Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 09:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 maja 2008, 23:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

[/quote]
Jeżeli będzie super to dla mnie może być i różowy, albo mieć zupełnie inny wygląd. [/quote]Różowy odpada-chcesz żeby wiewiórki w lesie szyszkami w Ciebie rzucały? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 maja 2008, 23:39 
Generał Broni
Generał Broni

Wiesz mi, że po 6-7 godzinach w polu, zatrzymywałem się, siadałem i zdrapywałem każdy kawałek błotka, tylko po to, żeby pomachać jeszcze chwilke...
Ale fakt, że jak będzie dobrze wyważony ( jak niektóre łajtsy) to pewnie wcale nie będzie czuć baterii...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 maja 2008, 23:58 
Generał Broni
Generał Broni

dukatkg napisał(a):
Wiesz mi, że po 6-7 godzinach w polu, zatrzymywałem się, siadałem i zdrapywałem każdy kawałek błotka, tylko po to, żeby pomachać jeszcze chwilke...

Trzeba ćwiczyć! :b2 :) Ćwiczenia czynią mistrza... (o ile mistrz wykonuje ćwiczenia) :lol:

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 00:05 
Generał Broni
Generał Broni

marekfx napisał(a):

Jeżeli będzie super to dla mnie może być i różowy, albo mieć zupełnie inny wygląd. [/quote]Różowy odpada-chcesz żeby wiewiórki w lesie szyszkami w Ciebie rzucały? ;)[/quote]
I tak mam zamiar go lekko przemalować :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 00:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

No tak , faktycznie ma ma siły żeby wszyscy byli zadowoleni.Biała nalepka na sondzie ma być - a kto przemaluje albo zedrze - sam sobie winien. Chodzi o nagrzewanie sondy w słońcu.
Co do rurek - ja i tak uważam ,że moje klasyczne rurki gięte tylko raz są wygodniejsze i lepiej się macha. Ale miałem tyle sugestii od klientów żeby wykrywacz powyginać w "S" że się poddałem. Sił wyższa. Rurki te nie pasują do innych wykrywaczy, średnice są zupełnie inne i nie da się tego w żaden sposób dopasować.Podobnie z wszelkimi plastikami. Kolor - standard - czyli taki jak inne moje wykrywacze . Co do wagi - jeszcze nie ważyłem ,ale jest cięższy od Solarisa. Wagę rekompensuje wyważenie - obudowa przesunięta na sam tył wykrywacza , a baterie na koniec obudowy i ręka się nie męczy aż tak szybko. Ja sam jestem raczej chudym facetem - a 10 godzin daję jakoś radę. Co do sugestii ,że jest to klon jakiegoś zachodniego wykrywacza - dajcie Panowie spokój :) A wymienianego powyżej to już w ogóle. Tamten ma filtry analogowe - ten cyfrowe. Elektronika jest tak absolutnie różna ,że nie znajdziecie żadnego wspólnego szczegółu. Zasięgi są leciutko lepsze niż w Solarisie - ale tym razem nie będzie żadnych filmów , żadnego bicia piany - szkoda mi nerwów....Zawsze znajdzie się ktoś kto "nie przekona nas że białe to białe a czarne to czarne "... :) Nawet nie wiem czy będą podane na mojej stronie www.
pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 00:48 
Moderator
Moderator

Nie byłem nigdy fanem Rutusa, chociaż przez krótki czas był w moim (a właściwie mojej żony) posiadaniu. Nie mogłem ścierpieć jego siermiężności. Moim zdaniem była to jedna z najpaskudniejszych wykrywek na rynku.
I nigdy nie spodziewałbym się, że kiedyś napiszę: podoba mi się :)
A tak właśnie jest. Trudno w tej chwili oceniać cokolwiek więcej, ale za design Rutus ma u mnie piątkę.
Oczywiście, te białe elementy mogłyby być (u nas maskowanie w terenie to rzecz ważna, niestety), powiedzmy grafitowe. Ale pewnie nie wszystko da się zrobić do końca i od razu dobrze.
Ładny wykrywacz :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 08:20 
Specjalista
Specjalista

Nowy rutus wygląda nieźle, razi mnie jednak biały kabel od sondy (nie mógłby być szary?) i skrzynka z elektroniką, która moim zdaniem powinna być szersza niż wyższa, jak w Whitesach. Moim zdaniem to dobrze, że producent Rutusa bierze przykład z najlepszych. Natomiast biała naklejka na sondzie i biała klawiatura są dobrym pomysłem i mogą być przydatne dla szukających w nocy. Może warto byłoby rozważyć wariant stelaża z prostymi rurkami, tak jak w produktach Mranda, można by wtedy głębiej schować 3 rurkę wysięgnika, przez co częściowo złożony wykrywacz byłby krótszy.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano sobota, 10 maja 2008, 14:59 przez SZZ, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 08:24 
Generał Broni
Generał Broni

@SZZ
Biała klawiatura już po pierwszym użyciu nie będzie biała ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 08:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

budowa w cale mi nie przeszkadza choc rozni sie od poprzednich modeli jedynie ta biala naklejka a co do tego ze wykrywacze sie brudza to normalna sprawa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 08:36 
Specjalista
Specjalista

damiano napisał(a):
@SZZ
Biała klawiatura już po pierwszym użyciu nie będzie biała ;)

Wszystko zależy od tego, kto, jak i do czego będzie jej używał ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 09:28 
Generał Broni
Generał Broni

A ja mam jedno pytanie techniczne do Rutusa- kompatybilność sond z starszymi modelami?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 12:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Poczekamy zobaczymy jak sprawdzi sie w terenie, a co do wrażeń wizualnych ta skrzynia! z elektroniką i bateriami totalnie in minus, poza tym OK ,pewnie za pół roku lub rok pojawi sie nowy model , w którym będą jeszcze nieco lepsze rozwiązania techniczne i może jakoś zmieni się wygląd tej skrzyni. Ogólnie mówiąc szacunek dla Pana Rutyny - oby tak dalej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 12:25 
Generał Broni
Generał Broni

RUTUS napisał(a):
Witam !

No tak , faktycznie ma ma siły żeby wszyscy byli zadowoleni.
[...]

Święte słowa! Bo to kwestia gustu: jeden lubi "tłuste" brunetki, drugi "suche" blondynki, a trzeci rude albo łyse "w sam raz", ale np. z nosem jak oliwiarka kolejarza :hahaha i na dodatek koniecznie "okularnice" :) Dlatego: ilu ludzi - tyle różnych zdań...

napisał(a):

Zasięgi są leciutko lepsze niż w Solarisie - ale tym razem nie będzie żadnych filmów , żadnego bicia piany - szkoda mi nerwów....Zawsze znajdzie się ktoś kto "nie przekona nas że białe to białe a czarne to czarne "... :) Nawet nie wiem czy będą podane na mojej stronie www.
pozdrawiam .

Chociaż plusy i minusy każdego sprzętu zawsze ostatecznie weryfikuje rynek, to rzetelnej informacji od samego producenta nigdy za wiele (szczególnie w pierwszym okresie zapoznawania się z nowym nabytkiem). Dlatego prosimy się nie zrażać, szczególnie tymi wszystkimi opiniami ludzi, którzy już próbują oceniać PROximę nie mając jej jeszcze nigdy w rękach... Czekamy więc na wszelkie dane i bogato ilustrowaną stronę www. ;)

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 12:41 
Szeregowy
Szeregowy

UWAGA: zobaczcie na posty użytkownia "camelopardalis" - kolejny troll z nabitym licznikiem. Wnioskuję do moderatora o wyczyszczenie statsów lub blokadę konta.

Ostatnio edytowano sobota, 10 maja 2008, 12:43 przez wniebowzięty, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 12:43 
Specjalista
Specjalista

Sapiesze wyjaśnić, że moje zdanie:
"Jedyne co mi przeszkadza w wyglądzie, to, ze jest bardzo podobny do White'a-s (rurka S i cewka) i do Minelaba Relic (skrzynka -ale to już mniej)"
wcale nie oznaczało, że sprzęt jest podobny ze względu na budowę elektroniki. Nie tylko nie maiłem wykrywacza w rękach, ale tym bardziej zupełnie się na tym nie znam, więc niby jak miałbym to ocenić?

Nie ma nic złego w czerpaniu inspiracji z dobrych i sprawdzonych rozwiązań, tym nie mniej szkoda, że polski sprzęt ma wyglądać podobnie do zachodnich wykrywaczy i to tych właśnie bardziej znanych. Fajnie byłoby zobaczyć jakieś oryginalne rozwiązania. Inny kształt cewki, czy inną konstrukcje nośną. Nie jest to może najważniejsze, ale chyba przyznacie mi racje, że jak już się samemu zrobi coś dobrego to chce się, żeby to było postrzegane jako nowy projekt, żeby na pierwszy rzut oka było widać, że to nowa konstrukcja, a nie jakiś remix czy naśladownictwo. Nie ważne czym jest to naprawdę, ważne co przychodzi na myśl jak się taki sprzęt widzi.

Jeszcze chciałem dodać komentarz co do zapowiedzi, że nie będzie żadnych filmików. Proponuję jednak umieścić filmiki, chociażby na Youtube, które prezentują sprzęt. Nie muszą, a może nie powinny, prezentować zasięgów, ale mogły by pokazać jak działa sprzęt, co się wyświetla na ekranie podczas pracy, jak się obsługuje menu, jakie dźwięki wydaje itd.

Taka prezentacja jest nieporównanie lepsza od opisów czy specyfikacji (która też jest potrzebna). Jak fajnie działa płytka Mranda, przekonałem się dopiero na takim filmiku. Poza tym nie tylko klienci chcą takie filmiki zobaczyć (choć oni na pewno też) ale osoby ciekawe nowej polskiej produkcji, takie jak ja.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]