Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 15:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 18:54 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Proszę o trzymanie się tematu. Kolejne wycieczki osobiste będą karane :666
A swoją drogą to na szczęście w niektórych krajach można kupić czarne Tesoraki :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 18:57 
Kapitan
Kapitan

Denar,
Nie o popielaty chodzi, a o kolory boków control-box'u... Żarówiasta zieleń (Cib), fiolet (Vaq)... Trochę odpustowo to wygląda, ale ważne że dobrze działa.

VW,
Te czarne są chyba w Polsce oficjalnie niedostępne. A oprócz koloru mają zdaje się interesujące modyfikacje, np. przełączanie z gruntu "fabrycznego" na "użytkownika" - czyli połączenie cech Cib i Vaq.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 20:44 
Major
Major

Przy okazji, osobnego wyjaśnienia wymaga pojęcie True All Metal (tzw. prawdziwy tryb wszelkie metale) ponieważ jeden naprędce przeszkolony technik znany z niebezinteresownego udzielania dobrych rad podaje nieprawdziwe dane. Robi to tak sugestywnie i złośliwie (na co chcę zwrócić uwagę czujnego moderatora), że nawet stary wyga Denar się zawahał.
Tryb True All Metal polega na tym, że wpływ efektu gruntowego neutralizowany jest najczęściej w specjalnie wydzielonym dodatkowym kanale poprzez wzajemną kompensację charakterystyki amplitudowej i fazowej. Dzieje się to bez użycia filtrów w sposób czysto statyczny. Wiąże się to niestety z możliwością wystąpienia dryftu (tzw. pływania sygnału) co wymuszałoby konieczność częstego resetowania detektora. Dlatego dla uproszczenia życia sobie i użytkownikom, konstruktorzy decydują się na zastosowanie metody SAT (Self Adjusting Treshold - Samoregulujący się próg dźwięku). Ponieważ rozwiązanie takie stosuje się najczęściej w detektorach do wyszukiwania monet tryb ten jest dostosowany do ogólnej koncepcji czyli bywa dosyć szybki. Nie zmienia jednak faktu, że jest jak najbardziej True All Metal. Spośród bardziej znanych wykrywaczy rozwiązanie takie posiada większość modeli Tesoro, Whites Classic, Whites 5900 i 6000 w trybie GEB SAT, Troy Shadow X5, niektóre Compassy itd.
Czasem w najprostszych modelach sprzętu spotkać można rozwiązanie polegające na wykręceniu do zera pokrętła dyskryminacji (lub dodatkowy zastępujący to przełącznik) co minimalizuje liczbę odrzucanych obiektów. Ponieważ cały czas pracują filtry, sygnał od gruntu nie jest przez nie przepuszczany a od większości obiektów tak, uzyskuje się wrażenie pracy w trybie All Metal. Jest to jednak tylko obejście a nie tzw. True All Metal.
I warto wiedzieć takie rzeczy, zanim się publicznie zabierze głos. Pozdrawiam
Mrand
PS.
Już poprawione. Dziękuję Piotrze. Czasem coś jest tak true że aż thrue :)

Ostatnio edytowano czwartek, 29 czerwca 2006, 21:08 przez Mrand, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 21:03 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja w kwestii lingwistycznej: True, nie thrue.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 21:24 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cholerka,
Zawsze myślałem,że "true" jest tryb Geb.Norm,nie Geb.Sat.Chyba czegoś nie łapę.Może wyjaśni to ktoś mniej technicznie.Dla mnie tryb statyczny to tryb w którym nie zanika sygnał nad celem gdy cewka jest w bezruchu.Np. w Tejonie nie ma takiego ustawienia.W każdej knfiguracji sygnał niknie.Dla mnie jest to "pseudostatyka".Ile filtrów nad tym pracuje-nie mam pojęcia.Chyba większy jest tu problem w nazewnictwie niż w dogmatach. :)
Pozdrawiam,
wicja1.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 21:31 

Cytuj:
Czasem coś jest tak true że aż thrue ;)
Genialne i jakby podsumowujące wątek :1
A swoją drogą to ja tez tak rozumiem "True All Metal" jak Wicja 1..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 21:51 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Prawda jest taka, że nie ma urzędu wydającego świadectwa "co jest czym". Producenci sami sobie wymyślają różne nazwy (czasami śmieszne).

Określenia "true" jak sądzę wynikają z walki pomiedzy producentami, którzy pisząc, że coś jest "prawdziwe" jednocześnie sugerują, że inni mają "nieprawdziwe".

Ja proponuję jako wzorzec z Sevre pod Paryżem "prawdziwego" trybu statycznego all metal, przyjąć GEB NORM.

Jestem trzeci.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 22:22 
Major
Major

Gdy się używa wysublimowanych narzędzi trzeba również starać się więcej o nich wiedzieć. Obracanie problemu w żart wcale go nie usuwa. Również opieranie się na obiegowych opiniach to tak jak by wierzyć w plotki. Kto świadomie używa ten dwa razy tak używa :) Łopatologicznie i najprościej. True All Metal mamy wtedy gdy do neutralizacji wpływu gruntu nie używamy filtrów pasmowych (przepuszczających pewne pasmo częstotliwości). Dlaczego tak się robi? Pozwala to na pełne i optymalne dostrojenie się do gruntu a przez to na efektywną pracę nawet w ekstremalnie trudnych warunkach glebowych. SAT jest tylko funkcją pomocniczą aby użytkownik nie musiał zbyt często resetować detektora. Jej szybkość wybiera kostruktor do zamierzonej koncepcji. Prawdę mówiąc ja też niezbyt lubię używać funkcję SAT (dlatego kiedyś wymyśliłem SAT o zmiennej dynamice - gdy trzeba baaaardzo wolna a gdy trzeba wręcz błyskawiczna i kiedy jaka ma być "wie" sama :) ) Jeszcze na przykładzie XLT. Mimo, że zmieniasz prędkość SAT cały czas jesteś w trybie True All metal korzystając z jego dobrodziejstw. Pozdrawiam
Mrand
PS
Smętek też pracuje w trybie true All Metal i ma funkcję SAT, która nazywa się AUTOMAT :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 23:15 
Generał Broni
Generał Broni

Widzę, że iekawa dyskusja się wywiązała :1
Beaviso niestety u Herussa nie będę, bo dopiero 9 wracam z Mazur :cry: A szkoda, bo będzie pewnie jak zawsze, czyli pierwsza klasa :piwo :za Ale mam nadzieję, że jakoś w wakacje znajdziesz czas na mała demosntrację Ciboli :za :que
Pytanie zadałem z tego względu, ze zauważyłem, iż Ultra 2 nie jest taka dobra na drobnicę jak Tesoraki czy ACE 250. A że ostatnio częściej jestem na polu niż w lesie, to chciałęm sobie sprawić cos "kolorkowego". Ultrę sobie zostawię, bo na militarkę jest ok.
Ale albo mój model jest jakiś trefny, albo wszyscy się mylą (raczej to pierwsze ;) ). Moj egzemplarz Ultry 2 czasami wcale nie "bierze" głębiej na statyku, jak powszechnie się sądzi, ale właśnie na dynamiku. Czasami mam mocny sygnał w trybie dynamicznym, a w statycznym zupełna cisza. Tak samo zauważyłem, że dyskryminacja w trybie dynamicznym nie jest taka sama jak w statycznym z dyskryminacją (w statyku jest gorsza).
Chyba jednak zdecyduję sie na Tesoraka, chociaż w ACE 250 bardzo podobała mi się dyskryminacja: jednym przyciskiem można wyciąć niechciany metal. No i świetny pinpoint. Wszystko będzie zależeć od kasy, ale chyba jednak postawię na firmowy wykrywacz TPS, czyli Tesoraka :jump
Pozdrawiam i dzięki za wszystkie odpowiedzi :piwo :piwo :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 czerwca 2006, 07:52 
Major
Major

Lipek pisze:
"dyskryminacja w trybie dynamicznym nie jest taka sama jak w statycznym z dyskryminacją (w statyku jest gorsza). "
Jest to prawda, ponieważ są to dwa zupełnie różne od siebie tryby pracy. Wymaga to osobnego wyjaśnienia przy pierwszej lepszej okazji. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]