Teraz jest czwartek, 2 lipca 2026, 20:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaka wykrywka???
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 00:12 
Porucznik
Porucznik

Witam!!!

Jestem początkującym poszukiwaczem i niezbyt zamożnym, heh. Chiałbym się dowiedziec jaki kupic sprzęt na początek, żeby miał jak najlepsze osiągi i był w przystępnej cenie, najlepiej używany i w granicach 200 - 300zł (najlepiej ok 250zl) Jeśli ktos ma takie cos na zbyciu to prosze pisac.

proszę o pomoc !!!

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 00:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Hmmm, mysle ze Jabel w tej cenie...
poszukaj zreszta w poprzednich tematach, bylo tego multum!

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 00:46 
Specjalista
Specjalista

Niestety nic dobrego nie mogę Ci doradzić. Mając budżet do 300zł trudno mówić o jakichkolwiek osiągach. Trzeba zwrócić uwagę, że nawet najtańsze zagraniczne (nowe) wykrywacze to koszt rzędu 600 zł… a są przecież najtańsze więc o osiągach a tym bardziej wyborze trudno jest mówić… niestety. Nie chce Cię zniechęcać, tylko tak postawiłeś pytanie, jak byś chciał lepszy niż przeciętny wykrywacz za cenę mniejszą niż najtańsze modele. Mam trzy propozycje:
- kup wykrywacz do samodzielnego montażu JABEL na stronie www.jabel.com.pl, to koszt 87 zł do tego materiały, w jakiś 120 – 150 zł powinieneś się zmieścić. Jest to jeden z najprostszych możliwych wykrywaczy, ale ma dobrą cenę i będziesz miał szansę przekonać się czy naprawdę poszukiwania Cię interesują. Jeśli sam nie umiesz lutować i na elektronice się nie znasz, popytaj wśród znajomych, może ktoś Ci pomoże. Możesz też uwzględnić poprawkę Mranda poprawiającą zasięg wykrywacza: viewtopic.php?t=22072
- druga opcja to żebyś się wstrzymał, pozbierał, zaczekał na urodziny czy znalazł jakąś pracę i dobierał kasę, rozsądnie rzecz biorąc do ok. tysiąca złotych.
- możesz jeszcze zrobić sobie zamiast wykrywacza szpilę z sztywnego drutu i drewnianej rączki i żgając glebę zacząć poszukiwania, niektórzy mają bardzo dobre wyniki, ewentualnie też jeśli masz w pobliżu jakieś stawy czy rzeki możesz użyć do poszukiwań magnesu neodymowego, wszystko o szpili i magnesie znajdziesz tu: viewtopic.php?t=15123
I tu: viewtopic.php?t=21731

Przede wszystkimi musisz zastanowić się gdzie chcesz szukać i czego chcesz szukać. Bo bez dobrej przemyślanej strategii (dobór miejsca, dobór odpowiedniej pory roku jeśli to są np. pola uprawne, przestudiowanie starych map, oraz książek historycznych) nawet wykrywacz za kilka tysięcy Ci nie pomoże

Na przyszłość użyj opcji szukaj, znajdziesz o wiele więcej informacji na wiele ciekawiących Cię kwestii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 01:06 
Pułkownik
Pułkownik

Wujek dobra rada sie znalazl, co nigdy Błąd-nie "ziemii" a "ziemi" z wykopkow nie powachal :).
Za 300 poszukaj Cykolpa, badz jakis starszy model Rutusa. Za niewiele wiecej mozesz dostac Bounty Hunter IV, Radioshack, Garet 100.
Musisz szukac na forum i na portalalach aukcyjnych. Ale generalnie za 250 to nic konkretnego nie znajdziesz. Minimalny prog graniczny to 300 zlotych.
Pozdrawiam.
karas1979

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 01:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

karas1979 napisał(a):
Wujek dobra rada sie znalazl, co nigdy Błąd-nie "ziemii" a "ziemi" z wykopkow nie powachal :).
:666 :1

Sluchaj Karasia. Bounty Hunter to chyba najlepsze rozwiazanie.

pzdr

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 01:34 
Specjalista
Specjalista

Panowie, spokojnie, czy ja gdziekolwiek twierdziłem, że mam monopol na dobre rady? Wiem z doświadczenia, że ludzie zadający pytania które się powtarzają, szczególnie młodzi, nie spotykają się z przychylnością forumowiczów, tylko najczęściej z „to już było” itd. Stąd moja reakcja. Staram się chłopakowi pomóc jak umiem najlepiej. Przecież żadnej krzywdy mu nie wyrządziłem ani też źle nie doradziłem. Nie sądzę, żeby doświadczenie odgrywało kluczową rolę w odpowiedzi „co do 300zł” bo wyboru porostu prawie nie ma.
Odpowiadając na jego post miałem czyste intencje
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 04:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

ok, ok. Tak sobie zartowalismy. Nudno Panie Dziejku w zimowe wieczory to sie zaczepki robi :)

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 10:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Za 200 zł powinieneś bez problemu kupić jabla ale..
Gdybym był na Twoim miejscu i dysponował kwotą 300 zł to szukałbym Cyklopa a BHIV odpuścił sobie.
O Garrettach nic nie powiem bo nigdy nie miałem okazji się nim pobawić jednak bodajże Tess miała dobrą rękę do ace 100..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 11:14 
Porucznik
Porucznik

Witam

Dzięki za wszystkie porady.
Wykrywacza chciałbym użyc do poszukiwania miltariów w lesie, albo na polach - mam wiele ciekawych miejsc do przeszukania, a biekac ze szpilą czy cos no to troche by długo zeszło.

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 11:22 
Porucznik
Porucznik

Chociaż musze wam powiedziec ze przy pomocy zwykłej szpili, wyciągneliśmy hełm, pare łusek, kawałek saperki i czaszke ;D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 11:57 
Porucznik
Porucznik

Łuski to dla was to nic wielkiego ale dla mnie to zawsze cos :P ( dobre i tyle na początek)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 12:06 
Porucznik
Porucznik

No to mówicie ze za tą kase nie kupie nic konkretnego?? nawet używanego sprzętu??
A JABEL nadaje się do poszukiwania militariów np. w lasach czy na polach?? Do jakiej głębokosci mozna znaleźc np. hełm czy bagnet??

proszę o pomoc!!!

Jeśli ktos ma używany sprzęt za ok 250 - 300 zl to pisac

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 12:10 
Specjalista
Specjalista

Dwie uwagi:
- nie zapomnij, ze jak będziesz poszukiwał militariów znajdziesz również sporo „rozrywek” czyli niewypałów, musisz bardzo uważać i trzy razy się zastanowić zanim coś wykopiesz czy wyjmiesz, o to dwa linki które koniecznie musisz odwiedzić:
viewtopic.php?t=14413
http://members.shaw.ca/gryphon223/consequences.html - ostrzegam, niemiłe zdjęcia, ale skoro chcesz kopać militaria musisz być świadom co Cię może spotkać
- zamiast robić 3 posty jeden pod drugim możesz użyć opcji zmień aby dopisać coś lub cos zmienić w swoim poście – wtedy forum jest bardziej przejrzyste

Skoro do militariów to wykrywacz PI chyba najlepiej zdaje egzamin, niech ktoś bardziej doświadczony Ci doradzi jakiś konkretny model, ale jak mówiłem, z 300 zł nie zaszalejesz. Ja bym wolał się zmobilizować i do wakacji dozbierać więcej kasy, inaczej możesz się szybko zniechęcić poszukiwaniami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 12:33 
Pułkownik
Pułkownik

W sumie ciezko powiedziec czy Bounty bylby rozwiazaniem lepszym od Garreta 100 czy Rutusa. Wszystko zalezy od szczescia.
MIalem zaczarowanego wrecz Garreta 100 ktorym wyciagnalem w jednym sezonie kilkaset monet. Sprzet zarobil na siebie i zamienilem go na Minelaba. Gareta kupil błąd ortograficzny!!! uzytkownik tego forum i trafil nim ponad 200 monet w jednym dolku.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 13:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Rutusa za 300 zł raczej nie kupi a Cyklopa już tak i w porównaniu z Jablem będzie miał jako tako dyskryminacje "wielkościową" o ile pamiętam.
Jeżeli chce zakręcić się za militariami to BH IV będzie tu nieporozumieniem - nawet na drobnice zasięg jest kiepski.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]