piotrtm- tu masz wątek z moimi pomiarami w powietrzu, bo sama tabelka nie mówi wszystkiego.
http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=24770&postdays=0&postorder=asc&highlight=spinacz+biurowy&start=12
Zresztą jak wpiszesz w "szukaj" Ace250 to znajdziesz kilka wątków. To samo na forum Odkrywcy. Polecam,ciekawa lektura.
Ostatnie kilka tygodni codziennie po 2-3 godziny chodzę z ACE 250 po polach oraz plaży.Kilka moich spostrzeżeń:
PLAŻA:
- 1 gr wyciągałem nawet z 20-22 cm w suchym piachu, 5 zł z około 30 cm. Jeżeli chcesz znajdować 10,20,50 gr nie możesz
dyskryminować pultabów (otwieraczy puszek alu),gdyż ACE identyfikuje je tak samo.
- W sierpniu znalazłem 346 monet na sumę 226zł 53 gr (m.in. 56 X 1 gr, 35 X 1 zł, 17 X 5 zł co świadczy o przyzwoitej czułości)
natomiast przez weekend 22-24 wrzesień 42 monety na kwotę 18 zł ( cóż - to już po sezonie i pierwszym sztormie).
- moim ACE nie mogłem szukać przy samym brzegu, gdyż mokry piach dawał dużo ,a w zasadzie ciągle fałszywe sygnały.
POLE:
- chodziłem po ściernisku jak i po zaoranym polu, codziennie przynosiłem po kilka monet, łącznie przez 3 tygodnie 54 monety, głównie
fenisie z lat 1822-1945 , ale też 1 grosz koronny SAP z 1767r, 5 centimów belgijskich z 1862, dwa sreberka i jakiegoś krajcara.
- najlepsze efekty daje szukanie na "jewelary", czułość na max ,przy tych ustawieniach nakopałem też trochę łusek.
- ACE nie lubi szukania w pobliżu linii wysokiego napięcia ( wzbudza się ,nadaje morsem czyli <morsi> ), które często biegną nad polami.
- srebrne 20 fenisi wyszło z ok 25 cm
Odnośnie awaryjności - pierwszy zakupiony ACE uszkodził się właśnie pod linią wysokiego napięcia 2 X 110 kV ( zaczął morsić i już nie przestał - UWAŻAJCIE NA LINIE WYSOKIEGO NAPIĘCIA!!!) na gwarancji została wymieniona cała elektronika (BRAWO DLA DEALERA I SERWISU). Nowy jest dużo czulszy od starego (moje przytoczone tu badania były robione na tym starym). To na razie tyle moich spostrzeżeń odnośnie "żółciutkiego kanarka".Pozdrawiam,Grzebiuszka