Teraz jest sobota, 15 listopada 2025, 11:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 marca 2004, 08:05 
Specjalista
Specjalista

Co do powitań w armii carskiej, to do sołdatów zwracano się standardowo: zdorowo sołdaty! Natomiast odpowiedź była zależna od stopnia, funkcji i urodzenia witającego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 17:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj Rafałek. Przyznam sie Tobie szczerze , że nie byłem w muzeum w Krasniku :( Wystawa ma dopiero powstać, Dyrektor tej placówki zwrócił sie do osód zainteresowanych 1914 rokiem aby udostępnili cos ze swoich zbiorów. Muzeum jest nastawine na dokumentację pułku ułanów który miał w okresie miedzywojwnnym siedzibę w Krasniku, a co jeszce posiadaja to nie wiem . Jeżeli masz zdjecia przedstawijące rosyjskich żołnierzy lub gazety i chciałbys sie nimi podzielic to byłoby super. Ja w tej chwili powątpiewam juz w możliwośc organizacji grupy ...ale moze jakoś sie uda :D Pozdrawiam -69

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 21:44 
Specjalista
Specjalista

do 69: jeżeli chodzi o lubelszczyznę to kojarzysz miejsce?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 23:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj Feeder! Natężam umysł ale....pewnikiem nie odgadnę miejsca usytuowania tej mogiły. :o Po prostu nie natrafiłem na nią w czasie mych podróży. Uroń rąbka swej tajemnicy i napisz gdzie napotkałeś taki krzyż z tablicą? Pozdrawiam -69 Ps. Jaki rozmiar musi mieć zdjęcie aby mogło się zmieścić na forum?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2004, 06:29 
Specjalista
Specjalista

Grób znajduje się na cmentarzu parafialnym w Bożej Woli. Co ciekawe, w Kriegsarchiv mają problemy z identyfikacją nieboszczyka. Najpierw szukali nie tego co trzeba, a potem stwierdzili, że w tej okolicy nie było 11 LIR. Wysłałem im zdjęcie i czekam teraz na odzew.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2004, 20:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj Feeder. Wczoraj byłem na targach w Rzeszowie...czy i ty przypadkiem tam byłeś?
Co do Bożej Woli to.......... nie wiem w jakiej gminie szukać tej miejscowości, Znam Zduńska Wolę , Pszczelą Wolę , Boży Dar ale tej nie znam , chyba na tej lekcji geografii czytałem ,,Pana samochodzika i ....coś tam,, . :( Zaskakujesz mnie zasiegiem twoich zainteresowan i poszukiwań! Dwa zero dla Ciebie :D poczekaj ...czy to nie na Roztoczu ..... coś słabo trybię!! :? Czy to nie rejon działań X armii niemiecko-austriackiej z 1915 roku? ale w tej Bożej Woli na Roztoczu ...niestety nie byłam. Poszukam w moich gratach czy ten 11 Lir tam sie nieplątał. Pozdrawka -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 marca 2004, 22:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

witaj . Znalazłem ten LIR 11 w składzie czwartej armii w 1914 roku w bitwie pod Zamościem -Tyszowcami.
W tej chwili klikam od dziaadzia a nie z chaty na wsi więc nie mam pod ręka zapisków jaka to dywizja i jaki korpus. Z tego co wiem to w tej bitwie poległo 2-3 austr . generałów i masę wyższych oficerów. Przeliteruj proszę to nazwisko i napisz - jeżeli to był ktoś więcej jak dowódca batalionu to znajdę go w moim spisie dowódców wielkich jednostek 4 armii Aufenberga.

Nasze prace nad rekonstrukcją 69 pułku posuwają sie do przodu!, jesteśmy na etapie poszukiwania materiału na koszuleeę i spodnie oraz brezentu na plecaki i torby. Na forum nie widać nowych zapisów do grupy :( to szkoda ,bo grupa to przynajmniej 3 osoby , a dotychczas jest nas tylko dwóch--- bo Kolega Rafałek zamilkł- pewnie się już uwija w terenie!! Pozdrawiam! Jak tam wilgotność gleby? czy już obeschła?

pProbowałem odezwać sie do Kolegi CK Dezertera ale listy do niego chyba nie dochodzą bo mam informację o --errorze! Więc może zły mam adres. Odezwij się na adres: domnawsi@wp.pl

Mam jeszcze jedną prosbę do Szanownych Kolegów -może ktoś posiada w dobrym stanie cynkową puszkę-konserwę na rosyjską amunicję do 1914 roku? moze być wykopek nawet bez pokrywki -wymienię sie na jakieś niemieckie fanty lub przyjmę z pocałwaniem reki jako dar dla naszej grupy.
Mysle nad zrobieniem strony w , której opiszę jak i co przerobić aby uzyskać oporządzenie i umundurowanie roysyjskiego żołnierza z 1914 roku/ Pozdrawim -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 marca 2004, 01:43 
Specjalista
Specjalista

Witam
Ja doszedłem na razie do tego:
Landwehr Infanterie Regiment nr 11 podlegał 51 LIBrig. GM Viktora Seidlera stanowiącej część 26 LID (w 1914 dowodził nią FML Johann von Friedel). 26 LID wchodziła w skład IX Korpusu (1914 d-ca GdI Lothar Edler von Horstein, Gstbschef Obst. August Martinek) 4 Armii (1914 GdI Moritz Ritter von Auffenberg, Gstbschef GM Rudolf Krauss). Resztę materiałów, które dostałem z Wiednia zostawiłem u brata i czekam aż młody mi je odeśle.
Jeżeli chodzi o nazwisko, to właśnie chciałem ustalić w Kriegsarchiv, ale oni nie mogli dojść (źle odczytali to co im wysłałem). Teraz czekam na odpowiedź na moje ostatnie pismo.
Na tabliczce pisze:
major
Const. graf von Weng...(nieczytelne)
Landwehr Infanterie Regiment Nr11
Pozdrawiam
Feeder

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 marca 2004, 22:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witajcie. Nie znalazłem w swoich spisach człowieka o takim lub podobnym nazwisku. Niie dziwię się bo moje zapiski to nie Wiede`nskie
Archiwum Wojny!

co do rekonstrukcji to idziemy do przodu jak ...burza.

Ale mamy kłopot z odpowiednim materiałem na spodnie , czapki i koszule.

Pozdrawiam 69

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2004, 21:05 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

A moze sa jacys zapalency z 3miasta co by chcieli Korniłowców albo w ogóle Carskie Wojska jakies odtwarzac !???? Niesluchajmy sie Piotra Nikołajewicza Wrangla co mowil "ulice pełne były pięknych mundurów polskich ułanów i szarych zwalistych postaci żołnierzy niemieckiej piechoty" tylko ubierzmy sie jak dobrzy starzy carscy oficerowie ! Ich ciuchy nie sa trudne do zrobienia wiec nie bedzie problemu. Pozdrawiam !

Slawa !

Ciało Rosji - Duszę Bogu - Honor nikomu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 16:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj Klery!!K
Fajnie , że należysz do ludzi którzy by chcieli cos robić!! Korniłowcy też wspaniale sie prezentują!
Widziałem gdzie`ś czeska stronę na której Czesi ,,robia ,, Korniłowców, znasz ją ? Jeżeli nie to poszukam adresu.
Największy problem mamy teraz z materiałem o odpowiednim kolorze i grubości. Chodzi nam o drelich w kolorze zielono-musztardowym . Czy może są w 3 -miescie hurtownie z materiałami o takim kolorze? /no i materiał musi być odpowiedniej jakości./ Nie znam się na krawiectwie więc moje określenia są mało fachowe! Wybaczcie!
Za pomoc w znalezieniu odpowiedniego materiału /i za pomoc w zakupie/ gwarantuję upominek w postaci pierwszowojennych pamiątek! Może to być np. Austriacka klamra i bączek! Wiem że szereg osób i bez tych ,,upominków,, nam pomoże w zakupie ale wiadomo że trzeba będzie zaangażować własny czas -stąd zadośćuczynienie z mojej strony.
Dokładniejsze zdjęcia z kolorem sukna na ,,ubranko,, i ,,czapeczkę,, mogę przesłać mailem.
A może ktoś ma krój czapki-furażki?
Pozdrawiam -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 16:59 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj Feeder. Wyobraź sobie , ze w niedziele jadę sobie zobaczyć cmentarze z W.W położone koło miejscowosci W. -tej od księżnej Jabłonowskiej ,a tu przed oczy pcha mi się drogowskaz: Boża Wola 7km. No więc mam już ten cmentarzyk ale na nim nie byłem ,bo zabrakło czasu. Może więc wstąpie innym razem. Pozdrawiam -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 20:36 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam !

Nie wiem czy panowie mają książeczkę bellony "Rosja 1917-1920" . Jest tam prezentacja obrazkowa umundurowania : Korniłowców(oficerowie czarne mundury z bialymi obszyciami i lampasami, altylerzysta zielony mundur i niebieskie spodnie), Armii Syberyjskiej, Drozdowców, Aleksiejowcy(czarne mundury z bialymi obszyciami, altyleria biale mundury i niebieskie spodnie z czerwonymi lampasami).

Nie wiem jak wartosc merytoryczna przedstawionych ubiorów ale ciezko na jakiekolwiek opracowanie trafic gdziekolwiek. Aktulanie koncze WSPOMNIENIA Piotra Nikołajewicza Wrangla. Wsponiała książka.
Co do materialu to moge u siebie poszukać. Ja bym raczej robił sobie oficerski mundur korniłowców. Z tego co widze krój to to taki ruski kangurek ktory kiedys wypozyczalem z wypozyczalni teatralnej, jedynie material inny. Spodnie takie do oficerek szerokie. Jak ktosby chcial skany ksiazki z bellony to moge porobic i dac chetnym.

Wyslij mi kolor sukna i koniecznie tą strone o korniłowcach z czech !!!!!!!!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2004, 14:43 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witajcie. Gdzieś upchnałem adres do tej czeskiej strony i nie mogłem sie go doszukać. mam taki www.legie.lionet.cz Trzeba by było sprawdzic czy to ten . Ja też to sprawdzę.
Na razie mamy zastój w rekonstrukcji z powodu braku materiału na ubranka. Mamy za to rosyjskie płaszcze ale potrzebujemy ładnych , carskich ,,gierbowych pugowic,, czyli guzików z carskim orłem . Na początek 7 sztuk . Mam takie znalezione w ziemi ale są nadto zjedzone przez różne robaki ziemne :) a my potrzebujemy takich prosto --z fabryki-albo też kopii!!
Podaj KleryK swój adres to prześle Tobie zdjecie z wygladem materiału. Pozdrawiam 69

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 kwietnia 2004, 00:47 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

moj mejl skampilation@o2.pl

Dzis skonczylem czytac "Wspomnienia" Piotra Nikołajewicza Wrangla. Wspaniala ksiazka o wojnie domowej w Rosji. Wrangel to przyklad prawdziwego dowódcy, szlachetnego
i praworzadnego( wiem ze to jego wspomnienia ale sniektorych faktow nie da sie wymyslec). Bardzo polecam tę ksiązke. Kupilem ja na allegro ale ponoc czasem w ksiegarniach
jest.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]