Teraz jest poniedziałek, 10 listopada 2025, 01:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: APEL DO GRUP REKONSTRUKCYJNYCH !!!
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 10:21 
Główny Administrator
Główny Administrator

Byłem na pikniku militarnym w Mikołowie i było bardzo przyjemnie poza jednym wyjatkiem. Mianowicie grupy rekonstrukcyjne ładnie umundurowane ale musztra do bani !!! Wyglądało to żałośnie jak grupa żołnierzy robiła w tył zwrot, każdy w inny sposób. Wystarczy wstąpić na pierwszą lepszą zbiórkę harcerską i nauczą was musztry idealnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 10:42 
Sierżant
Sierżant

Często to widać na wystepach niektórych grup rekonstrukcji. Wszak patrząc na rekonstruktorów oceniają prawdziwych 'żołnierzy" tamtych lat. 1h musztry na pewno nauczy równego kroku i podstaw: w tył zwrot, w prawo itp.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 10:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A może Koledzy nie nadużywaliby słowa „grup rekonstrukcyjnych”??????
Ja jakoś ciągle ćwiczę i nie uważam, że nie znam musztry, a też przecież jest członkiem jednej z grup...

Pzdr., MAB

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 11:10 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Mianowicie grupy rekonstrukcyjne ładnie umundurowane ale musztra do bani !!! Wyglądało to żałośnie jak grupa żołnierzy robiła w tył zwrot, każdy w inny sposób

Taaa :666 To przyjedź na rekonstrukcje bitwy o Srebrną Górę w czerwcu to zobaczysz jak się prezentują pruskie regimenty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 21:36 
Główny Administrator
Główny Administrator

Nie rozumiem waszego oburzenia !
Jeżeli znacie musztrę to was ten apel nie dotyczy. Widziałem kilka rekonstrukcji i inscenizacji. Na każdej z nich rekonstruktorzy nie znali musztry niestety, a podejrzewam, że nie tylko ja to zauważyłem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 maja 2006, 02:31 
Generał Broni
Generał Broni

Coś w tym jest, jak sie rekonstruuje z pietyzmem najmniejszą cześć umundurowania to jak można nie znać podstawowy dyscypliny wojskowej. Ode mnie poradził bym też co niektórym trochę o siebie zadbać ;) , Na froncie wschodnim w '44tym mało który żołnierz niemiecki mógł się pochwalić nadprogramowym sadłem :666 (no chyba ze robił w prowianturze :) )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 maja 2006, 08:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wybaczcie Panowie, ale dość mam wrzucania rekonstruktorów dbających o szczegóły z tymi, którzy o nie nie dbają.
Oczywiście brakuje stranności w środowisku, ale dotyczy to głównie osób nowych, które dopiero co dołączyły lub takich, które nie przykładają należytej wagi do tego co robią.
Ale jeśli gdzieś zobaczycie "rekonstruktora" we współczesnym polskich plamiaku i ruskich goglach to naprawdę jest to tylko jego i wyłącznie jego błąd, a nie całego środowiska.

Z wojskowym pozdrowieniem, Mariusz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 maja 2006, 13:04 
Generał Broni
Generał Broni

A i też jakieś ładne odmrożenia wypadało by sobie wypielęgnować -nieprawdaż Ayqon ;) :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2006, 01:24 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Wszystko zalezy od grupy i Armii ktora sie odtwarza...
Osobiscie jestem czlonkiem GRH 101AB,musztre znamy i umiemy sie nia "poslugiwac" ale nie stosujemy jest na kazdej "reko" z powodow czysto Historycznych-powiedzice czy slyszeliscie aby Spadochroniarze Amerykanscy w Normandi stosowali musztre?"poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! uwazam ze na rekonstrukcji Bitewnej musztra nie jest wymagana w wiekszosci przypadkow-poprostu nie wydaje mi sie zeby Wojsko po kilku dniach na froncie bawila sie w,prawo zwrot,bacznosc,spocznij itp.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2006, 01:57 
Główny Administrator
Główny Administrator

musztra jest przypisana do wojska a wojsko do musztry od zarania dziejów. Nie sądzę też by amerykańskie wojsko nie znało musztry, która jest jednym z elementów szkolenia dyscypliny. Wystarczy zobaczyć jak składaja flagę po apelu wieczornym itp. A ekipy rekonstrukcyjne , które widziałem wyglądały łajzowato.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2006, 10:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ktore niby ekipy wygladaly lajzowato????
Proponuje poogladac zdjecia,poczytac.Amerykanski zolnierz na froncie prawie zawsze wygladal tak samo-brudny wygnieciony mnudur,nie ogolony rozchelstany....
Musztra??owszem tak ale do Koszar,i tyle.
Apel wieczorny na Froncie??Chyba tylko u Pattona...
Skoro juz Kolega FDJ tak nas poucza ciekaw jestem czy nalezy do jakiejs grupy rekonstrukcyjnej??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2006, 22:10 
Główny Administrator
Główny Administrator

Kolego Gluz nie należę do żadnej grupy rekonstrukcyjnej. Jestem natomiast widzem, dla którego te grupy czasem coś chcą pokazać. I jeżeli widzę taką właśnie grupę, która np. uczestniczy w apelu z sztandarami i kombatantami, którzy to mają za chwilę otrzymać awanse i medale, to wypadałoby przynajmniej dla tych staruszków coś sobą w tym właśnie względzie reprezentować. Mój post nie miał na celu wywołanie kłótni tylko chciałem zwrócic uwagę na rzecz, którą zaobserwowałem już dawno. Na Twoje zaczepki odpowiem natomiast tak: jeżeli żołnierz amerykański w Wietnamie wpadł w szambo możesz to samo zrobić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2006, 00:02 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

FDJ z mojej strony nie mialo byc zadnej zaczepki-wkurzylem sie ze mowisz ze grupy US ktore widziales wygladaly lajzowato..
Po twoim ostatnim watku musze przyznac ci czesciowo ;) racje-MASZ CALKOWITA RACJE jesli chodzi o Apele,Towarzystwo kombatantow oraz nadawanie Odznaczen.Musze przyznac ze zle cie zrozumialem-na kilku imprezach widzialem mniej wiecej takie zjawisko:okopy,Zarosnieci rekonstruktorzy-niby wszystko wyglada tak jak na froncie,az tu nagle wychodzi sobie "oficer" wydaje komende zbiorki-przed okopami i musztruje ludzi...w chwile potem zaczyna sie ostrzal i cala inscenizacja.Moim zdaniem musztra w tym wypadku jest zbedna a nawet przeszkadza.Natomiast jesli chodzi o Apele,powtarzam masz calkowita racje-dlatego sam jako wieloletni Harcerz znam Musztre dobrze-tak samo jest z moja Grupa GRH 101 AB
A co do wpadania w "szambo" -war is hell :jump
A tak na powaznie w 101 staramy sie o realizm,robimy manewry na ktorych chodzimy w calym sprzecie po kilkanascie km,Spalismy w okopach przy -15C,moze to troche zwariowane ale chcemy przynajmnie czesciowo poznac to czego doswiaczyli Zolnierze w czasie tej okrutnej wojny.Zreszta jesli kiedys zobaczysz moja grupe,sam sie przekonasz...
Pozdrawiam

P.S
Naprawde nie mialem zamiaru wywolywac klotni ani nikogo obrazac,jesli jednak czujesz sie urazony to przepraszam. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2006, 00:22 
Główny Administrator
Główny Administrator

:1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 czerwca 2006, 11:12 
Porucznik
Porucznik

Potwierdzam wersje Luz'a . Wszystkie grupy US Army znają musztrę wg regulaminów z 1942 roku. Ale my odtwarzamy historię , i staramy się być jak najbardziej podobni do postaci historycznych. Jeśli będzie impreza , gdzie wymogiem dla GI będzie musztra zrobimy to ;) ;)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]