Teraz jest piątek, 3 lipca 2026, 08:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dynamik i statyk oto jest pytanie !
PostNapisane: środa, 8 marca 2006, 14:27 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam!
Prosze Was o wyjasnienie: dlaczego tryb statyczny w wykrywaczu nadaje sie najlepiej do szukania pozostalosci wojennych, zelastwa, a tryb dynamiczny do kolorowej drobnicy, monet?(czy to tylko kwestia wiekszego zasiegu w statyku?) Co jesli wykrywacz ma tryb statyczny z dyskryminacja? Dzieki za wyjasnienie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 marca 2006, 14:50 
Generał Broni
Generał Broni

Jak wykrywka ma tryb statyczny z dyskryminacja, to nawet na chłopski rozum mozna wywnioskować, ze podczas szukania na statyku nie bedziesz kopać wszystkiego-gwożdzi, odlamków etc.
Mi sie wydaje, ze statyk lepiej nadaje sie do militariów włąśnie ze wzgledu na zasięgi. Militaria zazwyczaj leża o wiele głębiej niż np.monetki. Może sama technika chodzenia na statyku i dynamiku też ma jakiś wpływ?
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2006, 08:17 
Podpułkownik
Podpułkownik

na to pytanie można łatwo znaleźć odpowiedź we własnym zakresie. takie poszukiwania są kształcące więc warto.
w uproszczeniu, założenie konstrukcyjne jest takie żeby oddzielić stosunkowo wolnozmienny sygnał od gruntu od znacznie szybciej zmieniającego się sygnału pochodzącego od obiektów metalowych.
diabeł tkwi oczywiście w szczegółach, czyli definicji sygnału wolno i szybkozmiennego. granicę stawia się najczęściej w zakresie kilku Hz.
idąc dalej w pewne uproszczenia - aby tę granicę przekroczyć trzeba dla obiektu małego w stosunku do cewki i znajdującego się stosunkowo blisko cewki, poruszać cewką z prędkością powiedzmy 0.5 m/s albo szybciej.
dla obiektów o rozmiarach większych i znajdujących się w większej odległości od cewki dla uzyskania odpowiednio szybkiej zmiany sygnału w cewce konieczne jest znacznie szybsze prowadzenie cewki.
no i teraz konkluzja - wyobraź sobie prowadzenie cewki z prędkością 2 czy 5 m/s w lesie, w krzakach i masz odpowiedź
jak na złość przy szybszym prowadzeniu cewki rośnie też siła sygnału pochodzącego od gruntu czyli maleje skuteczna możliwość oddzielenia pożądanego sygnału od obiektu od zakłócającego sygnału od gruntu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2006, 10:00 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

....czyli statyk z dyskryminacja w 100% nadaje sie do lasu!?!?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2006, 22:11 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Sylur :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 marca 2006, 00:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja mam inny dylemat..
Od zawsze chodziłem na statyku mimo, że moje wykrywki posiadały także tryb dynamiczny jednak preferuje wolne dokładne chodzenie.
Idzie wiosna a z nią pora na zmiane..
Zastanawiam się na Tesoro (raczej preferuje ganianie za drobnicą chociaż i czasem na coś większego się wypuszcze) tylko jak tam w nich jest z tym trybem statycznym ? Znajde coś dla siebie ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 marca 2006, 11:28 
Generał Broni
Generał Broni

w Tesoro Bandito jest statyk. Ale tesoraki to najlepsze na drobnice kolorową, wiec arczej to dynamiki.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 marca 2006, 17:11 
Kapitan
Kapitan

Tesoraki to rasowe dynamiki.

Wg tego zestawienia
http://www.tesoro.com/images/Comparison%20Chart.pdf
Tryb statyczny masz dostępny w następujących modelach adekwatnych do typowych poszukiwań: Vaquero, Golden, Cortes, DeLeon, Tejon.
Ale jest to all-metal. Z dyskryminacją masz wyłącznie tzw. silent search, czyli dynamik.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 marca 2006, 17:17 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

sylur napisał(a):
na to pytanie można łatwo znaleźć odpowiedź we własnym zakresie. takie poszukiwania są kształcące więc warto.
w uproszczeniu, założenie konstrukcyjne jest takie żeby oddzielić stosunkowo wolnozmienny sygnał od gruntu od znacznie szybciej zmieniającego się sygnału pochodzącego od obiektów metalowych.
diabeł tkwi oczywiście w szczegółach, czyli definicji sygnału wolno i szybkozmiennego. granicę stawia się najczęściej w zakresie kilku Hz.
idąc dalej w pewne uproszczenia - aby tę granicę przekroczyć trzeba dla obiektu małego w stosunku do cewki i znajdującego się stosunkowo blisko cewki, poruszać cewką z prędkością powiedzmy 0.5 m/s albo szybciej.
dla obiektów o rozmiarach większych i znajdujących się w większej odległości od cewki dla uzyskania odpowiednio szybkiej zmiany sygnału w cewce konieczne jest znacznie szybsze prowadzenie cewki.
no i teraz konkluzja - wyobraź sobie prowadzenie cewki z prędkością 2 czy 5 m/s w lesie, w krzakach i masz odpowiedź
jak na złość przy szybszym prowadzeniu cewki rośnie też siła sygnału pochodzącego od gruntu czyli maleje skuteczna możliwość oddzielenia pożądanego sygnału od obiektu od zakłócającego sygnału od gruntu

Dziekuje pieknie za odpowiedz!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 marca 2006, 17:44 
Specjalista
Specjalista

Jako nowy w temacie mogę się mylić i jakieś bzdury pisać, ale z tego co się orientuję to żaden wykrywacz Tesoro nie ma trybu statycznego. Tryb all metal to taki dynamik, tylko bez dyskryminacji i wolno dostrajający się. Jednak ja najedziesz na fant i zatrzymasz cewkę dostroi się do celu i sygnał zniknie albo bardzo osłabnie. Jeśli pisze bzdury to niech mnie ktoś poprawi – wszystko co napisałem to tylko wiedza teoretyczna która zdobyłem przez ostatnie miesiące szykując się do zakupu wykrywacza.
Prawdziwe tryby statyczne są tylko w niektórych i na ogół bardzo drogich maszynach (mam tu na mysli maszyny dynamiczne które mają również prawdziwy tryb statyczny) (Garrett 2500, XLT, starsze modele z serii White`s 6000). Z tego co się jeszcze orientuje to są poważne problemy z dyskryminacją w trybie statycznym i tak naprawdę w porównaniu do dyskryminacji VFL to jej właściwie nie ma. Stąd na ogół statyki przydają się tylko do głębokich poszukiwań dużego żelastwa i nie sprawdzają się w zaśmieconym terenie.
Jeśli cos pomyliłem proszę mnie poprawić. Proszę o wyrozumienie dla początkującego i jak na razie niestety tylko teoretyka… ale wykrywka już naprawdę niedługo :)

PS.
Tesoro chyba najlepsze są w drobnicy i średnich przedmiotach, do militarni potrzebna jest specyficzna maszyna.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]