Teraz jest piątek, 6 lutego 2026, 00:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jakie akumulatorki?
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2004, 00:00 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam Kolegów. Przymierzam się do zakupu 4szt aku.R6 i proszę o radę jakiej firmy mają być, o jakiej pojemności, gdzie kupić np we Wrocławiu. Mam zamiar wrzucić je do Rutusa f+, producent powiedział że powinno to funkcjonować mino różnicy 1V napięć między bateriami a aku.Proszę o radę i z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Góral.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2004, 00:28 
Porucznik
Porucznik

WITAM!!!
Zobacz 12 postów niżej :=

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2004, 12:00 
Major
Major

Ja polecam Ci odwiedzić MediaMarkt . Kupiłem aku Energizer-a 2100 mA NiMH po 13,00 zł za szt. :1
I w tym miejscu mam pytanie : czy takie nowe akumulatory trzeba doładować przed kilkudniowym wypadem w teren ???
Bardziej doświadczonych proszę o pomoc ....

pzdr

Romulus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2004, 15:34 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam.Tak trzeba doładować koniecznie i bez obawy NIMH można doładowywać.ALL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2004, 16:20 
Porucznik
Porucznik

WITAM!!!
Ostatnio interesowałem się sprawą akumulatorków ,ponieważ, nie poniewarz! błąd ortograficzny!!! sam chciałem takowe kupić. Mój wybór padł ostatecznie na NI-MH ogniwa SANYO o pojemnosci 2300 i napieciu 1,2V . Do tego zakupiłem ładowarkę impulsową[podobno ładowanie impulsowe zwieksza żywotność akumulatorów]Ładowarka ładuje "oprócz" pisze się przez "ó" - błąd ortograficzny!!! NI-MH równiez ogniwa NI-CD. Posiada równiez funkcje automatycznego rozładowywania która przydatna jest przy ładowaniu ogniw NI-CD Posiadaja one efekt pamieciowy i trzeba je do końca rozładowac przed ponownym naładowaniem. Zakupu dokonałem na Wolumenie w Warszawie gdzie jest chyba najwiekszy wybór.Na cały zestaw dostałem gwarancje.Myślę że taki zestaw jest na dzień dzisiejszy optymalny,ale to okaze sie w praktyce.Ładowarka kosztowała 45pln akumulatorki 15pln szt [troche drogo ale ponoć są one bardzo dobre jakosciowo]
Pytasz ROMULUS o doładowywanie akumulatorków przed wyprawą ???? Jeżeli ogniwa są nowe trzeba je bezwzględnie sformatowac tzn ok 3 -4 razy wpełni naładować i po każdym naładowaniu wpełni rozładować co sprawi że będą miały optymalne parametry. Potem można je doładowywać w każdej chwili.
Pozdrawiam PIŁA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2004, 17:39 
Podpułkownik
Podpułkownik

GÓRAL -> ja mam Camelion'y 2200 mAh (11zł za sztukę) zakupione na allegro + ładowarka impulsowa i sprawują się wyśmiecie, choć nie używam ich do piszczałki... Są też dostępne już 2300 mAh, spraw sobie do tego ładowarkę impulsową o której pisze PILA. Teraz cały komplet 4 aku + ładowarka na allegro dostaniesz za 85 zł chyba. Więc się opłaca... A jak się dogadasz to i utargujesz coś po licytacji. Sprawdzone :)). pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2004, 18:15 
Podpułkownik
Podpułkownik

Elpas napisał(a):
GÓRAL -> ja mam Camelion'y 2200 mAh (11zł za sztukę) ...

Forever 2200 kupisz jak trafisz kiepsko po 12zł jak lepiej po 10zł. Bez zarzutu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 marca 2004, 18:30 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dzięki za pomoc, chyba skorzystam z allegro i zakupie zestaw z ładowarką tak jak Elpas doradzał. Pozdrawiam i nara.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 marca 2004, 22:53 
Generał Broni
Generał Broni

Jeszcze taka mała sprawa: Przy niefirmowych akumulatorkach mimo ich (ponoć)dużej pojemności wraz z czasem rozładowania sporo siada napięcie i mimo iż mogą dostarczyć całkiem dużo pradu to wykrywka moze sie nam "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! wyłączyć(szczególnie gdy zawiera w sobie mikroprocesor albo jakieś układy cyfrowe). W konstrukcjach typowo analogowych "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! będzie malała moc/zasięg urządzenia, a "cyfruś" nagle przestanie działać. Przy firmowych głównie zmniejsza sie prąd który mogą dostarczyć, ale napięcie utrzymuje sie na bardziej stałym poziomie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 marca 2004, 15:44 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Właśnie wczoraj kupiłem z allegro od gostka z Wrocławia energizery 2100 mAh ( chyba tak się to pisze) 4 sztuki za 35 zeta, to chyba dobra cena, jeszcze muszę się zaopatrzyć w ładowarkę ale nie wiem jeszcze jaką i za ile. Wszelkie rady mile widziane. Pozdrówki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 marca 2004, 20:04 
Chorąży
Chorąży

Witam!

Ja zdecydowałem się na akumulatorki z tej propozycji http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=22734780 , mam nadzieję, ze będą się nadawały do Rutusa F :) Najlepsze, że najpierw będę miał akumulatorki, a dopiero potem wykrywacz :D :ups:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 01:43 
Szeregowy
Szeregowy

Nie wiem, czy ktoś próbował wykorzystać do zasilania akumulatorek pochodzący z latarki ruskiej. Jest on 6 voltowy. Latarke taka można kupić na bazarze za 13zł. Razem z ładowarką. Słyszałem, że niby żarówka świeci się przez 4 godziny. Taka żaróweczka ma pobór prądu ok 500mA. Zważywszy na to że mój PI z EP8/2000 zżera 27mA to powinien chodzić na tym akumulatorku ponad 40godzin. Nie wiem, czy dobrze obliczyłem. Zresztą jutro zobacze. Ide rano na bazar. Niebawem dam znać jak się on sprawuje w moim ostatnio zrobionym sprzęcie. Byłem z nim w terenie i znalazłem łuskę carską z 1873r !! jeszcze tak starej nie znalazłem zwykle z Iw.św.
POzdrawiam!! :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 23:08 
Porucznik
Porucznik

Ja polecam ładowarkę impulsową EMOS MW9168GS - czeska , uniwersalna (od AAA do R20 i 9V). Z funkcją rozładowywania. Kupiona na allegro . Sprawuje się bez zarzutu i przez jej uniwersalność przeszedłem całkowicie na aku.
POzdrawiam
Natan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 marca 2004, 16:47 
Szeregowy
Szeregowy

cześć
Kupilem ruską latarkę. W środku jest akumulatorek 6,2V. Zasilanie w swoim PI mialem 9V. Czulosc wykrywacza nieznacznie spadla. Akumulatorek ma wymiar 8x6x6cm waży ok 400g. Jego pojemność to ok 1800mAh. Pobór prądu przez wykrywacz spadł mi z 28 do 22mA. Już sprzęt chodzi przez 4 godziny. I nie widać znacznego wyczerpania akumulatorka.
POzdrawiam!!!!! :jump

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]