Teraz jest czwartek, 22 stycznia 2026, 06:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 marca 2006, 18:06 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Jak Wy tacy chorowici na te miesnie sercowe jestescie, to dajcie na msze, ze wlasciciel jednego z tych "workow" nie pokazal paru(nastu) innych fantow. Ale jak sporzadzicie testamenty i zapiszecie swoje kolekcje na mnie, to moze zalatwie z Nim i pokaze :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 18:04 
Major
Major

marek123 napisał(a):
Witam
a oto foty mojej pierwszej donicy wz.31 .........do dzis trzymam ja z sentymentem jako pierwsze wrzesniowe znalezisko!
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Wiec jak juz wczesniej pisalem o teori słabej blachy przy donicach tu ma to swoje potwierdzenie :]
Helm znalazłem w pewnej gospodzie....słuzył jako miska wody dla psów i kotów! Przyszedł mrozik i helmik rozsadzilo :/
pozdro

Nie wiem czy ktos wczesniej Markowi odpowiadal, ale po 1 lod rozciska na boki, nie w pionie, wiecto wyglada na odlamek. ŁAdne rozwarstwienie.
31 byly jednymi z najlepszych helmow II WW jesli chodzi o jakosc stali. "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! ksztalt badz wysoka jakos powoduje pekanie, nie wiem jak temn termin sie w fizyce nazywal ;) Samoistne pekania sa przewaznie tylko na rantach a nie na czerepie i jeszcze w takiej pajeczynie :)

pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 21:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

no dla donic takie pekanie jest charakterystyczne. Co ciekawe inne gary tak sie nie rozlatuja :wq ale to moze ja jeszcze za mało widziałem.
pozdro Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 22:11 
Major
Major

heh, zmeczenie materialu :) taka jest moja opinia, byc moze sie myle :) ale trzeba chwalic swoje...
Do zobaczenia na Wyrach ;)

pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 marca 2006, 21:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dorwałem takie foto w pewnej ksiazce. Na chlebaku wyraznie widac manierke wzoru USA, dwie klapki to charakterystyczny element pokrowca amerykanskiego.
Czy ktos ma jakies domysły w jaki sposób był ten komplet mocowany do chlebaka ??? Na moje oko ten chlebak to wz26. Chlebak ten posiada po prawej stronie dwa wszyte paseczki,ale jak to cos mogło byc mocowane ???
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 20:41 
Pułkownik
Pułkownik

No przygotujcie się na masakrę ... i kolejny wytrzeszcz gałek ocznych ... sprzęt od paru dni na zachodniej aukcji - linku nie daje bo reklama jest wbrew zasadom forum ;) cena jak na razie 2300$

Cytuj:
Description for Item # 45801017

I AM A PRIVATE COLLECTOR WITH A VALID CURIO & RELIC LICENSE. IF YOU OR YOUR DEALER REQUIRES AN 01 FFL FROM ME, PLEASE DO NOT BID ON THIS GUN. I AM SELLING THIS PIECE FROM MY PERSONAL GALLERY TO EXPAND MY COLLECTION IN A DIFFERENT DIRECTION. You are bidding on an extremely rare original 7.92 Polish Mascerzek Anti-Tank Rifle and a single German proofed cartridge for this same weapon. (The weapon and live cartridge will be shipped to the winning bidder in separate boxes.) The serial number on the stock and the receiver match. The number on the barrel is different. However, if you know this weapon's history this would be common. THIS WEAPON IS ALSO MISSING THE WOODEN UPPER TOP HANDGUARD. However, this does not really take away from it's overall display value. During the invasion of Poland the Germans captured large numbers of these Polish designed antitank rifles. These rifles were used extensively in the earlier part of World War 2 by German Army units. It is similar in design to a Mauser Rifle firing a normal cartridge, but is longer and heavier and a muzzle brake has been attached to lessen the recoil. This rifle led to the development of the German rifles known as the Pz B38 and Pz B39. It was also known by its code name of kb Urugwaj (kb Ur) or by the name of its designer, Józef Maroszek. Its caliber was 7.92 mm and it could penetrate 15 mm armor at 300 m at 30 degrees. This rifle was based on the successful construction of the Mauser anti-tank rifle, a standard pre-WorldWar One infantry weapon. The action was modified to sustain higher pressure of the new bullet and the muzzle was extended significantly. The first tests carried out in Brzesc and Pionki showed that the new weapon was capable of perforating a 15 mm steel plate from the distance of 300 meters. Similar results were reached after firing at a deflected steel plate. Initially, the barrel could only sustain up to 30 shots, after which it had to be replaced with a new one. However, this drawback was soon corrected and the final prototype could fire approximately 300 rounds before a change was required. The Polish military accepted the new design on November 25, 1935. Please refer to the attached photographs for more details as to description and condition. This gun is over 70 inches long. Therefore, fully insured shipping is $40.00 dollars to FFL or C&R holders only. Payment by certified check, bank transfer or money order. Please email with any additional questions or for additional photographs. We have over 515 positive feedbacks at eBay under seller fhhubbard. Thank you for taking the time to look at our auction. You are bidding on the exact item pictured. We attempt to take detailed photographs and provide an accurate description of all items offered in an effort at complete buyer satisfaction. Best of luck bidding! Sincerely, F. H. Hubbard AGAIN, PLEASE NOTE THAT I AM A PRIVATE INDIVIDUAL WITH A C&R LICENSE AND BE SURE THAT YOUR FFL DEALER WILL RECEIVE FROM A PRIVATE INDIVIDUAL WITH A C&R LICENSE.

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 20:58 
Lew morski

Cholera - troszke drogo, ale zal mi tego ura...jaki to kraj? Chyba byloby trudno go przewiesc? No i nasze prawo kazaloby go przerznac tak aby nie grozil...Czy to na pewno oryginal?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 21:01 
Kapitan
Kapitan

bolas miałeś link do tej akcji od Łukasza??? A ten Urek jest odjechany :1 :1 :1 :1 :1 jak go zobaczyłem na akcji to mysłałem ze zadzwonie zaraz po pogotowie bo miałem zawał serca!!!!! Ktwa czemu w Polsce nie ma takiego dobrego prawa żeby takie piękne i sprawne egzemplaże broni były w prywatnych rękach!!!! A nie jak byś takie coś sobie skombinował to musiałbyś w Polsce wiercić bo mamy jebnięte prawo ze taki rarytasik trzeba by było s.......dolić wierceniem !!!! przed panami :cop :cop :cop :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 21:04 
Pułkownik
Pułkownik

Witam! To Łukasz dostał link od Bolasa. :) Raczej nie ma szans na ściągnięcie tego do Polski. W U.S.A. kilka sztuk podobnych jest. Szkoda, że w U.S.A. ... w mojej szafie na pewno ładnie by wyglądał :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 21:30 
Pułkownik
Pułkownik

Sprawa jest prosta - trza mieć kaskę i odp. pozowolenia i można go sobie przywieźć legalnie do nas ;) Zero problemu - wystarczy dobra wola i cierpliwość przy załatwnianiu formalności. Nie wszystko co ładne trzeba bunkrować gdzieś po kątach :) Myślę że z Urem nie powinno być problemu jeżeli się posiada pozwolenie na broń kolekcjonerską. Może nawet by z jakimś zwykłym pozwoleniem na broń dało radę z niego postrzelac na jakiejś strzelnicy (do T-72 np :)...) . Heh najlepsze jest to że każdy narzeka jak ch...owe mamy to prawo a każdemu szkoda wywalić te 2 tysie (czyli przeciętną cenę kompa) na zrobienie pozwolenia i zainwestowanie w odp. pomieszczenie na broń :) A co za problem mieć ura w prywatenj kolekcji jak się go znajdzie, kupi i jeszcze ma się odp. pozwolenia. Prawo to najmniejsza przeszkoda - myślę że najtrudniej go znaleźć i zdobyć. A legalizacja ? Jak najbardziej jest to możliwe dla każdego z nas kto nie był karany i ma więcej niż 24 lata (czy 21...) - zainteresowanych odsyłam do ustawy o broni i amunicji.

Z opisu aukcji wynika że obecnie jest w stanie Illinois w USA. Mi wygląda na eleganckie cacko oryg. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 23:15 
Kapitan
Kapitan

Bolas jak ukończe 22 lata zamierzam wystąpić o pozwolenie o broń kolekcjonerską na razie mam 18 lat ale do 22 może troch grosza uzbieram.. Ach marzy mi się mauserek wz 29 lub 98a :) :) :) :)
A tak to czytacie panowie magazyn o broni ,,STRZAŁ" radze poczytać o ustawie o broni i amunicji szczególnie kolekcjonerskiej i redaktorzy sami radzą na razie powstrzymanie się o pozwolenie bo jeszcze są pewne niejasnosci za które panowie :cop :cop :cop mogą usadzić do pierdla.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2006, 01:16 
Pułkownik
Pułkownik

hmmm sugerowałem wpierw pomyśleć o papierach, spełnieniu wszystkich warunków i zdobyciu odp. pozwoleń na ściągnięcie a pożniej o ew. nabyciu broni w sposób legalny ... w takiej kolejności zapewne jest to możliwe :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Prawo
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2006, 14:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

"Ustawa"z dnia 14 lutego 2003 roku"o mianie utawy o broni oraz o zmianie ustawy o Biurze Ochrony Rządu.Art.11.Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:1}posiadania broni palnej wytworzonej przed rokiem 1850 lub repilkę tej broni i punkt 9;posiadania broni palnej pozbawionej cech uzytkowych!!!!!!!.Jak widzimy nie jest wymagane pozwolenie ale jest wymagana dezaktywacja broni{a nie zlomu}przez rusznikarza,sprawdzenie broni w Centralnym Laboratorium Kryminalistycznym no i jak się przebrnie tą drogę trzeba uiścić oplaty z ekspertyzy itd...w granicach 2tys. i wtedy dostajemy kwit rejestracyjny{nie pozwolenie}.Osoby zainteresowane odsyłam do komend wojewódzkich do odpowiedniego pionu aby dowiedzieć się szczegołów.Tam też pracują ludzie i bardzo chętnie pomogą,wytlumaczą itd...a nie mówić ze ONI SĄ ŻLI,PAZERNI ITP..."W KAŻDYM STADZIE MOŻE ZNALEŹĆ SIĘ CZARNA OWCA" .Ja spróbowalemi i jestem zadowolony --troszeczkę odwagi i naprawdę warto aby bylo tak jak trzeba a i spokój duszy zapewniony..Moja uwaga--każdy kolekcjoner militarii powinien mieć aktualną ustawę i "o broni i......... a nie słuchać co kto powie---nie mam na mysli Ciebie Bolek.Pozdrawiam wszystkich "zakręconych" wrześniem. Saperek. :1 :1 :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2006, 15:21 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 10:30 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2006, 16:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nakładki, przecież gość o tym pisze....

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]