Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 08:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Grupa Rekonstrukcyjna
PostNapisane: piątek, 1 sierpnia 2003, 10:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Może trochę nie na temat, ale z historią i militarystyką akurat ma to wiele wspólnego.
Poszukujemy chetnych do wstąpienia w szeregi Grupy Rekonstrukcyjnej "Polski Wrzesień".
Zajmujemy się głównie odtwarzaniem sylwetki polskiego żołnierza z września 1939r.

Chętni na priva: m.szkup@eniro.pl

Pzdr, Mariusz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2003, 15:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Słyszałem o istnieniu różnych grup rekonstrukcyjnych lecz z tego co wiem wiekszosc odwzorowuje niemieckie jednostki wojskowe. Mi osobiscie ganianie w niemieckim mundurze nie sprawialoby najwiekszej przyjemnosci. Co innego w przypadku rekonstrukcji polskiego zolnierza z wrzesnia 39 r. - mogloby to byc dosc ciekawa zabawa (szczegolnie na zlotach).
Napisz MAB cos wiecej na ten temat. Kto, gdzie, kiedy i jak? Przedstaw jakis projekt a ja sie pewnie przylacze (a jak sadze wiele innych osob tez).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 14:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W kilku słowach mogę powiedzieć iż Grupa Rekonstrukcji Historycznej Polski Wrzesień obejmuje już wiele osób praktycznie z całego kraju.
Oprócz najliczniejszej piechoty nasze szeregi zasila również kawaleria a także replika samochodu pancernego.
Ja osobiście reprezentuję grupę Cytadela, w skład której wchodzi także sekcja medyczna oraz sekcja RKM.
Czynnie uczestniczymy w spotkaniach i zajęciach (musztra i taktyka), a także w większych imprezach (jak na tegorocznym święcie 25 brygady kawalerii powietrznej w Glinniku k. Tomaszowa Maz. z udziałem władz państwowych i wojskowych).
Jednak w tym roku naszym największym przedsięwzięciem będzie odtworzenie przeprawy Wojska Polskiego w 1939 roku nad Bzurą (Witkowie, 13 września 2003 roku).
Na chwilę obecną mamy już zgromadzoną ponad setkę uczestników (zarówno piechota, jak i kawaleria, wojska pancerne oraz artyleria), a także taczankę i polski samochód „łazik”.
Jeśli więc ktokolwiek chciałby wstąpić w nasze szeregi (zarówno polskie, jak i niemieckie) to chętnie zapraszam, gdyż zabawa jest ogromna, a przy okazji można się wiele nauczyć.
Pzdr, Mariusz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 sierpnia 2003, 08:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Potwierdzam słowa Mariusza, gdyż razem działamy w "Polskim Wrześniu" i jego podgrupie "Cytadela". Dodatm tylko, że to juz druga rekonstrukcja przeprawy w Witkowicach. Pierwsza rok temu byla skromniejsza no i z przeciwnikiem wirtualnym. W tym roku będzie sekcja niemiecka ok. 40-50 chłopa (transporter OT-810, Opel-Bliz, kilka motocykli...). obiecane jest tez silne wsparcie chłopaków z MON-u ze swoimi zabawkami pirotechnicznymi, i najważniejsze , będę działa hukowe (te które walą przed grobem Nieznanego Żołnierza na wszystkich ważnych uroczystościach).
Więcej oficjalnych informacji powinno byc pod adresem http://www.grh1939.prv.pl.
Pozdrawiam Funky

Ostatnio edytowano piątek, 8 sierpnia 2003, 12:03 przez Funky_OWall, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2003, 13:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Funky popraw adres http://, gdyz ten niestety nie dziala.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2003, 08:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Sęk w tym że link poprawny, tylko sa jakieś przyczyny techniczne :kill . Jeśli się coś faktycznie zmieni to dan znaC. Funky

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2003, 12:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No tak strona już działa, ale pod zmienionym adresem. Mam nadzieję że już się nie zmieni:)
Funky

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2003, 13:33 
Pułkownik
Pułkownik

MAB, a byłeś może w Nowym Glinniku na Rewii Kawalerii Powetrznej?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2003, 13:59 
Pułkownik
Pułkownik

Ja osobiście wolę niemiecki ekwipunek, dlatego tez go kompletuję. Jedynie go zbieram. Myślę, że fajnie by było poganiać wśród polaków :) Chyba zaczne kompletować oporządzenie polskie na rekonstrukcję. Może kiedyś zapisze sie do jakiejś grupy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2003, 12:54 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Sorry, że tak późno, ale jednak...
Jeśli ktoś chce wystapić na Bzurze a nie ma nic z oporządzenia to polecam wypożyczenie ekwipunku za ok. 50 zł.
Co do niemców to istnieje u nas również grupa niemiecka, więc tak naprawdę to mamy z kim się ganiać.
Natomiast co do Glinnika - jasne, że byłem.
Rozbiliśmy się obok pancerki Leszka Kusiaka, a w wolnej chwili zaszarżowaliśmy na wrogi transporter aż kurz leciał :lol:
Pzdr., MAB

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2003, 23:10 
Pułkownik
Pułkownik

No ja też byłem, ponieważ mieszkałem na Glinniku, a obecnie w Tomaszowie Maz. Byłem ze swoim starszym i gadaliśmy z jakimiś kolesiami z polskiej grupy na temat ekwipunku itp.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2003, 00:30 
Moderator
Moderator

bylem kiedys na rekonstrukcji bitwy z okresu wojny secesyjnej w stanach. swietna rzecz. robiac zdjecia czulem sie jak reporter wojenny. kupe strzelania, pare setek ludzi... widzialem tez zdjecia z rekonstrukcji ladowania w normandii - jak w szeregowcu Ryanie. POpieram rekonstrukcje. chetnie zobacze, moze sie przylacze.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]