Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 17:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Usprawnienie? Tejona i może innych wykrywaczy
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 17:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wiosną w drodze kupna nabyłem kanarka 250, ale już z niego wyrosłem i pozbyłem się go. Prz tej okazji (kanarka posiadania a nie kanarka zbywania) stwierdziłem, że nie lubię guzikologii a jedynie pokrętła. Zamówiłem w jego miejsce Tejona. I w zwiążku z tym mam do Was pytanie, które nie jest stricte związane z Tesoro, ale może (tak mi się wydaje) mieć odniesienie również do innych marek gałkowych wykrywaczy. Nie jestem elektronikiem lecz botanikiem i liczę na forumowiczów fachowość w utwierdzeniu mnie w słuszności moich przypuszczeń albo w merytorycznym wybiciu mi tego z głowy.
Ale do rzeczy:
W Polsce w porównaniiu do USA potrzebny jest troche inny profil dyskryminacji metali - u nas występują np. brakteaty, które na skali pokrętła dyskryminacji są bardzo blisko innych "śmieci" Czy w związku z tym słuszne byłoby zwiększenie rozdzielczości dyskryminacji poprzez wymontowanie potencjometru dyskryminacji o jakiejś impedancji (nie wiem, jaka jest w Tejonie - ale powiedzmy 5-50kohm) i zastąpienie go współosiowym podwójnym potencjometrem, w którym cały zakres impedancji regulowany byłby krokowo z kliknięciem na zewnętrznym potencjometrze, a zakres pomiędzy dwoma sąsiadującymi kliknięciami byłby szczegółowo dostrajany wewnętrznym pot. W ten sposób z małego wycinka łuku pomiędzy 5 a 10 kohm zrobiłoby się coś około 270 stopni. Pozwoliłoby to na zwiększenie rozdzielczości. Czy istnieją w ogóle takie potencjometry? I drugie pytanie: Czy jest wykonalne w rozsądnych granicach "dołożenie" wyświetlacza mini, który dwoma cyframi sygnalizowałby wartość nastawy w takim podwójnym potencjometrze? Chodzi o powtarzalność nastaw, a tak, mając podświetlany mikro wyświetlacz sygnalizujący 0-99 dyskryminację (wartość rezystancji?) można łatwiej kilka rzeczy dokonać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 20:52 
Generał Broni
Generał Broni

Pomysł dla majsterkowicza (Adam Słodowy rulez!) :1

Ten Twój magiczny potencjometr można zastąpić parą połączonych szeregowo potencjometrów o małej i dużej rezystancji (w twoim przykładzie niech to będzie 4,7 kom i 47 kom).
W ten sposób potencjometr o mniejszej rezystancji będzie pełnił rolę precyzera.

Jeżeli chodzi o wyświetlacz, to raczej czarno widzę. Wykrywacze z "gałkami" to analogi - dołożenie do nich wyświetlacza będzie wymagało zbudowania przetwornika a/c.
Prostszym rozwiązaniem będzie wykonanie precyzyjnej skali na potencjometrze dyskryminacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 21:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

rob_k:
O użyciu drugiego, podłączonego szeregowo potencjometru myślałem w pierwszym rzędzie. :1 Ale na frontowej płytce Tejona masz już 6 potencjometrów. Dodanie kolejnych 2 (dla dyskr. gł. i altern.) graniczyłoby z dokonaniami Polaków w Japonii. ;) Myślałem o zastąpieniu pokrętła AUDIO TONE, a docelową wartość AT ustawić poprzez pot. montażowy i schować w puszce, ale ściągnąłem z Tesoro instrukcję oryginalną i okazało się, że to pokrętło ma jeszcze drugą funkcję - VCO - z której nie chcę rezygnować. Wskazanie mini wyświetlacza nie musi być odpowiednikiem czegokolwiek, Wystarczy, że będzie skala 0-99, która będzie odpowiednikiem ustawień dyskrym.
Pozdrawiam

PS: Kombinujcie dalej, Słodowym nie jestem. Tego Tejona jeszcze nie mam, a już chcę go "zepsuć" :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 21:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Oczywiście że da się zrobić.
Ale można to zrobić inaczej. Zastosować potencjomert tzw. cyfrowy o np. 256 skokach. I procesor do sterowania z podłaczonym LCD., W ten sposób będziesz miał nie 99 skoków tylko 256. Jeśli masz awersję do klawiszy ( trzebabyłoby wstawić do wykrywki dwa przyciski ) to można to zrobić tak :obecny w wykrywaczu potencjomert podlączyć do mikrokontrolera z przetwornikiem ad ( pierwszy lepszy : Atmega 32 ) i do mikrokontrolera podłączyć potencjometr cyfrowy oraz LCD . Masz w ten sposób 256 skków dyskryminacji które są ustawiane potencjometrem ale są powtarzalne bo widać je na małym LCD.
Z resztą sposobów rozwiązania problemu jest wiele.

pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 22:02 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam . Pomysł RUTUSA jest jak najbardziej na czasie tylko można by zastosować potencjometr cyfrowy o rozdzielczości 1024 kroki jakiś mały procek (niekoniecznie ATMega32) i lcd np 1 x 8 znaków jeśli tylko miał by wyświetlać nastawy dyskryminacji, a zamiast potencjometru impulsator.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 22:26 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

RUTUS:
Jeśli proponujesz zastosowanie pot. cyfrowego, to po co zostawiać analogowy oryginał?
Czy to wszystko da się zmieścić w 2 kompletach w tak małym pudełku?
Myślałem o miniwyświetlaczu takim świecącym (by było widać w nocy) dwucyfrowym - bo mały - cyferki złożone są ze świecących na zielono lub czerwono kreseczek (diodowy?).
Jeśli 256 kroków to większy wyświetlacz
Jeśli 1024 kroki to już telewizor na plecy!!! (to żart gregus, ale popatrz, jaki Tejon jest mikry - gdzie to wcisnąć?)
Proszę zwróćcie uwagę, że Tejon ma już 6 pokręteł i miejsca na cokolwiek dodatkowego jest naprrawdę mało.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 22:29 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Powiem ci że wszystko zmieściło by się w obudowie wykrywacza a wymiary nie były by większe niż płytka wyświetlacza 1 x 8 znaków np:33 X60 mm.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 22:35 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A jak z podświetleniem? Lubię (nie muszę!) szukać po nocy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 22:36 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Podświetlanie . bez najmniejszego problemu wyświetlacz ma wbudowane diody LED.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 23:11 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zostawić analogowy oryginał tylko po to żeby nie wiercić otworów pod przyciski . Ew. w miejsce analogowego pot. wstawić jakiś "manipulatorek " który w formie cyfrowej dawałby informację do procesora o kierunku obrotu. Też myślę że całość rozsądnie zaprojektowana pod względem wymiarów zmieści się do obudowy wykrywacza.

pozdrawiam .

PS 'tylko jak się bawić w takie przeróbki to dołożyć jeszcze ID ..tak przy okazji :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 23:19 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Można by w drugiej lini wyświetlacza wyświetlać np : co dyskryminacja odrzuca albo co jeszcze wykrywa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 23:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ale ID jest z gruntu fałszywa - tak jak w każdym??? innym detektorze - np. garrett 250, którego miałem. Więc decyzję chcę pozostawić sobie - w Tesoro (pracowalem na Ciboli, a to ten sam układ dyskrym.) jest jednotonowa, ale bardzo precyzyjna - po piskach, trzaskach, gwizdach itp. można z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, czy kopać. A jeśli warto, to już nie ważne co to będzie, bo wiadomo z góry, że coś ciekawego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 19:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kupno nowego Tejona oczywiscie w takiej sytuacji odpadnie,gdyż od razu stracisz gwarancje.Ale ciekawy byłby wynik tej przeróbki,chodzi mi oczywiście o real w działaniu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 20:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jeśli by kogoś interesował taki tuning to wystarczą 2 układy procek np:ATMega8 i cyfrowy potencjometr z rodzimy MAX548x i jeden impulsator plus wyświetlacz LCD do wizualizacji nastawy. To dla jednego analogowego potencjometru a jeśli potrzebne by były dwa takie potencjometry to wystarczy zmienić układ pojedynczego potencjometru MAX548x na układ podwójnego potencjometru MAX549x i na wyświetlacz z dwoma liniami pod jednym warunkiem że oba potencjometry analogowe są o tej samej wartości np: 10kom. A napisanie softu do tego to kwestia jednego popołudnia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 20:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Idąc za wskazówkami gregusa, RUTUSA i ProScana (konwersowałem z Nim na Jego forum) zdecydowany jestem coś takiego przedsięwziąć - czy na nowiutkim Tejonie, czy na jakimś innym Tesoraczku - jeszcze nie wiem, ale raczej nie odpuszczę. :1

Ważne w tej sprawie są 2 kwestie:

Po pierwsze, gdy już dostanę Tejona, to będę musiał sprawdzić, czy zakresy dyskryminacji śmieci i brakteatów pokrywają się - wtedy to po ptokach - vide ProScan. Jeżeli są jednak rozdzielone choćby niewiele, to taki tuning ma sens - właśnie dzięki tym przeróbkom zostaną one od siebie bardziej rozdzielone (na skali). Tutaj chyba Mrand jako serwisant Tesoro mógłby coś więcej powiedzieć.

Po drugie: z ostatniego postu gregusa wynika, że trzeba napisać jakiś program (do e2prom-u procka?). Choć wg Jego wypowiedzi zajęłoby to tylko jedno popołudnie, to jednak przerasta moje możliwości mentalne. Będę musiał znaleźć kogoś, kto się tego podejmie - dla dobra detektorystów i ku chwale Ojczyzny. :)
m.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]