Teraz jest poniedziałek, 18 sierpnia 2025, 23:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Operacja Barbarossa-Forsowanie Sanu i zdobywanie bunkru.
PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2006, 18:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.
7 maja(niedziela) o godzinie 15.30. koło bunkru przy hotelu Gromada w Przemyślu odbędzie sie rekonstukcja bitwy o Przemyśl a dokładnie forsowanie Sanu przez niemieckie odziały i zdobywanie bunkru sowieckiego na brzegu.Z gazety dowiedziałem się że będzie tam ok. 200 osób(żołnierzy) więc będzie na co popatrzeć.
Wybieram się tam ,więc zrobie też fotki i je tu zamieszcze.Może ktoś też przyjedzie??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2006, 17:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witajcie!!! Na inscenizacji byłem , piwko także piłem i ....... schronu broniłem ....
Inscenizacja jakich mało!!!!!!! . Więcej takich!!!!!!!!!!!!
Zapisuję się na przyszły rok ...o ile Mirek będzie chciał na nowo męczyć się z organizacją i z naszymi dzielnymi ,,wojakamii,,.

Z pewnościa ozdobą inscanizacji byli jednakowo umundurowani i ,,strzelający,, Czesi - obyśmy i my dożyli takowej pociechy i w ,,Polsku<!!!!

Według mnie była to tak superowska inscenizacja , że teraz ciężko będzie innym zrobić coś ciekawszego!

Wystarczy powiedzieć o forsowaniu Sanu na pontonach ...i ten cholerny ogień artylerii.

Zawiodła tylko załoga schronu :))) , którą miałem przyjemność dowodzić :)... po prostu w decydującej chwili zabrakło Czechom amunicji!!! i to w chwili gdy trzeba było strzelać ze schronu!!!!

Tak więc schron bojowy poddał się po długiej, krwawej walce .... bez jednego wystrzału ....ale to już moja wina :( .......i proszenie obarczać nią organizatorów:).

Kilka słów g,woli wyjaśnienia: Gdy w decudującej o obronie chwili pobiegłem do Czechów i wołam : gdzie erkaem do obrony schronu!! .. gdzie amunicja! - ci bezradnie rozkładali ręce i mówili: ,,ne rozumim,, ne rozumimm,,.

Tak więc kolejny raz w historii dwóch bratnich narodów , z powodu braku wymiany informacji przegraliśmy wojnę!!!

Brak broni maszynowej nadrobiliśmy naszym bohaterstwem!!!!!

Broniliśmy więc schronu tylko jednym mosinem z bagnetem i jednym ślepakiem ...zresztą nie zdążyliśmy go nawet wystrzelić bo nas te łowce żelaznych krzyży / z odprutymi trupiemi łepkami!!/ zarzucili granatamii ... oj działo się działo ... oczywiście w środku schronu.

Smód...błyski...huk...smród ... ciemno ..jasno ...ciemno ..dwóch Polaków ...dwie Czeszki ...i dwóch Czechów... K..rwa czego oni nie powiedzieli .achtung!!!! ..zanim wrzucili granat..!! . To nasz dialog .. po tym jak podmuch wymiótł nas z kazamaty do przedsionka .... Po nastepnym chyba byśmy jużbyli w ...sraczu !!!! Czesi wzorem ,,Dobrego Wojaka Szwejka stali cichutko zbici w gromadkę i szeptali coś jakby ....Jiżisz!! Marija!!! co ci Polaci wyprawiają!!!!!

A potem było kolejnych kilka bach ...bach i to w chwili gdy chcielismy już wywieszać białą fllagę ...Ale przecież ...k..wa ... oni nam się poddać nie dadzą!!!!!!

.... A potem krzyki pod wejściową kratą! ,,wyłaście i nie wygłupiajcie się wysadzaniem /samych siebie/ bo ludzie już czekaja<< ......- niby czekają kiedy nam niemiachy przyłożą po łbach kolbami ....i tak się też i stało.

Jak już wspomniałem mieliśmy też w schronie dwie Czeszki - ,,zakładniczki,, -czyli przewidywaliśmy dłuższą obronę schronu :) .....ale historia potoczyła się inaczej.

Z przygotowanej na długą obronę ,,żelaznej rezerwy,, skorzystali zwycięzcy :n :(

Następnym razem poproszę o scenariusz bardziej korzystny dla obronców!!!!! Pozdrawiam 69

/ps,....... Panowie z HeerenVollku!!!! ....... który to w nocy haftował w śpiwór?/// :jump /

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]