No jeśli chodzi o Tesoro Cibola to ten wykrywacz planuje dla swojej narzeczonej :) Jak dobrze pójdzie to może jeszcze w tym sezonie się zakupi i będę mógł porównać naocznie z Vaquero. Swoją drogą to właśnie Van polecił mi Cibolę i dzięki niemu udało mi się trafić na recenzje tego sprzętu, jeśli jesteś anglojęzyczny to zajrzyj tu:
http://www.garysdetecting.co.uk/tesoro.htm
(mam pytanie – jakie linki można a jakich nie można zamieszczać na forum? Jeśli złamałem jakąś zasadę, to nieświadomie).
Bardzo przyjemny sprzęt, ale jako że dostrajania gruntu nie posiada odbędzie się to kosztem zasięgu, szczególnie na plażach – na ile, to dopiero będę miał okazje sprawdzić.
Ogólnie wydaje mi się, że Tesoro jest ciężkie do pobicia pod względem:
- małej wagi
- prostoty i przejrzystości obsługi
- dożywotniej gwarancji (co prawda w Polsce jest tylko dwa lata gwarancji, ale skoro w US nie boja się dać takiej gwarancji to o czymś świadczy).
- oraz skuteczności na kolorowe drobiazgi
Do kwoty 2000 zł wybrał bym właśnie albo Cibolę albo Vaquero zależnie od potrzeb i wymagań.
Chyba, że wolisz ekraniki LCD i cyfrową obsługę, to Tesoro nie jest dla Ciebie.
Dzięki Van za tak pochlebną opinie :) Miło jest kiedy ktoś docenia twoje bezinteresowne zmagania. Przez ostatni czas, kiedy to starałem się dokonać wyboru zorientowałem się jakie to może być cholernie trudne. Dlatego rozumiem osoby które pytają „co wybrać”. Można mieć naprawdę sporo doświadczenia i nie wiedzieć co się chce wybrać. Niezależnie od opcji szukaj, która nie mniej powinna być w uzyciu.
Co do white's-a 6000 – dostałem sporo opinie, że jest to naprawdę dobry i uniwersalny sprzęt, ale ciężki, skomplikowany w obsłudze i bardzo prądożerny. Nawet trochę osłabione baterie potrafią w niektórych trybach powodować niestabilność. Nie mniej to świetny wykrywacz, tyle, że trzeba dokładnie wiedzieć w co się pakujesz, bo się zniechęcisz do poszukiwań za nim na dobre zaczniesz. Stąd zdecydowałem się jednak na coś nowszego i prostszego w obsłudze acz niekoniecznie gorszego – raczej innego z charakteru.
Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru