny sprzęt niż do poszukiwań militariów.

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 10:31 
Porucznik
Porucznik

Tak , tylko , że pomiędzy znajdywaniem amunicji i urwiłapek podczas szukania monet a militarii jest taka różnica jak między rzadkim przypadkiem a normą :)

pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 11:00 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Test napisał(a):
karas1979 napisał(a):
Test

Dzieki Tescie
Odpowiem, zeby rozwiac watpliwosci a moze kogos to zainteresuje - glownie mlodych milosnikow militariow, poszukujacych komplikacji urazowo-ortopedycznych, potencjalnych klientow protezowni i cmentarzy komunalnych;)
- szukalem militariow i owszem bez ladu i skladu, czyli mowiac oglednie bez ukierunkowania
- znajdowalem militaria rozne, kwadratowe i podluzne, najczesciej podluzne,
- szukam juz chyba 18 lat ( z przerwami)
- po ostatnim znalezisku calkiem przypadkowym, w wyniku ktorego doznalem uszczerbku na zdrowiu (bylo podluzne, przerdzewiale z zapalnikiem, a przy okazji potwornie nieciekawe, ale zapalnik mialo a w srodku jakies swinstwo, ktorym lubiano obrzucac sie w IWS), po hospitalizacji i potwornych kosztach leczenia....
- nie lubiac biegac po lesie i ploszyc zwierzyny, rozgrzebywac sciolki tudziez chowac sie za krzakami widzac zielony mundur .......
- lubiac otwarte przestrzenie ....pol malowanych zbozem rozmaitem wyzlacanych pszenica posrebrzanych zytem....

- wychodzac naprzeciw oczekiwaniom zony, domagajacej sie przejawow milosci zbudowanych na fundamencie pienieznym ;)
- majac na wzgledzie powierzchnie uzytkowa mieszkan w blokowiskach
- uwzgledniajac niewielkie naklady kosztow przy konserwacji znalezisk
- a rowniez miejsce przechowywania znalezisk
- majac na wzgledzie ze nie lubie zardzewialej rupieciarni w bagazniku, piwnicy
- poczuwajac sie do wiezi emocjonalnej z przejawami kultury materialnej w postaci monet, medalikow etc ciekawostek z metali kolorowych
- ewoluujac rozwojowo w miare pochlanianej literatury dotyczacej glownie monet
DOSZEDLEM DO JEDNEGO SLUSZNEGO WNIOSKU......
W MOIM ODCZUCIU.....
ZE zbieranie drobnicy, monet, drobiazgow z metali kolorowych...
jest TYM co mi odpowiada.....
aczkolwiek nie gardze odznakami pulkowymi i guzikami..... :jump
to tegoroczne postepy w dziedzinie poszukiwan drobiazgow (nawet po dotkliwej stracie 3/4 zbioru spieniezonego dla podratowania zdrowia) i tak mam sie czym pochwalic :jump - upowazniaja mnie do postawienia hipotezy roboczej ZE DOBRZE WYBRALEM.
Nie chce przekonywac mlodszych od siebie, ze monety to ....wlasnie to....rozumiejac, ze mlody czlowiek moze zaimponowac jedynie wykopanym karabinem ;), zdaje sobie sprawe, ze mlody wiek usprawiedliwia rozne dzialania irracjonalne, w tym podejmowanie z ziemi znalezisk stricte niebezpiecznych,a co za tym idzie narazanie SIEBIE i najblizszych na niebezpieczenstwo bezposrednie utraty zdrowia lub zycia a SRODOWISKA POSZUKIWAWCZEGO na zszargana opinie, konsekwencje etc.....
Uwazam, ze poszukiwaniami militariow powinni zajmowac sie ludzie NAPRAWDE DOSWIADCZENI, z duuuza wiedza zarowno teoretyczna jak i praktyczna (ELITA POSZUKIWAWCZA O UKIERUNKOWANYCH ZAINTERESOWANIACH) a nie mlodziez w wieku przedpoborowym (chyba ze pod opieka wzmiankowanej elity). Kazde srodowisko wytwarza ELITE w tym i poszukiwacze monet i poszukiwacze militariow, poszukiwacze skamielin, etc........
Przynaleznosc do elity determinuje srodowisko, uznanie w srodowisku okresla byt i swiadomosc dojrzalego poszukiwacza, przynalzenosci do elity w moim mniemaniu nie determinuje ekstremum znalezisk niebezpiecznych.
Uwazam ze nie sztuka jest byc poszukiwaczem militariow ale sztuka byc starym czyli doswiadczonym poszukiwaczem militariow, takim, ktory po 10 latach poszukiwan ma WSZYSTKIE PALCE...ew konczyny
Amen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 11:48 
Główny Administrator
Główny Administrator

Prem na czym Ty jedziesz ? :)
Osobiście nie znałem nikogo komu stało się coś w wyniku trafienia na jakiś niewypał. Natomiast znam takich, którzy dłubiąc i bawiąc się w rozbieranie takich rzeczy ucierpieli na zdrowiu. Zarówno od wybuchów jak i od gazów z I ww. Jeżeli kolega ma trochę oleju w głowie to nie będzie rozbierał ani zbierał żadnych świństw a jeżeli głowa pusta to zasili grono laureatów Nagrody Darwina i wyeliminuje swoje wadliwe DNA.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 12:00 
Poczciwy Otto

Cytuj:
- nie lubiac biegac po lesie i ploszyc zwierzyny, rozgrzebywac sciolki tudziez chowac sie za krzakami widzac zielony mundur .......
- lubiac otwarte przestrzenie ....pol malowanych zbozem rozmaitem wyzlacanych pszenica posrebrzanych zytem....

A ja właśnie przez to nie zaczęłem szukać tylko monetek :666
Żadne pole nie ma takiego klimaciku jak podlubińskie lasy latem :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]