Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 20:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 marca 2007, 14:35 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ja nie mam zamiaru nikomu nakopywac. Wyrazilem tylko swoja opinie ( wlasnie o tej kurtce i paru innych rzeczach ) - zreszta opinie wilu innych osob ktore maja wspaniale kolekcje i nie chce ich pokazywac bo dostaja udaru mozgu jak patrza na takie ja ta tu zaprezentowana . Przepraszma za moja szczerosc wypowiedzi ale robie to o czy wszyscy od dawna mowai a boja sie zrobic. Troche krytyki nikomu jeszcze nie zaszkodzilo . Powiedzialbym nawet ze czasami krytyka mobilizuje do poprawy. Mam nadzieje ze w tym przypadku tez tak bedzie i chlopak zacznie zbierac naprawde ladne stany - tak jak mowilem lepiej poswiecic troche wiecej czasu i troche wiece pienidzy i kupic cos naprawde ladnego niz szybko kupic jakasa szamte czy zlom ktorego pozniej nie da sie nigdzie wypchnac bo zaslaby stan i nkt nie ebdzie chcial tego wzxaic. A co do mojej kolekcji - nie mam co szukac w sowjej koleckji zadnego zlomu - bo takowego pozbylem sie juz bardzo bardzo dawno temu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 marca 2007, 21:46 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Jaka ksywka taka dyskryminacja... Nie narzekam na swoje fanty kosztowało mnie to dużo pracy i wyrzeczen chodze ostatni rok do liceum wiec raczej o prace mi cieżko a z kieszonkowego nie starcza na minty, troche czekałem aż bede mógł złożyć go w całość, to ze pokazałem zdięcia świadczy o tym że chce pokazać czym sie interesuje, miejsca na forum jest masa, aa wiem ze są tutaj także osoby które są w podobnej sytuacji jak ja i nie maja samych mintów a szczerze to jak dla mnie to wole po prostu dobre stany niż fabryczne, sprzedać nigdy nie problem wystarczy na all i zawsze zejdzie tak wiec za jakiś czas uda mi sie wymienic złe stany na lepsze ale puki co... ciesze sie tym co mam...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 marca 2007, 22:15 
Pułkownik
Pułkownik

Giwerolog- grunt to być zadowolonym ze swojej kolekcji, bo zbierasz dla siebie, a nie dla forum (jak ktoś zbiera po to, żeby się tu pokazać to moje kondolencje). Jak tobie pasuje, to wszystko ok. Pewnie sam niedługo zaczniesz "poprawiać" manekina i reszte, na lepsze stany, samo przyjdzie :) Powodzenia !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 00:00 
Major
Major

Ty się Giwerolog nie łam.Twoja kolekcja łykneła wojny a nie magazynów w USA.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 01:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

leman napisał(a):
Ty się Giwerolog nie łam.Twoja kolekcja łykneła wojny a nie magazynów w USA.

Zadam ci pare pytan :
po pierwsze zacznijmy od faktu ze W STANACH nie przetrzymuje sie sprzetu niemieckiego z II Wojny ( no moze po za bronia ) !!! Jesli juz to W ROSJI badz W NIEMCZECH - tam tego jest najwiecej w stanach MINT ( czytaj z angielskiego - MENNICA ) szczegolnie w Niemczech bo tam nadal sa magazyny rzeczy ktore w ogóle nie byly zuzyte podczas wojny ( zreszta na niejednym niemieckim strychu znajdzie sie takie rzeczy w stanach jak po wyjsciu z fabryki ).
I tu moje pytanie skad wziales ta informacje ?? z jakiejs fajnej bajeczki ??
Po drugie : skad wiesz czy to co zaprezentowal GIWEROLOG bylo uzywane podczas wojny i widzialo front ?? Wiekszosc sprzetu po wojnie byla nadal trzymana w magazynach a ich stan dzisiejszy ( czyt. styrane , poodbijane , dziurawe itp) zawdzieczamy uzytkowaniu powojennemu przez roznej masci ludzi od harcerzy po biwakowiczow itp. Spora czesc rzeczy ( tyczy sie to szczegolnie rzeczy materialowych ) zalatwily tez gryzonie i roznej masci robale oraz powojenni uzytkownicy . Wiec jak mniemam znowu czytales jakas bajeczke i z niej wysnules te informacje ??! Masz jakies dowody na to ze te rzeczy byly na froncie ( np. swiadectwo zolnierza ktory z tym sprzetem walczyl albo rolnika czy innego osobnika ktory zebral ten sprzet po przejsciu frontu) ?? Nie ?! no po co piszesz takie bzudry ?? Tak naprawde bardzo malo sprzetu dzis dostepnego na rynku bylo prawdziwymi 100% uzywkami z frontu !
Na prszylosc nie pisz czegos czego nie mozesz udowodnic.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 01:35 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

giwerolog_16 napisał(a):
Jaka ksywka taka dyskryminacja... Nie narzekam na swoje fanty kosztowało mnie to dużo pracy i wyrzeczen chodze ostatni rok do liceum wiec raczej o prace mi cieżko a z kieszonkowego nie starcza na minty, troche czekałem aż bede mógł złożyć go w całość, to ze pokazałem zdięcia świadczy o tym że chce pokazać czym sie interesuje, miejsca na forum jest masa, aa wiem ze są tutaj także osoby które są w podobnej sytuacji jak ja i nie maja samych mintów a szczerze to jak dla mnie to wole po prostu dobre stany niż fabryczne, sprzedać nigdy nie problem wystarczy na all i zawsze zejdzie tak wiec za jakiś czas uda mi sie wymienic złe stany na lepsze ale puki co... ciesze sie tym co mam...

Pozdrawiam

Gwarantuje ze mozna nie pracujac dorwac naprawde fajne fanty . Ja tez nie jestem rokelefelerem i nadal sie ucze ale od czasu do czasu cos zakupie.
Co do stanow posiadanego przez ciebie sprzetu to masz pare naparwde ladnych rzeczy ale reszta to rzeczy do szybkiego splawieniu i wymiany ( zwlaszca ta kurtka - taka z frontowymi reperacjami mozna by jeszcze zaakceptowac a nie taka jak psu z ryja wyjeta czy zaltwiona przez myszy - takie kurtki nadaj sie tylko na czesci i na laty ). Gwarantuje ze zolnierze tak rozpieprzeni na froncie nie byli ( no chyab ze byli konkretnymi ofermami i wszystko rozpierdzielali ). Napisalem co napisalem zeby cie zmobilizowac do w miare uporzadkowanego zbierania. Jak pisalem ja tez mialem na poczatku takie stany i jeste pewien ze kazdy kolekcjoner od tego zaczynal ale przychodzi czas ze nalezy sie pozbywac takiego zlomu i brac sie za cos co jakos wyglada.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 01:40 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

to co pokazales ( procz kurti i menazki ) masz w fajnych stanach. Mam nadzieje ze zaczniesz zbierac tylko rzcezy w ladnych stanach .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 10:13 
Podpułkownik
Podpułkownik

Tu masz Marcin racje u nas w Polsce cięzko o dobre fanty jak sie costrafi to zniszczone i przeważnie przez kogoś w gospodarstwie itp...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 12:18 
Generał Broni
Generał Broni

Heinrich, mi się wydaje, że ludzie nie pokazują fantów własnie przez takich osobników jak Ty. Po co mają to robić, skoro jakiś Wielki-Super-Hiper-Kolekcjoner-MINt-Stanów ich potem zjedzie do zera? Chyba nie kumasz idei kolekcjonowania. To nie wyścig szczurów, tylko zbieranie tego, czym się interesujesz i na co Cię stać. Wiadomo, że każda kolekcja z czasem ewoluuje i gorsze stany wymienia się na lepsze. Ja robiłem tak samo.
A to co piszesz to nie krytyka, tylko krytykanctwo. To samo można było napisać zupełnie inaczej, a cel byłby taki sam.
Giwerolog, nie przejmuj się takimi głosami. Masz fajną kolekcję na miarę swoich możliwości. Z czasem na pewno wymienisz te stany na lepsze, a co poniektórym zrobi się wtedy głupio. Z całego serca Ci tego życzę :1
P.S. ja też wole oglądać fanty, które wyglądają na używane, niż nówki sztuki ze 100% farby i bez żadnych przetarć. Ale cóż, rzecz gustu :piwo
Pozdrawiam wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 13:58 
Podporucznik
Podporucznik

W tym sęk takie podejscie zniechęca młodych zbieraczy do pokazywania swoich zbiorów.
Dlatego nie pokazuje swego manekina mam na nim pare kopi a stanów mint mam moze z 3 sztuki więc od razu odpadam
Dobrze ze nie ma na forum zawodowego fotografa bo zaraz by sie przyczepił do jakosci zdjec, kiepskiego aparatu, doboru złego obiektywu i przeswietlenia lub niedoswitlenia ekspozycji szczerze mówiąc to sie do wszystkiego można przyczepic.
Człowiek człowiekowi wilkiem i nic sie nie zmienia a jest jeszcze gorzej a mozna przeciez inaczej
Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 18:50 
Major
Major

szanowny panie HeinRich w określeniu magazyn miałem na myśli stan magazynowy.a Ty nie irytuj się tak i nie besztaj mnie jak jakiegoś gówniarza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 19:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Heinrich, rzeczywiście mogłeś napisać to trochę inaczej. Trochę to zabrzmiało, jakbyś był osobą ustalającą standardy i gusta w kolekcjonowaniu ekwipunku wojskowego. Jak pewnie zauważyłeś, Twój styl dyskusji nie spodobał się wielu osobom, więc może coś w tym jest?

Zaobserwowałem pewną zależność: im większą i wspanialszą dana osoba ma kolekcję, tym bardziej uważa siebie za guru i wyrocznię; otacza się podobnymi do siebie i tworzy się takie towarzystwo wzajemnej adoracji. Akurat ta część jest pozytywna, ale źle zaczyna robić się w momencie, kiedy ta grupka zaczyna postrzegać siebie jako grono nieomylnych specjalistów i autorytetów, którym wolno mówić wszystko i wszystkim i, o zgrozo, na tematy, które często wybiegają poza ścisłą znajomość samego ekwipunku. Nie mówię, że to Ty, ale tak mi się jakoś skojarzyło.

A odnośnie stanów "Mint" w Polsce: nadal można takie trafić. Pamiętaj, że część obecnej Polski była Niemiecka i strych na takich terenach często mało się różni od strychu w dzisiejszych Niemcach.
Jeśli chodzi o używanie sprzętu po wojnie: tak się działo na całym świecie: DZIECI, skauci, hippisi etc. etc.

Myślę, że autorowi wątku zrobiło się trochę przykro. To co nazywasz "śmieciami" to dla niego być może skarby, które BYć MOżE przeżyły i widziały więcej niż stany "MINT".

Ja tam myślę, że miałeś po prostu zły dzień i pewnie chciałbyś cofnąć co niektóre zdania ;)

Pozdrawiam,
Mat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2007, 15:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

Fajne fanty, chociaż nie zbieram Niemców to spoko fanty. Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2007, 16:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Panowie nie dołujcie chłopaka ma super manekina i najlepsze jest to że nie za ciężkie pieniądze tylko zdobyty w miarę możliwości .
To że niektórych stać z dziada pradziada na kupowanie mintów nie znaczy że ma tak być z wszystkimi .Co z tego że wydacie kupe kasy na kolekcje , jak ta kolekcja widziała tyle wojny co ja .
Dla mnie manekin jest super i podoba mi się bardzo a jeżeli będziesz kiedyś w stanie to złóż sobie mintowca a tego zostaw i się nie pozbywaj bo możesz żałować .

Do giwerologa : Masz u mnie obiecane że jak się rozkręcisz dam ci super materiał wyjściowy do manekina po kosztach nabycia .
Miałem z niego robić pełnego ale odpuszczę i poczekam aż będziesz w stanie rozpocząć zabawę w mint .
To co na fotce czeka na Ciebie:
[ img ] [ img ] [ img ] dokupiłem już do niego takie coś ale pójdzie na innego manekina [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2007, 18:22 
Pułkownik
Pułkownik

Giwerolog16 głowa do góry, każdy zaczynał od słabszych stanów, każdy na początku kupował kiepskie fanty, czesto zupełnie nieoryginalne. Każdy na początku upiekszał swoje "cuda". To naturalne. Dopiero z czasem i rozwojem kolekcji pojawia się pewnego rodzaju selekcja wtórna. To normalne jak pierwszy zarost u nastolatków ;)

Nie ma co się zrażać krytycznymi opiniami. Zbierasz dla własnej przyjemności a nie dla forumowego uznania, czy podnoszenia w ten sposób ego. To, że ktoś coś uważa za złom to jego prywatna sprawa. Masa ludzi uważała i nadal uważa mintowe hełmy FJ za szmelc i karmi z nich psy - a tylko niewielu dostaje orgazmu na ich widok (ja nie). Hobby, ocena fantów to bardzo subiektywne sprawy - trochę bez sensu gdy całość się sprowadza do klimatu "mam nowe BMW i leje na wszystkich co mają polonezy i maluchy". Liczy się pasja, fanty same przyjdą z czasem. Te najlepsze też. Co więcej jak już kiedyś po paru latach przyjdą będziesz miał o wiele większą satysfakcję z ich zdobycia niż ktoś kto kupuje je od ręki płacać po 10 tysięcy dolarów za cokolwiek.

Jeżeli zaś posiadane fanty mają Ci słuzyć podniesieniu własnego ego to możesz sobie wmawiać, że już teraz wielu uczestników tego forum szeroko rozdziewa paszczę na widok twoich zbiorów. Ale chyba zupełnie nie o to chodzi w kolekcjonowaniu. Powodzenia :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]