Teraz jest niedziela, 24 sierpnia 2025, 08:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Biorą wykrywacz i kradną skarby pod osłoną nocy
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2025, 22:59 
Specjalista
Specjalista

nomennescio ty też sobie żyj w swoim świecie bez Google

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2025, 00:19 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Może mi ktoś wyjaśnić co jest nie tak z tym "google"? i jakich narzędzi o porównywalnych możliwościach używacie skoro "google" są złe?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2025, 08:44 
Pułkownik
Pułkownik

a wpisz sobie pytanie: czy mozna ufac google i napisz mi co wyskoczylo?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2025, 11:02 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

nomennescio napisał(a):
a wpisz sobie pytanie: czy mozna ufac google i napisz mi co wyskoczylo?

To raczej Ty sobie wpisz "Nieumiejętność oceny źródeł"
Google to tylko hasłowa wyszukiwarka, to od Ciebie zależy w jaki sposób z niej korzystasz i jakiej jakości są informacje, które uzyskujesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2025, 11:20 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
:roll: co za bzdury. Porównaj sobie google np. z https://duckduckgo.com.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2025, 11:24 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):

Mogę się nie zgadzać z nomennescio zawsze i we wszystkim ale tutaj akurat jest bliższy prawdy i na pewno nie można mu odmówić znajomości realiów brytyjskich. Skala nocnych kradzieży zdecydowanie się tam zmniejszyła wraz ze zmianą przepisów, co oczywiście nie nastąpiło z dnia na dzień, to jest proces rozciągnięty w czasie. To też świetny przykład na to, że liberalizacja w tym temacie lepiej się sprawdza niż batożenie, czyli system zakazów i nakazów... I to w sumie jest matematyka prosta jak anatomia cepa. Jeśli możemy sprawić, że więcej ludzi po liberalizacji będzie zgłaszać znaleziska i miejsca znalezienia to warto to zrobić nawet jeśli jakaś część nadal w tej szarej czy czarnej strefie pozostanie. Tutaj oczywiście nie należy mieć złudzeń, że istnieje jakiś system doskonały obejmujący 100 % zainteresowanych obywateli. Zawsze będą jakieś czarne owce ale możemy zmniejszać skalę tego zjawiska ludzkimi przepisami, czyli marchewką a nie kijem.
Artykuł rzeczywiście jest po prostu głupi, bez ładu i składu miesza wątki polskie i brytyjskie. Tutaj nie ma nic wartościowego i nie ma o czym nawet dyskutować.

Sprawdziłam sobie jeszcze tego dziennikarza no i wszystko jasne, fascynacja technologiami oczywista ale szkoda, że to pokolenie dziennikarzy nie ma za grosz instynktu i zapomina o rozumie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2025, 11:29 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

frank napisał(a):

Co niby jest bzdurą w tym co napisałem?
kaczka to po prostu mniej korporacyjna wyszukiwarka o takiej samej zasadzie działania jak google

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2025, 15:54 
Plutonowy
Plutonowy

Aśka72 napisał(a):
zdzicho napisał(a):

Mogę się nie zgadzać z nomennescio zawsze i we wszystkim ale tutaj akurat jest bliższy prawdy i na pewno nie można mu odmówić znajomości realiów brytyjskich. Skala nocnych kradzieży zdecydowanie się tam zmniejszyła wraz ze zmianą przepisów, co oczywiście nie nastąpiło z dnia na dzień, to jest proces rozciągnięty w czasie. To też świetny przykład na to, że liberalizacja w tym temacie lepiej się sprawdza niż batożenie, czyli system zakazów i nakazów... I to w sumie jest matematyka prosta jak anatomia cepa. Jeśli możemy sprawić, że więcej ludzi po liberalizacji będzie zgłaszać znaleziska i miejsca znalezienia to warto to zrobić nawet jeśli jakaś część nadal w tej szarej czy czarnej strefie pozostanie. Tutaj oczywiście nie należy mieć złudzeń, że istnieje jakiś system doskonały obejmujący 100 % zainteresowanych obywateli. Zawsze będą jakieś czarne owce ale możemy zmniejszać skalę tego zjawiska ludzkimi przepisami, czyli marchewką a nie kijem.
Artykuł rzeczywiście jest po prostu głupi, bez ładu i składu miesza wątki polskie i brytyjskie. Tutaj nie ma nic wartościowego i nie ma o czym nawet dyskutować.

Sprawdziłam sobie jeszcze tego dziennikarza no i wszystko jasne, fascynacja technologiami oczywista ale szkoda, że to pokolenie dziennikarzy nie ma za grosz instynktu i zapomina o rozumie.

Brawa dla Aśki72 za odwagę, iż ośmieliła się mieć inne zdanie, w sprawie nocnych poszukiwaczy, niż wszystko wiedzący zdzicho. Teraz czekam aż zdzicho zaleje nas „dowodami” z Google, iż się mylimy, jak zawsze zresztą, bo do błędu to się nigdy nie przyzna, też jak zawsze zresztą. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2025, 17:50 
Specjalista
Specjalista

Aśka72 napisał(a):

Skala nocnych kradzieży zdecydowanie się tam zmniejszyła wraz ze zmianą przepisów, co oczywiście nie nastąpiło z dnia na dzień, to jest proces rozciągnięty w czasie. To też świetny przykład na to, że liberalizacja w tym temacie lepiej się sprawdza niż batożenie, czyli system zakazów i nakazów... I to w sumie jest matematyka prosta jak anatomia cepa. Jeśli możemy sprawić, że więcej ludzi po liberalizacji będzie zgłaszać znaleziska i miejsca znalezienia to warto to zrobić nawet jeśli jakaś część nadal w tej szarej czy czarnej strefie pozostanie. Tutaj oczywiście nie należy mieć złudzeń, że istnieje jakiś system doskonały obejmujący 100 % zainteresowanych obywateli. Zawsze będą jakieś czarne owce ale możemy zmniejszać skalę tego zjawiska ludzkimi przepisami, czyli marchewką a nie kijem.
.

Nie ma sporu między nami. Grabież towarzyszy naszej cywilizacji od początków jej istnienia, a przybrała na sile w ciągu ostatnich 200 lat i ta instytucjonalna / no, bo skąd zabytki egipskie i nie tylko w Luwrze/ i indywidualna. Kradzież zabytków istniała, istnieje i będzie istnieć bez względu na to jakie prawo obowiązuje w tym względzie. We Francji lub Włoszech mimo surowego prawa złodzieje zabytków istnieją, w tak liberalnej Anglii też. Nikt z oczywistych względów nie zna skali tego złodziejstwa. Zwolennicy liberalizacji złodziejstwo marginalizują, a przeciwnicy wyolbrzymiają.
Osobiście bardzo bym się cieszył z bazy danych o znaleziskach, bo jako badacz i autor potrzebuję takich informacji. Do mojego artykułu o SOLIDVSACH zbierałem informacje o monetach ponad rok : http://ptngdansk.pl/2024/06/30/nr-175-2024/
Podziwiam Twoja wiarę, że liberalizacja prawa w Polsce w tym zakresie spowoduje, że więcej poszukiwaczy będzie zgłaszać znaleziska. Oby tak się stało. Ja takiej wiary nie mam, bo w naszym kraju istnieje wielka nieufność społeczeństwa do władzy zgodnie z zasadą, że ja dzisiaj ujawnię, a za rok władza się zmieni i mnie dopadną, a więc lepiej siedzieć cicho. Podobnie z grabieżą zabytków. Kto szuka dla zarobku, to dalej tak będzie robił. Czas pokaże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2025, 19:03 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
canabis.dw napisał(a):
frank napisał(a):
kaczka to po prostu mniej korporacyjna wyszukiwarka o takiej samej zasadzie działania jak google

Duckduckgo nie profiluje wyników wyszukiwania pod kątem użytkownika, w duckduckgo wyniki wyszukiwania są identyczne dla wszystkich użytkowników.

Google personalizuje wyniki na podstawie aktywności użytkownika, zapisuje historię wyszukiwań ze swoich portali: You Tube, mapy, tłumacz itd., dlatego w google wyniki wyszukiwania są mocno spersonalizowane pod konkretnego użytkownika i dlatego są różne dla każdego użytkownika. Przykładowo, jesteś ekooszołomem to z googli nie dowiesz się o nadchodzącej epoce lodowcowej. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2025, 19:30 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

frank napisał(a):
canabis.dw napisał(a):
frank napisał(a):

Duckduckgo nie profiluje wyników wyszukiwania pod kątem użytkownika, w duckduckgo wyniki wyszukiwania są identyczne dla wszystkich użytkowników.

Google personalizuje wyniki na podstawie aktywności użytkownika, zapisuje historię wyszukiwań ze swoich portali: You Tube, mapy, tłumacz itd., dlatego w google wyniki wyszukiwania są mocno spersonalizowane pod konkretnego użytkownika i dlatego są różne dla każdego użytkownika. Przykładowo, jesteś ekooszołomem to z googli nie dowiesz się o nadchodzącej epoce lodowcowej. :)

W takim razie powinieneś zacząć tej kaczki używać, bo Ciebie "wyprofilowało" na maxa w stereotypową prawicową bańkę :lol:

A tak na poważnie to nie działa w tak prymitywny sposób że podaje Ci tylko jedną narracje
Tu chodzi o profilowanie reklam czy manipulowanie kolejnością wyników i tu dochodzimy do tego o czym pisałem wcześniej - "ocena jakości źrudeł"
Nie każdy kieruje się tylko kolejnością wyników...
Jak już szukasz info o tej nadchodzącej epoce lodowcowej to dopisz "edu" na końcu i powinny wychodzić Ci mniej szurskie wyniki

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]