Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 04:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: narzędzie krzemienne?
PostNapisane: piątek, 22 września 2006, 20:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Posiadam krzemień znaleziony pod Sudetami. Posiada on cechy narzędzia jednak archeolodzy nie potrafią przyporządkować tego do żadnej znanej im kultury. Chociaż gdyby został on znaleziony na konkretnym stanowisku uznany był by bezdyskusyjnie. Sugerowano mi że to może być kultura nieznana w kraju a np. w Czechach czy Niemczech. Chociaż na pytanie co by było gdyby był prawdziwy padła odpowiedz 12-tyś lat mezolit.
Zapewne nie ma tu znawców pradziejów Czech czy tam Niemiec ale chociaż może ktoś coś doradzi?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 września 2006, 21:52 
Specjalista
Specjalista

nie jest to przypadkiem skrobak?? Co do kultury trudno bedzie to zakwaliflikowac wg. mnie do jakiejkolwiek ponieważ
narzedzia takie uzywane byly na przestrzeni wielu kultur.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 września 2006, 22:43 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zapewne tak ale problem dotyczy tego, że środowisko archeologiczne nie mogąc rozpoznać nic sobie znanego woli nie definiować tego jak narzędzie. Sprawa jest dwuznaczna jak pisałenm gdyby było na jakiś stanowisku..to by było uznane. Zapewne właśnie jako skrobak. Sami mają wątpliwości. Poradzono mi by to trzymać- może kiedyś to będzie w nowym świetle rozpatrzone. Czy to tak właśnie funkcjonuje w tych środowiskach?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 grudnia 2006, 13:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam :)
Pytanie jest tylko takie czy rozmawiales ze specjalista od Paleolitu,Mezolitu i Neolitu czy tylko ze zwyklym archeologiem.
W Toruniu jest taki czlowiek Grzegorz Osipowicz, zajmuje sie praktycznie tylko i wylacznie krzemieniami.
Jesli pytac to wlasnie jego. 95% archelogow nie ma pojecia o krzemianiach, bo sie nimi nie zajmuja.
Kazdy z archeologow ma tylko podstawowa wiedze o krzemieniach.
Na podstawie takiego fagmentu ciezko mowic o kulturze, ale byc moze odpowiedzia na to pytanie moze byc rodzaj krzemienia z jakiego to narzedzie zostalo wykonane. Co do tego ze jest to narzecie to chyba raczej nie ma watpliwosci, natura raczej tego nie wykonala.

Pozdrawiam
Taz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 grudnia 2006, 23:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pytałem się w 2 miejsach. Byłem z tym w muzeum z Arsenale w Warszawie i powiedzili mi że nie mogą nic powiedzieć jak i znam archeologa z Uniwersytetu Wrocławskieo (Jaworski) on to zabrał u siebie na uniwersytet do speca a i on nie potrafił. Była właśnie sugestia że to jakaś nieznana kultura w kraju.
Ale tak to już jest gdyby to zostało znlezione na jakimś konkretnym stanowisku archeologicznym to nikt nie miał by żadnych wątpliwości...
Wątpliwości są więc natury logicznego dowodzenia prawdziwości tego przez analogie do czegoś już znanego w nauce (a przynajmniej oglądającego to). Uniwersytecje środowisko Wrocławia je ma może Pan Osipowicz będzie wstanie coś wnieść, ale pewnie zdjęcie by tu niewiele dało...przy takich szczególach jakie są wymagane przt takiej anlizie. W każdym razie żaden ze speców nie powiedział mi wyrzuc to to bubel a raczej mówili trzymaj...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]