Teraz jest środa, 8 lipca 2026, 12:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy ktos pasjonuje sie bursztynem?
PostNapisane: piątek, 15 września 2006, 05:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Albo innymi zywicami kopalnymi?
To moje wielkie hobby. Nie zrozumcie mnie zle, mam bagnety, saperke, kilka sztuk broni palnej ktorej dzialanie sprawdzam od czasu do czasu.
I starych monet ;)
Ale bursztyn i zycie zatrzymane w nim, czesto z przed nawet ponad stu milionow lat temu, niczym w kadrze filmu, sa wspaniale.
Zbieralem okazy w wielu miejscach w Kanadzie, USA i Polsce. Z mniejszym lub wiekszym sukcesem :1
Ale najwspanialszym narzedziem jest internet. Poznalem wielu ludzi wokol globu ktorzy rowniez pasjonuja sie bursztynem i wcale nie maja problemu z podzieleniem sie swoimi zbiorami z innymi, szczegolnie jezeli pada slowo "muzeum".
Osobiscie nie mam nic wiele przeciwko "dyplomkom", bardzo je lubie :) Osmielil mnie Kocio swoimi denarkami z rzeki :)
[ img ]
To hobby zaprowadzilo mnie do Gdanska na coroczne targi Amberif i w swiat gdanskich bursztynnikow- stad moj avatar- logo Miedzynarodowego Stowarzyszenia Bursztynnikow ktorego jestem czlonkem http://www.amber.org.pl/ :1
Ta impreza jest wspanialym przezyciem tak dla estetow ze wzgledu na bizuterie, jak i pasjonatow nauki ze wzgledu na inkluzje.
Moj ulubiony artysta z tych imprez - unikalne i nowatorskie podejscie do bursztynu to Dorota Kos:http://www.doookos.com

Moze wyjasnie, bursztyn to polskie slowo i wszyscy rozumieja je jednoznacznie: zlociste kawaleczki zywicy znajdywane na plazy Baltyku.
Amber w jezyku angielskim dla wiekszosci swiata i tu wlasnie zaczyna sie problem w tej branzy. Otoz Baltic Amber, czyli nasz Bursztyn Baltycki mial wielki wplyw na ksztaltowanie sie historii Europy. Od szlaku bursztynowego po zakony krzyzackie. A w najnowszej historii kopalnia w Kalliningradzie ktora do niedawna byla glownym dostawca surowca dla swiata. Tyle ze po odkryciu i udostepnieniu zywicy kopalnej w Republice Dominikanskiej i Meksyku, slowo amber stracilo znaczenie "Polska" czy tez "Baltyk" a stalo sie synonimem zoltych, lekkich kamykow uzywanych do masowej produkcji bizuterii. Dzisiaj do tego dolaczaja zloza eksploatowane w Burmie (dzisiaj Myanmar), i Borneo. Szczegolnie Borneo gdzie w odkrywkowej kopalni wegla brunatnego natrafiono na bodajze najwieksze na swiecie zloza "bursztynu". Bo te wszystkie zywice kopalne z innych stron swiata pochodza z innych drzew macierzystych (stad roznice w kolorze, wlasciwosciach- a szczegolnie tych leczniczych) i z innych okresow geologicznych. Najmlodszy wariant to kopal z Ameryki Poludniowej... nasi bursztynnicy nauczyli sie juz stabilizowac te mlodoa zywice i sprzedawac ja jako bursztyn baltycki.
Niestety tak samo jest na wszystkich rynkach swiata- bursztyn i tyko bursztyn- jakby co to dodaja ze bursztyn baltycki.
Polska zuzywa ponad 200 ton surowca rocznie. Wydobycie na Dominikanie i w Meksyku to ok. 5 ton rocznie, czyli nie wielka konkurencja/ zanieczyszczenie rynku. Ale nie znamy wydobycia w Ameryce Poludniowej- musi byc znacznie wieksze i rosnie wciaz. Borneo- ta kopalnia moze dostarczyc setki ton. I pewnie dostarcza. Moj znajomy na przeciwleglej stronie Borneo znajduje kawalki zywicy wystajace z gruntu w dzungli- dzis ma setki lokalnych indian szukajacych dla niego i sprzedaje kilka ton miesiecznie (!) surowca do krajow arabskich jak i azjatyckich, gdzie polacy rowniez operuja firmy.
Czyli jedno wielkie pomieszanie z popieprzeniem... tylko promocja marki, jakosci i autentycznosci moze ocalic bursztyn baltycki jako bizuteryjny biznes.

Zato kolekcjonerzy inkluzji, okazow to sie pewnie dobrze maja :)

No i pare moich zdjec:)

A jak kto chce zobaczyc na wlasne oczy, nowa wystawa jest juz otwarta w Muzeum Ziemi w Warszawie, Al. Na Skarpie 27 i wiele moich eksponatow tam jest :)
Cos zadne ze zdjec ktore probuje wkleic nie pojawia sie. Za duze? Pobawie sie z nimi nastepnym razem...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 września 2006, 15:31 
Moderator
Moderator

niestety jest ograniczenie do 80kb na zdjecie :) milo powitac kolejnego zapalenca w swojej dziedzinie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 września 2006, 00:23 
Pułkownik
Pułkownik

ja bym się pasjonował...gdybym mieszkał nad morzem. Chociaż nawet w centrum Polski udało mi się znaleź aż 2 okazy. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 września 2006, 04:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Oj, lodowiec porozciagal go po calej polsce i nawet az do Ukrainy :)
Mozna zapytac co i gdzie znalazles?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 września 2006, 14:20 
Pułkownik
Pułkownik

kuczman napisał(a):
Mozna zapytac co i gdzie znalazles?

Oczywiście, że można :)

Pierwszy okaz znalazłem nad brzegiem jeziora Niedzięgiel jakieś 30km na wschód od Gniezna
Drugi znaleziony w kopalni węgla brunatnego W Kleczewie k. Konina :)

Mam jeszcze trzeci, ale to prezent od kumpla, który znalazł go na Mazurach na zwykłym polu. Duży okaz 12x9cm.
Niestety dla mnie kumpel podzielił się nim z kuzynem więc dostałem tylko połowe. Po oszlifowaniu ma wymiary 6,5x5,5.

Niestety wszystko co znalezione bez inkuzji.

Powiedz prosze, jak szlifujesz bursztyny?

Pozdrawiam!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 września 2006, 19:32 
Moderator
Moderator

jak z kopalni wegla brunatnego to o ile nie byl w nadkladzie to mogles trafic okaz "in situ" :) ladniutkie szczegolnie ten mleczny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 września 2006, 20:42 
Porucznik
Porucznik

Witam, poruszacie b.ciekawy temat- kiedyś moj dziadek znalazl kilka brylek ok 0.5 kg i zafascynowal tym cala rodzine.
Bax21 napisał(a):
ja bym się pasjonował...gdybym mieszkał nad morzem. Chociaż nawet w centrum Polski udało mi się znaleź aż 2 okazy. ;)

Bursztyny zostaly znalezione wlasnie w centrum POlski!
Załaczam mapke z ksiażeczki "Przemysl i sztuka bursztyniarska nad Narwią" Adama Chętnika z 1952 r. (mam z autografem!)
Teren był naprawde urodzajny, nie wiem jak jest teraz ale kiedyś bursztynu znajdowalo sie tam sporo - pole zakropkowane na mapce.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 września 2006, 04:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tak dlugo grzebalem sie za zalacznikami ze zostalem wylogowany i moja odpowiedz... znikla!
Wiec juz teraz w skrocie, oj, to super masz pamiatke (ta ksiazeczka z autografem Chetnika). Jezeli kiedys chcialbys ja sprzedac, pamietaj prosze o mnie! Mam juz kilkanascie pozycji z autografami autorow. W Muzeum Polnocno- Mazowieckim w Lomzy maja fajne zbiory i eksponaty zwiazane z bursztynnictwem tego regionu. W srody mozna spotkac tam pania Bronislawe Nalesniak ktora ma wiele ciekawego do powiedzenia o tym regionie, ludowych tworcach jak i Chetniku. A nawet moze wyciagnac z szaf na zapleczu brylki z recznie pisanymi przez Chetnika notatkami! Mysle ze muzeum to jest juz czynne bo w tym roku przeprowadzali sie do nowego, znacznie wiekszego budynku.
Jego dyrektor, pan Jerzy Jastrzebski jest autorem prac i ksiazek na temat bursztyniarstwa na Kurpiach- mozna je nabyc w budynku muzeum.
Poznalem rowniez pana Tadeusza Konopke z Kadzidla, tworce ludowego- jednego z ostatnich ktorzy obrabiaja bursztyn na Kurpiach tradycyjnymi metodami przy uzyciu kolowrotka, szkielek i swidrow.
Pan ten rowniez byl na tyle mily ze pokazal mi w okolicznych lasach kociolkowa kopalnie bursztynu gdzie przed wojna spora grupa pracownikow wykopywala bursztyn. Spora dziura w ziemi a i wszedzie sa slady po mechanicznym wyplukiwaniu bursztynu przez dzisiejszych poszukiwaczy.

Co do szlifowania bursztynow to jestem nieco atypowym gosciem bo lubie je ze skora, naturalne. Szlifuje co najwyzej "okna" szukajac inkluzji.
W domowych warunkach, pojedyncze sztuki to dobrze szlifuje sie papierem sciernym, zaczynajac od np. 80 a konczac 400 setka. To zalezy od stopnia grubosci "skory". Pozniej dobrze poleruje sie zwykla pasta do zebow na szmatce. Stare metody polepszania wygladu czy przejzystosci poprzez maczanie w oleju mineralnym czu oliwce nie polecam, jako ze ma to zly wplyw na bursztyn- bedzie sie sypal po jakims czasie.
Przechowywac w szczelnym pudeleczku z dala od swiatla slonecznego i cieplego powietrza z kaloryferow czy piecow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 września 2006, 15:03 
Pułkownik
Pułkownik

Kenny napisał(a):
jak z kopalni wegla brunatnego to o ile nie byl w nadkladzie to mogles trafic okaz "in situ" :) ladniutkie szczegolnie ten mleczny

ten okaz niestety był z nadkładu, ale zobaczymy.Niedługo wybieram się tam znowu i się zobaczy...

meteorit napisał(a):
Bursztyny zostaly znalezione wlasnie w centrum POlski!

wiem,wiem że w centrum można też znaleźć ale jest to bardzo trudne.
Ja szukam skamieniałości i minerałów od ponad 10 lat i tylko dwa mi się trafiły.

Może ktoś ma mapke albo chociaż jakieś informacje nt. gdzie można szukać
bursztynu w okolicach Poznania,Gniezna, Konina ?
Byłbym bardzo wdzięczny!

kuczman napisał(a):
Co do szlifowania bursztynow to jestem nieco atypowym gosciem bo lubie je ze skora, naturalne.

Najwidoczniej z bursztnami jest jak z kobietami...zależy od gustu ;)
Ja wole gładkie :)

kuczman napisał(a):
W domowych warunkach, pojedyncze sztuki to dobrze szlifuje sie papierem sciernym, zaczynajac od np. 80 a konczac 400 setka. To zalezy od stopnia grubosci "skory". Pozniej dobrze poleruje sie zwykla pasta do zebow na szmatce

czyli ogólnie nic nowego,ja tak właśnie szlifuje. Chociaż ostatnio myśle, żeby zrobić sobie szlifierkę bębnową.
Ktoś dysponuje może takową??? Chetnie bym się wypytał o szczegóły?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 września 2006, 17:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Szlifierka bebnowa to nic prostszego: wolno obrotowy silnik do ktorego mocujesz beben wykonany ze sklejki (dwie osmiokatne plyty rozmiaru jaki sobie zyczysz, polaczone mniejszymi plytami bocznymi, jedna na zawiasku. Medium czyszczace to skorupy orzechow (taki zwirek, na pewno dostaniesz w specjalistycznym sklepie czy hurtowni). I na rano masz brylki czysciutkie. Poleruja tez w polerkach wibracyjnych, na mokro ze specjalnymi ceramicznymi stozkami etc., ale tego juz sam nie zrobisz.

Prosze, szesc rodzaji granulatow orzechowych plus inne typy: http://www.granit-aj.pl/index.php?cnt=or&nt=d&ntu=52
A tu profesjonalne polerki bebnowe- jednak nie widze problemu aby amator nie mogl po prostu tej idei wykonac samodzielnie: http://www.granit-aj.pl/index.php?cnt=or&nt=d&ntu=23

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2006, 12:50 
Porucznik
Porucznik

bax21 napisał(a):
Może ktoś ma mapke albo chociaż jakieś informacje nt. gdzie można szukać
bursztynu w okolicach Poznania,Gniezna, Konina ?

Zdaje sie, ze mam jakies informacje w knigach o bursztynie... Przeszukam literature i podesle ci jutro lub pojutrze info.

kuczman napisał(a):
Wiec juz teraz w skrocie, oj, to super masz pamiatke (ta ksiazeczka z autografem Chetnika). Jezeli kiedys chcialbys ja sprzedac, pamietaj prosze o mnie! Mam juz kilkanascie pozycji z autografami autorow.

W tej chwili zmieniam zaintertesowanie na meteoryty, co prawda kniga ma dedykacje ale moze sie jakos dogadamy :-)
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2006, 21:03 
Porucznik
Porucznik

Hej, nie mam w tej chwili za duzo czasu ale cyknąłem taka mapke Europy... moze sie przyda?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2006, 23:23 
Pułkownik
Pułkownik

elegancka mapka!
Dzięki, i czekam na więcej :)

kuczman napisał(a):
A tu profesjonalne polerki bebnowe- jednak nie widze problemu aby amator nie mogl po prostu tej idei wykonac samodzielnie

racja, jak tylko znajde chwile czasu to wezme się do roboty.

Mam tylko pytanie: czy na takiej polerce wyszlifuje też twardsze minerały?(np:6,7 w skali Mosha?) ile więcej czasu to by zajęło?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 września 2006, 20:38 
Porucznik
Porucznik

Bax21 napisał(a):
elegancka mapka!
Dzięki, i czekam na więcej :)

Ta chyba bedzie bardziej przydatna... mimo, ze tez "grubsza" skala :D
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 września 2006, 23:11 
Pułkownik
Pułkownik

ha! widze koło siebie dwie kropki! :))))

ciekawe gdzie to jest dokładnie...

muszę porządnie przeszukać neta w tym temacie a nóż coś znajde.

dzieki raz jeszcze! :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]