Teraz jest piątek, 3 kwietnia 2026, 10:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2004, 18:00 
Moderator
Moderator

strasznie podoba mi sie pomysl spuszczania na dno palacego sie przedmiotu :) zwlaszcza z jednej przyczyny jesli na dnie studni nagromadzi sie siarkowodor albo metan to bedziemy miec niezle lobodu :) bo niemal "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! gaz bedzie wymieszany z powietrzem :) a jak kos bedzie nachylony nad studnia to milego fruwania :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2004, 22:10 
Moderator
Moderator

Wykonywalem kiedys uslugi dla Stacji Ratownictwa Gorniczego na G.Slasku.
Tak ze okazja pobawienia sie ich sprzetem byla-kazdy ratownik jest wyposazony w elektroniczny analizator gazow i jesli stezenie jakiegos przekroczy granice-alarmuje.No ale nam o tym pomarzyc./chyba ze z demobilu/,do tego aparat ratowniczy-butle z tlenem itp....

dorzuce jeszcze kilka rad-jesli kopiesz w studni-NIGDY nie wypinaj sie z liny asekuracyjno/zjazdowej,najlepiej gdy ta leci przez bloczek i dalej do samochodu./Jego hak to i dobre stanowisko/.To najszybszy sposob wyciagniecia zatrutego-odpalic auto i podjechac te pare metrow to gora pol minuty-wyciaganie reczne to kilka minut .

Bloczek lub jesli nie ma mozliwosci uzycia bloczka sa stosowane specjalne "rolki"/kladzione na ostrych krawedziach/ mozna niedrogo kupic w sklepach ze sprzetem alpinistycznym.
W tych sklepach z reguly dostepny jest katalog sprzetu firmy PETZL,radze sie z nim zaznajomc.To nie tylko sprzet ale i grafiki z prawidlowym jego zastosowaniem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2004, 12:47 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam!
Analizator gazu taki na 4 gazy tworzące mieszankę (np. metan, wodór, propan i jakiś tam jeszcze) kosztuje ok 900-1200 zł. Pokazuje od razu dolną i górną strefę wybuchowości tak, że wiadomo kiedy nie podchodzić. Pracuję w gazowni i sam używam nie tylko do celów zawodowych :). Fajna sprawa.
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2004, 13:58 
Porucznik
Porucznik

Cześć !! Widzę Kenny że masz podobne wątpliwości jak ja podczas oglądania w opisanej lampy.Myślę że jest ona zbudowana w taki sposób ,żeby palący się płomień nie spowodował wybuchu nagromadzonego gazu. Nie potrafie tego dokładnie wytłumaczyc bo nie znam zasady działania ,ale "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! takie lampy produkowane były specjalnie do tego celu

Pozdrawiam PILA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2004, 19:51 
Moderator
Moderator

hheh no to błąd ortograficzny!!! wiem dlaczego metan jest uwazany za jednego z najwiekszych zabojcow w gornictwie :) bo nie ma opcji (chyba ze zastosuje sie przerwacz plomienia błąd ortograficzny!!! jak dokladnie to dziala) zeby plononcym ogniem cerpioncym tlen z atmosfery niespwodowac wybuchu mieszaniny ktora tworzy atmosfere.. zreszta nie mi to sadzic nie znam sie na tym sprzecie :) i nie mi to sadzic :) ale ja bym proponowal studnie dobrze przedmuchac.. wkoncu gazy nie tworza sie tak szybko....

acha jak osouszyc studnie ??? plytka bo plyrtka ale....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Odpompować
PostNapisane: środa, 4 lutego 2004, 02:17 
Kapitan Petersen

Odpompować, a jak nie ma zasilania el. albo pompy spalinowej i jest płytko (jak piszesz) to spokojnie można wybrać wiaderkami. Wbrew pozorom to dość szybko idzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2004, 11:05 
Moderator
Moderator

hmmm tylko wiesz teren jest dosc "wilgotny" powiem wiecej dookola studni praktyczne bagno nio w oleglsci 50 m sprubuemy zobaczymy...
tylko mi powiedzcie czy oplaca sie w ogóle eksplorowac studnie po spacyfikowanym gospodarstwie ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2004, 15:56 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam!
Ja niedawno w pewnej studni i to bardz bardzo płytkiej znalazłem bardo ajne fanty militarne, wrzucone chyba w obawie przed frycami pewnie jak zaczęła sie obława we wsi. Co prawda destrukty ale były. No i sporo ręcznych granatów ale strzch ruszać było. Lepiej wybadać po kształcie gospodarstwa gdzie była gnojówka wylewana albo sracz. Tam wrzucali najczęściej. Koleżka wyjął z takiego miejsca nieźle zachowane wrześniowe sprzęty miotające ołowiem, ekwipunek i wyposażenie różnorakie. Widocznie gówno dobrze konserwuje :).
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2004, 13:16 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Jesli mnie pamiec nie myli to tzw. bezpieczne lampy gornicze otoczone sa siatka miedziana tak, aby nie spowodowac wybuchu- siatka odprowadza nadmiar ciepla od plomienia i rozprasza tak, aby wszystko nie pierdygnelo (i to jest ten przerywacz plomienia).

Ale i tak kanarek jest debesciak.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lutego 2004, 02:08 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, w zasadzie to nie grzebałem w studniach ale tak sobie pomyślałem, że tyle zachodu się robi żeby było bezpiecznie... a czy nie można wziąć zwykłego szlaucha (węża ogrodniczego) i spuścić na dół i przez niego oddychać? Wiem, że to cholernie niewygodne tak poruszać się ze szlauchem w gębie ale może da radę zrobić jakąś zwężkę :))) ooo! Może taki ustnik od rurki do nurkowania i potem wąż... I tym sposobem świeżyj wazduch mamy na dole zapewniony. Ale to tylko teoryja....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 marca 2004, 16:32 
Buszujący w śniegu

Parę miesięcy temu robiłem studnię.Muszę przyznać że nie było żadnych gazów,nic nię śmierdziało, może dlatego że wcześniej wypompowaliśmy wodę co zapewniło cyrkulację powietrza. Głębokość jakieś 10 m. Wszystko było ok. Fanty też były ok

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 marca 2004, 19:11 
Podpułkownik
Podpułkownik

To pochwal się jakie fanty znalazłeś? Coś ciekawego zachowało się w wodzie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 19:41 
"Spammerus maximus"

Oj zachowało się zachowało. Między innymi magazynek bębenkowy do MG42 i inne, ale Pssst, WRÓG CZUWA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2004, 09:55 
Buszujący w śniegu

i co ciekawe, jeszcze lotniczy dw :) ubembenkowy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2004, 12:29 
Lew morski

Jesli chodzi o zagrozenia w studniach to pewnie sa podobne jak w zbiornikach: 1 brak tlenu ( ponizej 20% to juz malo), ale nie wydaje mi sie bo tzw. glod tlenowy wystepuje najczesciej w zamknietych zbiornikach stalowych na skutek zuzycia tlenu w reakcji korozji lub w innych zamknietych pomieszczeniach zuzyty w innych procesach - chyba bakteryjnych - nie poczujesz smrodu tylko stracisz przytomnosc nagle i juz po tobie i innych ktorzy do ciebie wejda - to zagrozenie mozna wykryc za pomoca swiecy - bez tlenu gasnie "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!!. Inne zagrozenie to siarkowodor, ktory nie jest wybuchowy a silnie trojacy - smrod zgnilych jaj poczujesz i tez padniesz.Co do metanu to nie wiem jak w waszych rejonach ale u mnie to raczej nie ma szans do znalezienia w studni(szybciej na wysypisku smieci;-)) - to jest b. wybuchowy gaz i swieczka mozna go wykryc tyle, ze nawet mozna tego nie zauwazyc - ja szczerze watpie czy ten gaz sie spotyka w studniach takze te powyzej wymienione to prosto sprawdzic tylko nalezy pamietac aby spuscic swieczke pare metrow przed soba( podobna zasada w podziemiach itp.). Kanarek jest dobry bo wyczuje metan a nie iskrzy - czyli jest bezpieczny.Analizatory atmosfery to rutynowo uzywany sprzet tyle ze drogi - nie sadze zeby byl konieczny przy kopaniu studni - no chyba ze ktos zyje z wykopow i lazenia po zbiornikach. A co do przerywacza plomienia to nie wiem jak inne branze( ta siateczka z miedzi to super pomysl dla samobojcow :1 ) ale przy spawaniu np. jest cos takiego jak bezpiecznik - czyli "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! naczynie z woda przez ktora pompuje sie gaz( np. acetylen) - po przejsciu przez wode plynie dalej - w razie cofniecia plomienia zatrzymuje sie na wodzie. Ja mam inne pytanie - byc moze niedlugo bede odkopywal studnie, ktora byla obudowana drewnianym belkowaniem ( najpierw to ja bedzie trzeba błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" :mad: ) - belki pewnie spruchnialy - moze macie jakies pomysly na umocnienie scian - prawdopodobnie warto kopac. :pa

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]