Teraz jest środa, 24 czerwca 2026, 12:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2006, 00:28 
Kapral
Kapral

Czy jakiś pojazd niemiecki (czołg) został użyty w polskim filmie (oprócz wspomnianej Pantery w Samych Swoich, jako tło) to nie wiem. Na pewno LWP i Sowieci nie zdobyli jednego pojazdu a setki, niestety niszczono wszystko co związane z Faszyzmem/Hitlerem/Niemcami. Zdecydowaną większość "dołowano" lub pocięto i wywieziono do hut. Nieliczne trafiły do muzeów min. wspaniałe muzeum w Kubince pod Moskwą. Zdarzały się nieliczne przypadki że czołgi niemieckie używane były bojowo przez LWP i ruskich.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2006, 07:17 
Strzelec galicyjski

Witam . Ruscy w brew pozorom skrzętnie zbierali pojazdy z pola walki ( te na chodzie w pierwszej kolejności ) , reszta była ewidencjonowana i ściągana na materiał wsadowy do polskich hut . z tego co wiem to jeszcze do 1946 brał udział w walkach z oddziałami UPA ,Sdkfz 251. Ja jeszcze w żadnym polskim filmie nie widziałem oryginalnego niemieckiego czołgu - wszystkie te tygrysy i pantery to T 34 lub Is -2 oczywiście czasami po dośc różych przeróbkach ( niestety podwozie jest zawsze to samo ) . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 16:48 
Porucznik
Porucznik

dalton napisał(a):
Witam . Ruscy w brew pozorom skrzętnie zbierali pojazdy z pola walki ( te na chodzie w pierwszej kolejności ) , reszta była ewidencjonowana i ściągana na materiał wsadowy do polskich hut . z tego co wiem to jeszcze do 1946 brał udział w walkach z oddziałami UPA ,Sdkfz 251. Ja jeszcze w żadnym polskim filmie nie widziałem oryginalnego niemieckiego czołgu - wszystkie te tygrysy i pantery to T 34 lub Is -2 oczywiście czasami po dośc różych przeróbkach ( niestety podwozie jest zawsze to samo ) . Pozdr.

Dokładnie , to typowe ze za frontowymi jednostkami szły specjalne oddziały zbierające i zabezpieczające sprzęt . Bano się ze porzucona broń itp: wpadnie w ręce ruchu oporu , i będzie wykorzystana przeciwko Ruskim . A może ktoś sprawdził tego Hubala ?? no bo w "Orle" jak widzę po skanach pojazd jest oryginalny , może gdzieś stoi w magazynie i czeka na znalezienie ?? a te kołowe cudo jest chyba rzadkością :D W Pianiście pzkf IV była jak sadze komputerowa , albo wlepiona z innego filmu, ta samo w "Karol, człowiek który został Papieżem " PZDR KONIU

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 16:58 
Porucznik
Porucznik

l&m napisał(a):
Lansjer napisał(a):
Pokusiłem się i wczoraj przeglądałem wspomniany film i to co widziałem to tylko odpowiednio przerobione t-34 i IS.
To znaczy, że żaden czołg niemiecki na zdobyty na naszej ziemi nie był używany do filmów itp. Co zrobiono z tymi czołgami, które zdobyli :que Przetopili :cry: :que Z tego co wiem jeden Panzer IV był używany przez Armię Ludową jako niszczyciel czołgów, niestety on też się nie zachował :( A T-34 i IS-ów w h... i trochę :wq :wq :wq :n

Nie ma sie czego wstydzić w Szerogowcu Rayanie Tygrysy to tez T-34 choc mieli fundusz jak wszystkie polskie filmy wojenne po 45 roku :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 21:47 
Szeregowy
Szeregowy

Kilka lat temu w muzeum w Czeskich Lesanach (o ile dobrze pamiętam nazwę miejscowości) uruchomiono czołg Panzer IV, który ponoć gra obecnie w różnych filmach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 22:31 
Szeregowy
Szeregowy

Znalazłem w internecie ten czołg:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 22:33 
Szeregowy
Szeregowy

Ale coś nie mogę dodać załącznika.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 22:34 
Szeregowy
Szeregowy

No to się udało.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 18:21 
Szeregowy
Szeregowy

A to jest link do galerii przedstawiającej pokazy w muzeum w Lesanach.
Mają tam killka bardzo interesujących pojazdów, w dodatku na chodzie.
http://www.militarni.pl/?lang=1&cat=91&galeria=240

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2006, 00:35 
Szeregowy
Szeregowy

W serialu "Gruby" można zobaczyć wrak Tygrysa.
Ostatnio w Kino Polska, w Polskiej Kronice Filmowej z lat 50 pokazywali jak cięto i przetapiano sprzęt poniemiecki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2006, 12:57 
Porucznik
Porucznik

No sadze ze wiekszość sprzetu skonczyło wlasnie swoj żywot w przetopie , wracając do mojego wczesnieszego postu to mogłby ktos sprawdzić ten Film z Hubalem ?? ja nie mam tego filmu :( a moze ktos dysponuje i dał by odpowiedz?? ewentualnie fote z ujecia ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 stycznia 2006, 00:47 
Kapral
Kapral

Ale ten temat (uwaga trudne słowo;)) wyewoluował;)

Film mam, obejrzę na dniach i zdam relacje

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 stycznia 2006, 11:37 
Szeregowy
Szeregowy

CapitanŻbik napisał(a):
Pantera (a właściwie to co z niej zostało) nie została wydobyta przez Kęszyckich tylko przez Muzeum Orła Białego ze Skarżyska Kamiennej i prawdopodobnie tam sie znajduje. Skoro tak się przyczepiliście do Keszyskich powiedzcie mi gdzie teraz jest wieża wydobyta razem z tą Panterą?

http://www.wolf.pl/wywiad.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 stycznia 2006, 15:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam,
Nie będe każdego z osobna cytował, ale uważam, że to dziwne, że zostało tylko kilka PzKpfw IV i nic więcej z czołgów i niszczycieli - nikt nie używał na przykład Tigera do przewożenia zboża, lekkiego czołgu jako ciągnika?? A czołgi i działa pancerne zdobyte w Normandii i we Francji a potem w Niemczech i innych kolejno zajmowanych regionach co z nimi??? Zniszczono przedopiono na sztuczne zęby czy klamki???Co napisałem o Tigerze powyżej to raczej mało możliwe, ale tak było z tankietką TKS w Norwegii :1 Fragment Sztukasa jest do dziś używany jako korytko dla świnek :piwo . Tak więc same IS-y i T-34 nam zostały... Nic więcej :cry: :cry: :cry: szkoda...
Za jakiś czas może nawet hełmów Wehrmachtu nie kupimy, albo znajdziemy a zachód (USA :jump ) wyrośnie na potęgę w dziedzinie broni niemieckiej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2006, 15:59 
Porucznik
Porucznik

Wiesz z jednej strony nie można sie temu dziwić bo , po wojnie nikt tego nie zbierał, kraj był zrojnowany a stal była przydatna , poatym wiesz jaki ludzie milei stosunek do niemcow i wszystko co sie z nimi wiazało było feee. Zapewne gdyby teraz była analogiczna sytuacjia tz (wojna ) i po pieciu latach nastapił by "pokój" piszemy przez "ó" - błąd ortograficzny!!! to miał bys dosyc wszystkiego co sie z tym kojarzy i widząc wrak czołgu T-72 na polu albo w lesie miałbys odruchy wymiotne :(. Poza tym Rosjanie tez sciagali sprzet do siebie albo na przetop albo do Badań itp :( ja mysle ze jeszcze troche u nas jest sprzeciku ale w rekach prywatnych . Ale faktycznie szkoda ze malo co sie zachowało :( nigdy nie widziałem Tygrysa ani pzkfa :(

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]