Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 21:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ruiny przy obwodnicy Łowicza
PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2003, 11:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Uszanowanie, mam pytanie do szanownych Kolegów. Czy może któryś z Was wie co to za ruiny zlokalizowane są przy obwodnicy Łowicza po prawej stronie jadąc z Warszawy na Łódź ? Ciekawi mnie to bo wygląda dość staro i ciekawie. Sądząc po ogrodzeniu teren jest dozorowany. Nasuwa się jeszcze jedno pytanie czy może ktoś próbował tam szukać ;) .

AVE

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2003, 00:41 
Kapitan
Kapitan

Zamek w Łowiczu, ruiny gotyckiego zamku z czasów Kazimierza Wielkiego, zbudowanego przez arcybiskupa Jarosława Skotnickiego nad Bzurą. Zamek gościł polskich królów: Kazimierza Jagiellończyka, Zygmunta Starego, Stefana Batorego i Jana Kazimierza. Posiadał bogatą bibliotekę.

Miał kształt czworoboku, składał się z zamku dolnego i górnego oraz wieży bramnej, otaczały go mury i fosa. W 2. połowie XVII w. warownię przebudowano w stylu renesansowym, zbudowano piętrowy pałac z dwukondygnacjową loggią arkadowo-kolumnową i bastionami, założono ogród prymasowski o renesansowym układzie (na lewym brzegu Bzury). Rezydencję otoczono murami skośnymi, niższymi od gotyckich i lepiej przystosowanymi do odpierania ostrzału artyleryjskiego.

Zamek w Łowiczu został bez walki oddany Szwedom podczas ich najazdu. Tu odbyła się uczta na cześć króla szwedzkiego Karola Gustawa, wydana przez podkanclerzego koronnego Hieronima Radziejowskiego. Zamek bezskutecznie próbował odbić Stefan Czarniecki. Wycofujący się Szwedzi wysadzili część budynków w powietrze.

Odbudowany, stał się miejscem spisku Prażmowskiego i ówczesnego hetmana Jana Sobieskiego przeciw Michałowi Korybutowi Wiśniowieckiemu. Stąd Jan Sobieski – już jako król – wyruszył na wojnę z Turkami.

Arcybiskup Michał Poniatowski umieścił w łowickim zamku manufakturę płótna, działającą do 1793. To zapoczątkowało upadek budowli. Po pożarze w 1794 mury przez wiele lat, od 1822 do 1871, rozbierano. Zachowane do dziś fragmenty przetrwały dzięki zakazowi rozbiórki, wydanemu w 1871 przez władze carskie. Na terenie zamku w latach 1915-1918 zorganizowano cmentarz wojskowy.

Zachowały się fragmenty murów przyziemia, wału i fosy zamku górnego. Spora część kamieniarki została przewieziona do pobliskiej Arkadii, gdzie można ją oglądać.

Sporo jest o nim w necie są nawet dawne ryciny tylko trzeba poszukać

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2003, 01:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki za tak wyczerpujące materiały. Teraz pytanie - w czyich rękach jest ten obiekt i czy kopałeś tam lub w okolicy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2003, 02:00 
Kapitan
Kapitan

Z tego co słyszałem to jest to prywatny teren a przynajmniej był do niedawna -kopac nie kopałem ale miejscówka fajna tylko mysle że to stanowisko archeo jest i na widoku wiec troche nie tego mi się widzi ,ale jakbś miał kiedyś ochote pokopac w tych rejonach to daj znac moze sie gdzies wybierzemy razem (w środku tygodnia najlepiej)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2003, 13:19 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Z tego co wiem pare osób tam kopało. Nie ja, żeby nie było niedomówień :no
Efekty monetowe podobno były ale jakie konkretnie tego nie wiem. Podobno też sporo różnego rodzaju śmieci.
Tyle wiem.

pozdr.

m.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2003, 16:55 
Moderator
Moderator

Cytuj:
to stanowisko archeo jest i na widoku wiec troche nie tego mi się widzi ,ale jakbś miał kiedyś ochote pokopac w tych rejonach to daj znac moze sie gdzies wybierzemy razem

Cytuj:
Jest to stanowisko archeo. Dla smaczku: w "Fontes Numismaticisi" to miejsce jest wspomniane, a wymienione, znalezione tam monetki są bardzo ciekawe... Jednak do kopania chyba się to miejsce trochę nie nadaję, chociaż nie wiem - to nie mój teren - trochę za daleko.

TROCHĘ SIĘ NIE NADAJE? :o Robi! Kris! skąd te wątpliwości: nadaje się- nie nadaje. Jak wiadomo, że to stanowisko archeologiczne to nie ma o czym rozmawiać- MIEJSCOWKA NIE NADAJE SIĘ DO KOPANIA!!! :no

swoja drogą zazdroszczę troche archeologom, którzy tam będą pracować... nie tylko tam zresztą...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2003, 18:07 
Kapitan
Kapitan

Wiesz wydaje mi się że predzej ta kupa gruzu zniknie z powierzch ziemi niż archeolodzy zaczna tam grzebać ,ale miejsce fakt - necące jest ,a pewnie żeby nie usytowanie blisko rzeki juz dawno zostało by sprzedane pod jakis hipermarket i żaden archeolog nie wspomniałby o nim nawet słowa

Ps Robi co to za publikacja o ktorej wspomniales???Są tam wymienione jakies monetkowe miejsca?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2003, 14:14 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

kris napisał(a):
Wiesz wydaje mi się że predzej ta kupa gruzu zniknie z powierzch ziemi niż archeolodzy zaczna tam grzebać ,ale miejsce fakt - necące jest ,a pewnie żeby nie usytowanie blisko rzeki juz dawno zostało by sprzedane pod jakis hipermarket i żaden archeolog nie wspomniałby o nim nawet słowa

Ps Robi co to za publikacja o ktorej wspomniales???Są tam wymienione jakies monetkowe miejsca?

Tak, ale przeszukane. To publikacja Borysa Paszkiewicza - pewnie na podstawie wykopalisk i zgłoszeń do konserwatora zabytków. Informacje są tam raczej poglądowe.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]