Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 21:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 13:58 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

http://www.mojemazury.pl/index.php?s=1&AID=56
Może to tylko wymysł autora, ale godny sprawdzenia, choć dosyć daleko od Ostródy i Olsztyna

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 14:31 
Kapral
Kapral

Zawsze podobają mi sie teksty typu: dużo wojska tam było. Warty rozpoznania ten temat. Dzięki za info.
Męczy mnie natomiast informacja o domniemanych tunelach w rejonie jez. Dadaj?? Moze ktoś ma potwierdzone informacja, a moze penetrował te wyrobiska. Wprawdzie nie jest to pewna informacja, ale temat kiedyś zaistniał na innym forum i szybko się urwał. Będąc w tym rejonie ciężko jest stwierdzić, że mogły tam być jakieś podziemne sztolnie, aczkolwiek obecnosć lasów skutecznie maskowała wszelki ruch i z powietrza nic nie można było zobaczyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 16:38 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
A niby w jakim celu miały być tam drążone sztolnie?? Jak rozumiem zostały one stworzone
przez wojska niemieckie w latach 1939-45?? A może istaniały tam juz wczesniej??
Jeśli tak to co można było ta wydobywac??

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 16:47 
Główny Administrator
Główny Administrator

Pewnie piasek :) a tak poważnie to teren nie bardzo nadaje się na sztolnie ze względów geologicznych i raczej to mało prawdopodobne by jakieś tunele tam były. Zwróćcie też uwagę na schrony i bunkry w tym rejonie wszystkie raczej są nad poziomem gruntu a te bardziej wkopane dawno już wody gruntowe podmyły.

Pozdrawiam FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 19:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Informacje o jez Gołdopiwo naprawde rewelacyjne, pytanie tylko czy potwierdzone. Nad jeziorem tym bywałem kilkakrotnie bardzo ładny malowniczy teren. Na przesmyku pomiedzy jez Gołdopiwo a jez Brozówka przy parkingu znajdują się ruiny zniszczinego (wysadzonego??) niemieckiego schronu bojowego. Z kolei w Żabince faktycznie był w okresie wojny jakiś ośrodek wypoczynkowy , ale czy Hitlerjugend to nie wiem, w okresie wojny istniało tam sporo osrodków wypoczynkowych. W Jeziorowskich natomiast istniał obóz jeńców radzieckich ale w jakim okresie i dokładnie w którym miejscu także niestety nie wiem. Okolica jest ciekawa może ktoś coś wie. Napiszcie.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 września 2006, 01:36 
Szeregowy
Szeregowy

Witam jestem swierzy i dosyc niedawno zakupielm minelaba qatro ale bede testowal go w poniedzialek i tu prosba , poszukuje wszelkich wiadomosci o dzialaniach wojennych w okolicach Bartoszyc oraz o kontakt z osobami ktore mieszkaja w poblizu aby moc sie zapoznac i wymienic informacjiami pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 00:23 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

dlaczego tylko II WS ??
ja znajduję od lat na tych terenach broń i amunicję z I WS .
datowane 1898 do 1914 :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 09:08 
Szeregowy
Szeregowy

Spoko wszystkie informacjie mile widziane

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2006, 22:09 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Szkodnik napisał(a):
Witam
panowie temat wspaniale się rozwija,za niedługo załozymy sobie Powiernictwo Pruskie ;)
A ja założę Związek Wypędzonych, jak prusak siłą przeniesiony na Górny Śląsk (błe).
:)
Pozdrawiam

a ja kiedyś sam się wypędziłem na " saksy " , a teraz jestem na wzgórzach pod Elblągiem .

[ img ][ img ]
[ img ][ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 20:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

tematyke chopaki macie swietna!! Moze ktos z was wie cos na temat walk na Kurpiach w 45 - chodzi mi glownie o ziwazki taktyczne oraz miejsca wiekszych walk. szczegolnie interesuje mnie rejon Myszyńca i Rozóg . tak sie sklada ze moja babcia ( kta de facto przed wojan miszkala niecale 800 m od granic z Prusami Wschodnimi cos mi wspominal ze w 45 roku we wsi w ktorej mieskzal bylo pelno Niemcow z wszelkim sprzetem ( wszystkie stodoly we wsi byly zaladownae sprzetem amincja wszelkiej masy ) i pelna Niemcow ( zreszta wszystkich mieszkancow jak i caly ten tern Szkopy traktowali jako swoich w sumie nie dziwne 800 m od granicy - w sumie im dalej od garnicy tym ludnosc byla gorzej traktowana). Podobnie ludzie z ktorymi rozmawialem w wsi w ktorej teraz mieszka moja babcia ludzie mowili rowniez ze tam walczyli szkopy . Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie informacje odnoscnie walk i jednostek wlaczacych na Kurpiach i w okolicac wymienionych wczesniej miejscowosci.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]