Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 15:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 października 2003, 15:51 
Moderator
Moderator

Hmmm gdzie ja teraz znajdę cyfrówkę? Jeśli się uda to podrzucę zdjęcie. Wkład jest kompletny. W środku skóra + podbródek z paskiem mocującym. Identyczny jak wkładki pokazane na wspomnianej wcześniej stronie. Widoczne są ślady użycia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2003, 13:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Sorry, że wtrące ale moim zdaniem nie jest to gladiator w żadnym wypadku. Wygląda raczej jak M-16 z czterema rozetkami ale nie pasuje ilość nitów powinny być cztery. Może to być jakaś powojenna modyfikacja M-16 policyjnej. W załaczeniu fota gladiatora trzyczęściowego (identiko jest dwu i jednoczęściowy jeśli chodzi o kształt) raz M-16 z kwadratowym daszkiem w barwach Polizei.

AVE

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2003, 12:17 
Moderator
Moderator

Niech i ja wtrące swoje trzy grosze ;-), luftschutze mozna podzielic na dwie podstawowe odmiany .t.j. na tzw policyjny ( na fotkach przesłanych przed Podstolego ten dolny), oraz tzw "gladiator". Nazwa pierwszego hełmu wywodzi sie stad ze jako bardzo zblizony wyglądem do standardowego hełmu wehrmacht , a lzejszy bo z cienszej blachy był bardzo chetnie uzywany przez niemiecka policje w czasie II wojny , mam akurat taki hełm w swoich zbiorach ( pozdrowienia Funky ;-)) który posiada własnie kalkomanie hitlerowskiej policji, w rzadnym przypadku nie jest to przeróbka hełmu wz 1916, za duze sa zmiany konstrukcyjne, oryginalny niemiecki wz 1916 miał podciecie troche głebsze ( austriak miał nieco płytsze) oraz posiadał zupełnie inny system wentylacji ( charakterystyczne rogi po których niemiecki , badz austriacki hełm z I wojny mozna poznac na kilometr ;-)), zupełnie inne takze było mocowanie zapinki od hełmu , było ono przymocowane do mocowan - klamerek które były przynitowane do dzwonu hełmu, natomiast w hełmie policyjnym podpinka jest przymocowana do wkładu , zreszta spotyka sie czesto hełmy "policyjne" posiadajace podpinki w układzie Y tj dwa paski wychodzace z hełmu łacza sie za pomocą ringu i wychodzi z nich trzeci pasek , troche to pogmatwalem ale chwilowo nie dysponuje foto. Zreszta policyjne bardzo róznia sie miedzy soba wygladem , było tyle odmian ze trudno sie w nich połapac, generalnie ze wzgledu na nieskomplikowana produkcje mozna było je robic w niewielkich warsztatach co jak wiadomo nie sprzyja standaryzacji ;-)) . Posiadam w swoich zbiorach trzy sztuki i kazdy jest inny, róznia sie gebokoscia podciecia daszka . kształem tego podciecia, iloscia otworów mocujacych wyposazenie, ze o wkładach nie wspomne , to te były robione akurat z tego co wpadło producentowi w rece;-).Natomiast drugi hełm tzw "gladiator" tez ma kilka swoich odmian , trzy podstawowe to wersje jedno-, dwu- i trzyczesciowa, roznice te wynikały tak jak przy poprzednim hełmie z procesu produkcyjnego, gdyz podobnie jak hełm policyjny, hełm zwany gladiatorem tez był produkowany prze wiele małych wytwórni, na fotce przesłanej przez Podstolego, mamy akutar swietny przykład hełmu trzyczesciowego ;-), dobra koncze bo przynudzam ;-), na koniec wspomne jeszcze o tak zwanym hełmie szturmowym luftschutz (nie mam pojecia jak sie on faktycznie nazywa , osobiscie spotkałem sie z taka nazwa) , jest to hełm o wygladzie identycznym jak hełm wz 42 , ale wykonany jest z cienszej blachy i jest on dwuczesciowy, charakterystyczna ceha tego hełmu to przetłoczenie biegnace dookoła hełmu , identyczne jak w gladiatorze dwu i trzyczesciowym, podesłabym fotke ale niestety tego hałmu nie posiadam ;-((, jest fajna pozycja - "Niemieckie hełmy stalowe" czy jakos tak ;-)) i tam odsyłam zainteresowamych
Argo
P.S. Do Cobry- generalnie to tani hełm , jest bardzo popularny, fryce natłukli tego w czasie wojny tony, czesciej sie trafia w ładnym stanie niz bojowy , bo wiekszosc tych hełmów nigdy na wojnie nie była ;-))) . na giełdach pokazuje sie to, co wyłazi ze strychów lub z demobilu po strazakach wiec siła rzeczy trudno trafic na wykopek, choc przyznam osobiscie ze kiedys taki wykopałem na II wojennych pozycjach ....skad sie tam wziął ??? nie mam pojecia.............. a druszlak jest cool ;-)))))))))))))))))))

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]