Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 06:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Bułgarska dominacja ;)
PostNapisane: środa, 28 czerwca 2006, 12:31 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Wygląda na to, że Bułgarzy dominuja w konstrukcji wykrywaczy - niedawno rozmawialismy ne temat "dwucewkowca" sprzedawanego w UK a tu kolejny:
http://www.igkelectronics.com/history_p ... nchev.html
I to z zasięgiem 12 metrów w powietrzu ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 czerwca 2006, 16:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wzornictwo takie jak nasze, czyli amerykańskie wykrywacze z lat 80-tych. Ten sam problem z utworzeniem prawdziwej f-my produkującej wykrywacze w sposób profesjonalny. A metr metrowi nierówny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 czerwca 2006, 18:39 
Major
Major

Tak jak u nas większość krajowych konstrukcji bazuje na układzie Fisher 555 oraz Whites Classic tak u Bułgarów są to Magnum A.Flind'ta oraz Relic Hawk Minelaba. Wiem bo koresponduję z Bułgarami. Natomiast sporo naprawdę oryginalnych konstrukcji stworzyli Rosjanie. W większości widać, że wcześniej wykonano solidne badania podstawowe. Czy koresponduję z Rosjanami? :) Oczywiście, że tak. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 czerwca 2006, 22:37 
Szeregowy
Szeregowy

Mrand napisał(a):
Natomiast sporo naprawdę oryginalnych konstrukcji stworzyli Rosjanie. W większości widać, że wcześniej wykonano solidne badania podstawowe. Czy koresponduję z Rosjanami? :) Oczywiście, że tak. Pozdrawiam
Mrand

Czy mozesz wiecej informacji w tym temacie mi przekazac?
Z gory dzieki i pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 lipca 2006, 19:46 
Major
Major

Napisz na priv (nie na PW) co Cię interesuje. Dam odpowiednie linki. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 lipca 2006, 20:48 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Andrzej,

A może wiesz coś o Godorafach (piszesz na forum O.)? Tzn. wiem że firma AKA je używała (miałem taki detektor w rękach 1999 roku). Ale chodzi mi o to kiedy po raz pierwszy tego użyli.

Mój projekt był zrealizowany i publikowany w 1995 roku. Tak przez ciekawość - ukradli pomysł (z czego są znani), czy sami równolegle wymyślili ?

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2006, 18:19 
Major
Major

Miałem możliwość pełnej analizy detektora AKA z funkcją Godograph w podobnym czasie jak Ty (może nawet było to samo urządzenie). Na rosyjskich forach nikt nie wskazuje autorstwa a wszyscy mówią,że po prostu jest. Prawdopodobnie będziesz się musiał pogodzić z tym faktem podobnie jak ja, gdy parę lat temu wymyśliłem przeniesienie do sondy części elektroniki mającej zasadniczy wpływ na jej właściwości (np. częstotliwość) i przekazanie do układu głównego wstępnie obrobionego sygnału. Wtedy wydawało mi się, że konieczność dokupowania dodatkowych sond będzie dla użytkownika zbyt drogim rozwiązaniem. Aktualnie koncepcję tę stosuje Minelab w modelach X-terra i zupełnie nie martwi się o kieszeń klienta lecz głównie o swoją. Jeśli są zachowane gdzieś archiwa ze starymi wątkami, sprawa jest do jednoznacznego udowodnienia. No i co? No i nic. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2006, 19:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Aha,

Myślałem, że coś wiesz więcej.

Ja sobie niczego udowadniać nie muszę. To co wymyślałem robiłem i publikowałem (można nawet w sieci znaleźć - http://demining.jrc.it/aris/events/mine ... NE99PO.htm) i miałem z tego korzyść. A że ruscy to sobie wzięli, to ch im w d. Przynajmniej nie twierdzą, że oni to wymyślili.

Czekam teraz aż dowiem się (mam nadzieję, że nie od Ciebie Andrzej), że to ruscy wymyślili trajektorie trójwymiarowe oraz wykrywacze metalu pracujące w widmie rozmytym.

A co do sond z elektroniką, to Minelab przede wszystkim podcina gardło firmom żyjącym na robieniu sond do Minelabów (Coiltek, Detech, Kinzli itp). I to chyba była główna potrzeba wprowadzenia tego typu sond, bo ja bym wolał sondę uniwersalną pracującą na dowolnej częstotliwości (z elektroniką, czy bez).

W całej tej dyskusji chodzi o innowacyjność, a nie gdzie ma być elektronika (np. w sondzie czy w słuchawkach).

Minelab akurat należy do tych firm, które wprowadzają faktycznie coś nowego, a nie tylko międlą stare (najczęsciej amerykańskie) pomysły jak wspomniani już Bułgarzy, czy ruscy.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2006, 07:35 
Major
Major

No zgoda, ale mój pomysł polegał właśnie na wydzieleniu sondy jako integralnego urządzenia logicznego i takiego jej traktowania. Nie zaprzeczysz, że było to na owe czasy zdecydowanie oryginalne i nowatorskie podejście. To stąd wynikało takie a nie inne rozmieszczenie elektroniki. Korzyści nie odniosłem z tego żadnych (jak zwykle) ale satysfakcję posiadam. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]