Teraz jest wtorek, 1 lipca 2025, 18:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 89  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2006, 14:02 
Kapitan
Kapitan

tak, numer zaczyna się na 416. Poniżej zdjęcie.
Czy mógłbyś podać numery i odbiory tych pozostałych bagnetów z R w kwadracie?

[ img ]

pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 grudnia 2006, 13:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam. Mam takie pytanie do Kolegów - jakie jest wasze zdanie dotyczące dorabiania okładek, oczywiście do bagnetów , które ich nie posiadają? Dorabiać? Nie dorabiać, bo kopia psuje cały efekt? Dorabiać, ale okładki muszą być perfekcyjne? Zależy od stanu bagnetu? Chętnia poznam Wasze opinie, ja na razie mam takie szczęście, że wszystkie moje bagnety mam niestety bez okładek i jak na razie nie "złamałem się" założeniem kopii...Ale moze to błąd? Serdecznie pozdrawiam. Aha, pytanie dotyczy bagnetów polskich oczywiście, innych nie zbieram...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 grudnia 2006, 14:10 
Porucznik
Porucznik

Dorobione okładki (ale tylko bardzo dobre), według mnie, dobrze wyglądają na bagnetach w dobrym i bardzo dobrym stanie zachowania. Na słabych, wykopach i destruktach pasują jak pięść do nosa. Ale kwestia gustu. Myślę, że dobrze jest tak "sfatygować" kopie okładek aby pasowały do stanu bagnetu. Takie samo mam zdanie jeśli chodzi o żabki. Czasem można zobaczyć oczyszczony bagnet strychowy, czy z ziemi z dorobionymi okładkami (jasne, świeże, wręcz świecące drewno) i kopią żabki (jaśniutka, brązowa skóra). Jak to wygląda?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 grudnia 2006, 18:53 
Kapitan
Kapitan

zgadzam się w 100% z Pietką. Kupiłem kiedyś bagnet, który miał dorobione (na błysk i glanc) okładki. Nie mogłem na niego patrzeć. Po prostu taki komplet nie współgra ze sobą i "bije po oczach". Zawsze będzie w nim jakaś nutka fałszu...
W mojej opinii, lepiej już zostawić taki bagnet "goły"
pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 16:49 
Strzelec galicyjski

Witam . Ja staram się mieć oryginalne okładki w każdym z bagnetów (w grę wchodzą nawet przekładki z innych bagnetów), ostatecznie jeżeli już nie mam innej możliwości dorabia mi je znajomy. Jak się wszyscy chwalą swoimi nowymi nabytkami z dziedziny polskich bagnetów to i ja swoje Polskie dwie sztuki wrzucę :666 - może nie są tak w idealnych stanach jak pozostałych kolegów , ale myślę że warte zaprezentowania . Akoch czy wiesz coś (widziałeś) o podróbkach polskich bagnetów z okolic Poznania ?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 grudnia 2006, 02:43 
Kapitan
Kapitan

Dalton,
to co wiem o tych "lewusach", przeczytałem na forum odkrywcy. Istnieje szansa, że będą zdjęcia przykładowych "produktów". Jeśli będę wiedział coś więcej, na pewno napiszę.
Jak dotąd nie spotkałem się z polskim bagnetem skopiowanym od podstaw. Jakieś przeróbki, dobijanie oznaczeń, numerów to i owszem. Dlatego podchodzę do tego newsa z ostrożnością, aczkolwiek wszystko jest możliwe. Zwłaszcza teraz, kiedy ceny są tak horrendalne.
Niepokoi mnie zwłaszcza to, że ponoć część produkcji idzie za ocean. :wq A w tej chwili ebay jest moim głównym żródłem zaopatrzenia...
BTW. ładna radomska "podwyższona kontrola". Czy ma J w owalu? bo ze zdjęcia nie widać.

pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 grudnia 2006, 07:27 
Strzelec galicyjski

Witam . Dzięki za odpowiedz Akoch , widać że Twoje bagneciki są super i u nas naprawdę już ciężko o takie stany ( pomijam te z Rosji ). A ja już myślałem że chodzą już super kopie polskich bagnetów na rynku . Radomiak z fotki ma odbiór "J" w owalu - świerzutki nabytek dopiero 5 dni w kolekcji , ma też sygnowane okładki z obu stron - od wewnątrz "J" w owalu oraz jakiś jeszcze znaczek - i z zewnątrz na jednej "1" , a na drugiej chyba "2" tylko bardziej niestarannie dobita . Poza tym pod dziobem rekojeści oprócz orzełka jest jeszcze stempelek "4".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 grudnia 2006, 20:33 
Pułkownik
Pułkownik

Witam, czy ten odbiór jest OK ?? (coś sporo się mówi ostatnio o podróbach)..... :drap

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 grudnia 2006, 21:11 
Strzelec galicyjski

Witam . Zgodnie z numeracją na jelcu to nie powinien być wz 28 a wz.24 . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 grudnia 2006, 08:32 
Generał Broni
Generał Broni

He he, czyżby to była ta słynna lipa, co jest z tyłu bagnetu?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 grudnia 2006, 11:39 
Kapitan
Kapitan

akurat ten bagnet jest ok. pomimo dziwnej numeracji. Powód takiej numeracji (24xxxx) na razie jest mi, niestety, nieznany. Zastanawiałem sie kiedyś, czy nie jest to może jakaś specjalna partia dla marynarki wojennej. ale są to tylko moje domysły, nie poparte żadnymi dowodami.
Beryl, licytuj śmiało :)
pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 grudnia 2006, 11:51 
Kapitan
Kapitan

przepraszam, że podwójne posty piszę, ale właśnie zobaczyłem coś takiego:

[ img ]

była tu kiedyś dyskusja na temat polskich bić na chassepot'ach. Zamieszczone przeze mnie bicie występuje na grasie, więc to w zasadzie jedno i to samo.
Jakie są wasze opinie?

pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 grudnia 2006, 00:39 
Pułkownik
Pułkownik

akoch napisał(a):
akurat ten bagnet jest ok. pomimo dziwnej numeracji. Powód takiej numeracji (24xxxx) na razie jest mi, niestety, nieznany. Zastanawiałem sie kiedyś, czy nie jest to może jakaś specjalna partia dla marynarki wojennej. ale są to tylko moje domysły, nie poparte żadnymi dowodami.
Beryl, licytuj śmiało :)
pozdr,
Tomek

Dzięki za opinię ale chyba go odpuszczę....jakiś taki dziwny jak dla mnie, nie chcę potem :sciana

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 grudnia 2006, 05:24 
Porucznik
Porucznik

Witaj Akoch,
Ja mam Perkuna 28 biciem na jelcu B w kwadracie i numerem 416910

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 grudnia 2006, 19:53 
Strzelec galicyjski

Witam . Jako że święta są już tuż tuż , chciałem życzyć wszystkim forumowiczom a w szczególności "bagneciarzom" - WESOŁYCH ŚWIĄT . Z tej okazji chciałem ( jako że tematem są bagnety ) , zaprezentować swoją choinkę z polskich bagnetów :666 . POZDRAWIAM WSZYSTKICH :jump

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 89  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]