tomasir napisał(a):
Czy możliwym jest by ten wykrywacz został "niewłaściwie" wykonany?
Oczywiście - wszelkie samoróby mają to do siebie, że tak na prawdę potrafią działać wyłącznie w rękach "składaczy", a i to nie zawsze (wiem z autopsji bo trochę różnych cudów naskładałem).
Swoją drogą, skoro ktoś to składał niekoniecznie musi to przyzwoicie działać - moze być byle jak zrobiony i marnie zestrojony (wbrew pozorom PI też należy zestroić)
Powiem Ci, że PI, choć piszą o nim, że jest prosty, to wcale nie jest to prawdą. Prosta jest wyłącznie sonda (w porównaniu z VLFem) i tylko tyle i w związku z tym na prawdę nie jest łatwo zrobić dobrze działającego PI. Osobiście nie znam konstrukcji jabli i nie wiem czy sa tego odmiany - jednak moim zdaniem PI przede wszystkim powinien mieć kwarcowy wzorzec częstotliwości (nie wiem czy jable nie mają czasem jakiegoś patentu na 555) inaczej będzie Ci to jeździć jak "Żyd po pustym sklepie".
Swoją drogą jeśli nie znasz się na elektronice lepiej nie pakuj się w składaka bo nikt Ci tego nie naprawi w razie czego. Zdaje się White's wypuścił PI - nie znam modelu, ale zawsze to urządzenie fabryczne, na dokładkę w Polsce serwisują White'sy.
Skoro chcesz szukać meteorytów - to dobrze strzelasz - PI na meteoryty jest dobry.