Teraz jest środa, 24 czerwca 2026, 12:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 19:12 
Buszujący w śniegu

No tak czytam i ta sprawa trochę mi śmierdzi. Skoro wydobyta została z pomocą jakiegoś muzeum to jak trafiła na West...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 19:16 
Generał Broni
Generał Broni

Bo ta sprawa jest śmierdzaca. CapitanŻbik, jezeli twierdzisz, ze ta Pantera jest w jakims polskim muzeum, to pokaż mi zdjęcie tej Pantery z tego muzeum :jump
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 19:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

A skąd masz pewność że Twoje informacje są aktualne?:) Pantera przez cały czas stoi pod chmurka w MOB i nie sądze żeby muzeum ją sprzedało bo kase na wydobycie wyłożył sponsor. zdjęcie w MOB jest 2 strony wyżej: http://www.lerenfort.fsnet.co.uk/page105.html

Pantera o ktorej mowicie ze została sprzedana na zachód to fakt. Była wydobyta przez Keszycki tez z Czarnej Nidy ale kilkadziesiąt metrów dalej. W tej chwili jest remontowana w USA. Nie moge znaleźć zdjęć na dysku ale jak ktoś jest zainteresowany to sa gdzieś na "odkrywcy"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 22:19 
Generał Broni
Generał Broni

Witam!
A to zwracam honor :za :za :piwo
Zaszło nieporozumienie i straciłem rachube, o jakiej Panterze mówimy. Ja wiedziałem tylko, ze ta wydobyta przez braci K. poszła się.....wietrzyć na Zachód, na marginesie została sprzedana bezprawnie(bez zgody Konserwy).
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam Żbik za pomyłkę :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 23:10 
Kapral
Kapral

podsumowując:
pantera z Nidy wymieniona na początku tematu (właściwie kadłub bez wierzy) wydobyta przez Muzeum Orła Białego
znajduje się chyba właśnie w tym muzeum http://www.panzer.punkt.pl/artykuly/inne_teksty/muzeum_s_k.htm

pantera Littlefield Panther z Nidy (wydobyta przez Kęszyckich) prawdopodobnie została sprzedana na "zachód")
nie wiem gdzie się znajduje ale to jest chyba ta: http://www.toadmanstankpictures.com/panther.htm

pantera, a raczej "Regelbau 687" ze Szczecina
http://pomorze.zp.pl/index.php?strona=2&id=2&sort=&rodzaj=1&l=0&rodzaj2=
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=213&postdays=0&postorder=asc&highlight=pantherturm&start=15
(l&m całość była zakopana w ziemi, wystawała tylko wieża więc nie tak prosto było zniszczyć ten bunkier)
też trudno określi gdzie jest ale prawdopodobnie jest remontowana w 52 Batalionie Remontowym w Czarnem

to co teraz można oglądać i nie gnije bez sensownie to wanna Pantery w Muzeum Wojska Polskiego

pzdr AtraX

PS.Jeśli gdzieś się walnołem albo ktoś coś może dodac o polskich panterach to prosze pisac

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2005, 16:14 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

To ile jest w końcu Panter, Tygrysków,Ferdziów i innych czołgów niemieckich w Polsce??Są jakieś w Muzeum Wojska Polskiego?? Miałem tam pojechać ale się rozchorowałem :wq :cry: Mam na myśli zbiory muzealne państwowe i prywatne :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2005, 16:33 
Generał Broni
Generał Broni

l&m napisał(a):
Są jakieś w Muzeum Wojska Polskiego??

SDKFZ 251 , pozostałości pantery po interwencji złomiarzy, i jeszcze 2 jakieś pojazdy (czytaj zwłoki) ale nie pamiętam dokładnie więc nie chcę wprowadzać w ewentualny błąd (dawno mnie tam nie było).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2005, 16:54 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A co się stało z Tygrysami i Panterami z "Czterech Pancernych i Psa" :jump
One były przecież oryginalne :cry: Podobnie jak T-34 :luv :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2005, 17:53 
Weteran
Weteran

nie oglądałeś filmu, "Rudy" rozwalił każdą z występujących w filmie co najmniej 10 razy (nie licząc dubli), nie było co zbierać :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2005, 18:31 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
prawdopodobnie jest remontowana w 52 Batalionie Remontowym w Czarnem
Wieżeczka już jest wyremontowana i stanie w powstającym właśnie muzeum techniki w Szczecinie w zamkniętej poniemieckiej zajezdni tramwajowej niemierzyn razem z resztkami odkopanego na wyspie puckiej liberatora, kilkoma pred -i-zaraz powojennymi tramwajami, wystawą militariów i innymi fantami w klimacie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2005, 19:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

atylla napisał(a):
nie oglądałeś filmu, "Rudy" rozwalił każdą z występujących w filmie co najmniej 10 razy (nie licząc dubli), nie było co zbierać :jump

Serio? Normalnie rozwalił te czołgi, bo wydaję mi się, że Rudy miał za słabą armatkę żeby rozwalić Panterkę za pierwszym podejściem :luv
Ma ktoś jakieś inne informacje dotyczące tych czołgów :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2006, 17:43 
Szeregowy
Szeregowy

Pokusiłem się i wczoraj przeglądałem wspomniany film i to co widziałem to tylko odpowiednio przerobione t-34 i IS.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2006, 20:37 
Generał Broni
Generał Broni

Lansjer napisał(a):
Pokusiłem się i wczoraj przeglądałem wspomniany film i to co widziałem to tylko odpowiednio przerobione t-34 i IS.

Ale trzeba przyznać że fajnie przerobione, hamerykany z holywudu w tamtych czasach w tej kwesti straszną kiche odwalali, a u nas było to jak na tamte czasy super zrobione :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 01:09 
Porucznik
Porucznik

O to ciekawe rzeczy opowiadasz Aygon bo slyszałem ze MWP w stolicy sie o nią upominało i ponoć zabrali .Fajnie ze jednak zostanie w Szczecinie a nie wiesz czy to bedzie rekonstrukcja całego stanowiska tz: wieza + bunkier ? czy "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! postawią ja samą ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 02:49 
Generał Broni
Generał Broni

Zacytuje z innego forum wieża obecnie znajduje się w batalionie remontowym w Czarnem k/Szczecinka. jest już po piaskowaniu, malowaniu i oczekuje lepszych czasów. wieża jest własnością Muzeum Narodowego w Sz-nie, do Chin nie pojedzie.. Co do zrekonstruowania stanowiska to nic nie wiem ale znam człowieka który zajmuje się tworzeniem tego muzeum więc można powalczyć, w końcu odtworzenie drewnianej konstrukcji stanowieka (a takie najprawdopodobniej było w tym wypadku) nie byłoby jakimś trudnym czy kosztownym przedsięwzięciem.
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]