Teraz jest sobota, 15 sierpnia 2026, 12:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mapy sztabowe, rozkazy, szukać w archiwach?
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2007, 20:07 
Podporucznik
Podporucznik

Witam.
Interesują mnie mapy niemieckie bądź radzieckie.
Chodzi mi o sztabówki z naniesionymi liniami okopów i stanowiskami ogniowymi.
Ale nie takie mocno w skali pomniejszone, tylko takie dokładne, co nad nimi się oficerowie pochylali, i obmyślali jak powiedzmy obejść następne kilkadziesiąt metrów.
I to samo rozkazy (na papierze)
Wiem że tego w necie nie znajdę, wiem że większość zniszczono, ale gdzieś reszta się podziewa.
Radzieckie, to na pewno w archiwum w Moskwie, a niemieckie ?
Czy ,,szary człowiek" ma chociaż do ich kopi jakikolwiek dostęp? (W co mocno wątpię)
W ogóle interesują mnie takie rzeczy, nie tylko mapy, rozkazy, ale i jakieś udokumentowane sprawy techniczne, w stylu ,,zajmujemy kawałek polski tu se zrobimy to, a tu tamto.
Może ktoś wie ciekawego na te tematy i chciałby się podzielić?
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lipca 2007, 03:18 
Kapitan
Kapitan

Ja się dołączam do postu kolegi.
Choć mocno wątpię czy istniały kiedykolwiek mapy z DOKŁADNIE naniesionymi liniami okopów i stanowiskami z dokładnościa do kilku metrów. Obawiam się, że dość często w sytuacji frontowej nie było czasu na takie rzeczy. Ewentualnie można było zaznaczyć gdzie i jaki rodzaj wojska będzie się przegrupowywał, atakował itd. Ale skala takich map nie pozwala niestety na naniesienie linii okopów i innych takich drobnostek.
Sytuacja może być inna odnośnie map z okresu Iwś. gdzie linie umocnione trwały i trwały i trwały....więc naniesienie ich na mapki mogło być uzasadnione.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lipca 2007, 09:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Czesc.Wiem ze znajomy ,w ubieglym roku zalatwil sobie kopie takiej niemieckiej sztabowej mapy z muzeum.Byla to,zdaje sie mapka okolic Stargardu z naniesionymi pozycjami niemieckiej artylerii.TomaszDobr napisal:"Choć mocno wątpię czy istniały kiedykolwiek mapy z DOKŁADNIE naniesionymi liniami okopów i stanowiskami z dokładnościa do kilku metrów."Istnialy takie mapy np miejsca duzo wczesniej przygotowane do obrony.Pozdrawiam.Marek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lipca 2007, 11:47 
Podporucznik
Podporucznik

Gdyby jeszcze takie kopie gdzieś zdobyć, to by było pięknie/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2007, 21:41 
Kapitan
Kapitan

Najdokładniejsza mapa jaką widziałem na SWOJE oczy z zaznaczonymi pozycjami zawierała punktowe naniesienia typu stanowisko dowodzenia na południowym końcu wsi i o stopniu dokładności pozwalającym sie jedynie zorientować gdzie co jest niż jakichś superdetalach. Jeżeli kolega przedmówcy dopadł superdokładną mapę okolic Stargardu to tylko gratulki pozostaje mi złożyć ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2007, 22:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Osobiscie mapy nie widzialem,ale wiem ze kolegom ze Szczecina na jej podstawie bez trudu udalo sie zlokalizowac stanowiska niemieckich haubic.Czy znalezli cos ciekawego,nie pochwalili sie...dowiedzialem sie tylko ze miejsce nie bylo przez nikogo wczesniej przekopane,a to juz duzy plus:).Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2007, 13:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mapa sytuacyjna a szkic działania to dwie różne sprawy.
Na mapie nawet 10ce sytuację nanoszono używając znaków taktycznych. Szkice dowódców plutonów, kompanii, zachowyway się rzadko. Sztab batalionu wykonywał już mapę roboczą. Nie ma reguły. Jeden robił to starannie, drugi niedokładnie a inny wcale, bo nie było czasu.
Dla zainteresowanych najlepszym miejscem jest CAW, ale trzeba prowadzić badania historyczne.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]