Teraz jest sobota, 7 lutego 2026, 12:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: solaris problem
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 21:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam zakupiłem używkę prawie nowy ma 2 miesiące ,no i ustawiłem wszystko jak zaleca producent żeby sprawdziś zasięg ,oczywiście test robiony na wolnym polu bez zakłoceń ,no i tak moneta 5 groszy 22cm sygnet spory srebrny 25 ,następnie maly spacer po moim polu na tych ustawieniach i dostrojeniu do gruntu ,kopie i gwożdzik zardzewialu mały a dyskryminacja na 5 kresce a potem nastepny? saperke łapał z 70 cm,baterie 67%,nie wiem co zrobić mój jabel lepiej działał,mam jeszcze prawie 2 lata gwarancji i powinni to uwzglednić?proszę o jakąś poradę :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 22:10 
Strzelec Wyborowy!

Stylu trochę cierpliwości. Trzeba trochę pochodzić, poznać sprzęt i jego zachowanie w terenie. Jak pokopiesz gwoździków, to w końcu po zachowaniu się wykrywki będziesz wiedział co jest pod cewką.
Po zmianie samochodu, też trzeba się do niego przyzwyczaić.
Powodzenia.
:1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 22:26 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Myślę że jeśli problem się pojawi, dobrze będzie skontaktować się z Panem Arkiem i wyjaśnić sprawę. Oczywiście że powinien odrzucać gwoździe, dlaczego miałbyś rezygnować z dyskryminacji skoro sprzęt jest jeszcze na gwarancji?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: solaris problem
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 22:33 
Plutonowy
Plutonowy

stylu napisał(a):
kopie i gwożdzik zardzewialu mały a dyskryminacja na 5 kresce a potem nastepny? saperke łapał z 70 cm,baterie 67%,

Też mam ten problem i ciekawi mnie czy wszystkie solarisy tak mają :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 22:33 
Porucznik
Porucznik

stylu - ja mam dla Ciebie pewną radę. Z solarisem już się trochę obeznałem i wiem, że warto kopać tylko takie "stałe" sygnały, gdzie kwadracik identyfikacji materiału nie lata po całej skali tylko zapala 1 kwadracik, góra "bujnie" sie o jeden w prawo lub w lewo. Do tego sygnał przedmiotu musi być stały i stabilny - nie może popierdywać.
Czasami zdarzy Ci sie kopnąć jakąś śrubkę czy zardzewiałe CH wie co ;) no ale mówi się trudno.
Sam uważam, że solaris to skomplikowany sprzęt ale z czasem zobaczysz, że jest zabójczo skuteczny a fakt, że czasami doprowadzi Cię do pasji wynagrodzi fantami :skromny
Także nie poddawaj się :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 22:35 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Wystarczy rzut oka na wyświetlacz i po kilkunastu gwoździkach będziesz ignorował takie sygnały.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 22:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

no i ta gwarancja sasięgu ,powinien być zdecydowanie lepszy bawiłem sie z nim jakieś 5 godzin mimo że wcześciej przeczytałem bardzo dużo postów na forum o teści jak i co jakie ustawienia itd wprowadzeniu ustawień zalecanych przez doświadczonych kolegów i tak się nic nie poprawiło :( mam wolne do końca tygodnia to jeszcze pośmigam w terenie i pokombinuję bo musze znależć sygnet który zgubiłem dzis w czasie testów :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 22:43 
Kapitan
Kapitan

Z tego co pamiętam w solarisie jest "gwarancja zasięgu", na te 5 groszy z 30 cm.
Może warto wysłać sprzęt na profilaktyczny przegląd do Rutusa, jeszcze przed sezonem.
Te zardzewiałe gwoździe, tak jak chłopaki opisują z czasem będziesz je eliminował słuchowo.
Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 22:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

no ipewnie go wyślę ,zasięg jest naprawde zdecydowanie zbyt mały piec centralny stojący na polu zdala od zakłocen łapie z tej odleglości co powinno łapac hełm,nie jestem panikarzem więc jestem zaniepokojony zasięgiem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2008, 00:01 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam,
Jeśli ma widzieć 5gr w powietrzu to test trzeba zrobić w powietrzu. Jeżeli te 5gr leży na ziemi to wykrywacz widzi również glebę która jest pod spodem i tłumi sygnał więc zasięg jest mniejszy.

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2008, 18:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wracając do tematu.Byłem dziś w terenie barerie naładowane na maxa dwie instrukcjew ręce(jedna rutusa a druga to wasze porady co do ustawień)no i nic się nie poprawiło ,znalazłem kilka fantów ale byly bardzo płytko,natomiast w trybie statycznym na ustawieniach fabrycznych hełm łapie z odleglości 60cm?to raczej zbyt mało tak mi się wydaje :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2008, 14:31 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

Stylu , ten wykrywacz MUSI brać 5 gr z 31 cm, przy ustawieniach opisanych w instrukcji. Masz na to gwarancję . A ta gwarancja to nie jest jakimś tam stwierdzeniem wyssanym z mojego palca - tylko tak ma być.
Dzwoń do mnie , kontaktuj się - sprawę wyjaśnimy bo albo mimo najszczerszych chęci coś robisz nie tak ( czasem się zdarza jakiś głupi "czeski" błąd w obsłudze ) , albo nad czym ubolewam masz skopany wykrywacz ( też się zdarza ) .
Co do gwoździków - kwestia osłuchania się,i doświadczenia.

pozdrawiam i czekam ;-)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]